1. Privatbloggen
  2. Deklaration 2023: Få skattepengarna före påsk

Deklaration 2023: Få skattepengarna före påsk

Många har fått hem deklarationen - så här gör du för att få pengarna tidigt!

få skattepengarna tidigt till påsk 2023 Lendobloggen

2023-03-20

Skatteverket har börjat skicka ut deklarationerna till miljontals svenskar som har digital brevlåda – och det är redan öppet för att lämna in deklarationen 2023. Alla har fortfarande möjlighet att få skattepengarna före påsk. Vi på Lendo har sammanställt de viktigaste datumen du behöver ha koll på inför årets deklaration – och hur du får skattepengarna tidigt.  

Tisdag den 14:e mars öppnade Skatteverket för att skicka in årets deklaration elektroniskt. Har du inte fått deklarationen via din digitala brevlåda Kivra går den att hämta på Skatteverkets hemsida om du har e-legitimation. Du har på dig till och med 2 maj i år att lämna in den.

I din deklarationen har Skatteverket räknat ut vad du ska betala eller få tillbaka utifrån de kontrolluppgifter som skickats in om dig. Om du gör ändringar, till exempel gör avdrag eller deklarerar försäljning av aktier eller bostad kommer din slutliga skatt att ändras. 

Även om du inte fått blanketten utskickad ännu är det vara möjligt att gå in tidigare och deklarera digitalt redan idag. Om du deklarerar digitalt och gör klart deklarationen före den 30 mars har du möjlighet att få skatteåterbäringen redan före påsk. Skatteverket börjar betala ut pengarna 5-6 april.

För att få den tidiga utbetalningen ska du inte ha gjort några ändringar, till exempel avdrag, i din deklaration. Det är också nödvändigt att du anmält ett bankkonto till Skatteverket, något du gör via hemsidan.  

Deklarera innan 3 maj

Det allra sista datumet att lämna in deklarationen är 3 maj. Får du kvarskatt har du på dig till 12 september att betala in den. Om du inte hinner deklarera till 3 maj brukar det gå att få uppskov i ett par veckor, du kan ansöka om uppskov via Skatteverkets hemsida. 

Varje år granskar Skatteverket vissa inkomster och uppgifter extra noga i din deklaration. Ännu har Skatteverket inte gått och berättat vad de kommer att titta extra på i år när det gäller privatpersoner. För företag tittar de extra på personalintensiva branscher, till exempel städ- och byggbolag, för att upptäcka oredovisad arbetskraft. Syftet är att kontrollera att företagen inte undanhåller skatter och att motverka brottslighet.

– Skatteverkets insatser mot fel, fusk och brottslighet riktas mot företeelser som har en negativ påverkan på samhället. Vi bidrar med våra kontroller, både enskilt utifrån vårt uppdrag och i samverkan med andra myndigheter, säger Katrin Westling Palm, generaldirektör för Skatteverket.

Om Skatteverket väljer ut din deklaration för granskning kommer du att bli kontaktad via brev eller telefon. Då får du reda på vad Skatteverket vill titta extra på och om du behöver komma in med kompletteringar. 

Viktiga datum att hålla koll på för deklarationen

14 mars 2023

Nu kan du deklarera. Du som har en e-legitimation kan logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1.

30 mars 2023

Den 30 mars är sista dagen att godkänna din deklaration digitalt, utan ändringar, för att få skatteåterbäringen i april.

2–3 april 2023

Skatteverket skickar slutskattebesked till dig som godkänner din deklaration digitalt utan ändringar senast den 30 mars. Du som inte har digital brevlåda får slutskattebeskedet med posten 1-3 veckor senare.

5–6 april 2023

Skatteverket betalar ut skatteåterbäring till dig som godkänner din deklaration digitalt utan ändringar, senast den 30 mars.

15 mars–15 april 2023

Du som inte har digital brevlåda får din deklaration med posten. Du som har e-legitimation kan logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 och deklarera, även om du inte har fått din pappersdeklaration ännu.

2 maj 2023

Den 2 maj är sista dagen att deklarera, om du inte fått anstånd med att lämna deklarationen.

3 maj 2023

Sista dagen för att göra en extra skattebetalning om du räknar med kvarskatt under 30 000 kronor och vill undvika kostnadsränta.

4–5 juni 2023

Skatteverket skickar slutskattebesked till dig som deklarerade senast den 2 maj och vars deklaration har godkänts. Du som inte har digital brevlåda får slutskattebeskedet med posten 1-3 veckor senare.

8–9 juni 2023

Skatteverket betalar ut skatteåterbäringen till dig som deklarerar senast den 2 maj och vars deklaration har godkänts.

10–11 augusti 2023

Skatteverket betalar ut skatteåterbäringen till dig som inte fått slutskattebeskedet i april eller juni, till exempel om du haft anstånd med att lämna deklarationen.

12 september 2023

Sista dagen för betalning för de flesta som har kvarskatt. Du ska betala skatten inom 90 dagar från att du fått ditt slutskattebesked. Datumet står i slutskattebeskedet.