1. Privatbloggen
  2. Dåliga lån - dåligt för kärlekslivet?

Dåliga lån - dåligt för kärlekslivet?

Det brukar sägas att “love conquers all” - men hur blir det när diverse ekonomiskt bagage blir en del av relationen?

Det är inte du, det är din ränta Lendobloggen

2022-02-14

Finansiella frågor, ekonomiska svårigheter och skulder är ofta känsliga ämnen som vi gärna undviker. För oavsett om du har egentid med din partner, sitter på en härlig dejt med någon som får det att pirra lite extra eller planerar ett kommande bröllop: att prata om sin privata ekonomi  är sällan särskilt…kul.

Trots detta kvarstår faktum att dålig ekonomi kan ha en dålig inverkan på relationen. En grund till konflikt är t.ex. hur olika människor uppfostras att tänka kring att spara, spendera och investera. Yiting Li, doktorand i familjesamhällsvetenskap vid University of Minnesota's College of Education & Human Development, studerar hur de ekonomiska värden vi lär oss som barn kan krocka med de vanorna och levnadssätt som vi sedan möter hos vår partner. "När du är ung ser du dina föräldrar som ekonomiska förebilder och lär dig saker som blir en del av din identitet," förklarar Li. "Det är därför pengar ibland är så svårt att prata om - eftersom det inte finns något rätt eller fel svar. Det handlar om personliga värderingar."

Med det sagt - innebär detta att framtiden ser mörk ut för oss som inte delar samma “ekonomiska uppväxt”? Självklart inte! För även om det i vissa fall kan underlätta, är det trots allt inte det enda en starkt relation bygger på. Parterapeupter menar dessutom att en av de viktigaste punkterna är att ni är ärliga med varandra. Och det gäller ju de allra flesta aspekterna i ett förhållande, eller hur? 

Så, hur ska vi hantera det här ekonomiska bagaget vi helst av allt skulle slippa? Här kommer våra tre bästa tips:

  • Var ärliga med varandra om er ekonomiska situation.

  • Sätt tydliga mål och förväntningar på er gemensamma ekonomi. 

  • Våga prata om det (även om det kanske inte behöver vara på just den där andra, pirriga dejten).