1. Privatbloggen
  2. Diesel & bensin rekorddyrt - 8 tips spara bränsle

Diesel & bensin rekorddyrt - 8 tips spara bränsle

Bränslepriserna slår nya rekord - Lendobloggen har de smarta tipsen för dig som gör att du får mer pengar över

ecodriving - spara pengar genom att köra bränslesnålt Lendobloggen

2021-10-19

Priserna på både bensin och diesel slår rekord i Sverige. Men det går att spara på de dyra bränsledropparna. Vi på Lendo har sammanställt 8 smarta tips för ecodriving. 

Den senaste tiden har bränslepriserna slagit rekord i Sverige. En liter bensin kostar över 17 kronor och dieselpriset ligger på över 19 kronor litern. För den som kör mycket börjar bränslet bli en tung utgiftspost och varje droppe som går att spara in är värdefull. Alla har inte möjlighet att gå över till elbil, trots att det kan ge lägre ägarkostnader. 

De goda nyheterna är att du kan påverka din bränsleförbrukning genom att anpassa din körstil och se över din bil. Lendo har sammanställt 8 smarta spartips som hjälper dig att köra smart – både för plånboken och klimatet. 

Ett annat sätt är att byta till en snålare bil, kanske en elbil eller laddhybrid, om du behöver hjälp med finansiering kan du ansöka och jämföra billån kostnadsfritt via oss på  Lendo. 

  1. Sänk farten På kortare sträckor påverkar 10 km/h sänkning av farten inte din körtid i någon större utsträckning, men för förbrukningen gör det stor skillnad. Håll hastighetsgränserna, på motorväg kan du gärna ligga en bit under, utan att hindra trafikrytmen. 

  2. Kör lugnt och mjukt Förutom att byta bil är din körstil det som påverkar bränsleekonomin allra mest. Att tillämpa ecodriving kan göra stor skillnad på macken. Genom att sänka farten och försöka köra så mjukt du bara kan sparar du mycket bränsle. Accelerera med lätt gas. 

  3. Planera din körning Försök att köra lite längre sträckor utan stopp om du ska på en långresa. När du stannar och sedan ska upp i fart igen går det åt mycket onödig energi. Försök istället att hålla en jämn hastighet, genom att hålla rejält avstånd till framförvarande bilar blir din körning mindre ryckig. 

  4. Motorbromsa i nedförsbackar Använd lägesenergin i nedförsbackar genom att motorbromsa. När du motorbromsa stryps motorns bränsletillförsel till ett minimum. Frikoppla inte, då drar bilen mer.

  5. Ha rätt lufttryck i däcken Om du kör med för lågt lufttryck i däcken drar din bil betydligt mer bränsle än om du har rätt tryck. Välj högsta rekommenderade lufttryck. 

  6. Följ tillverkarens serviceintervaller En bil med gammal olja och igensatta filter drar mer bränsle. Följ tillverkarens servicerekommendationer, så kommer din bil dra mindre bränsle. 

  7. Använd motorvärmare Om din bil är utrustad med motorvärmare bör du koppla in den någon timme om det är mindre än tio grader. Är det kallare behöver den gå längre. Motorvärmaren gör att bilen snabbare kommer upp i arbetstemperatur där motorn drar mindre. 

  8. Ta bort takbox och takräcke Ju lägre luftmotstånd din bil har, desto mindre bränsle kommer den att dra. Ta bort takboxar och takräcken direkt när de inte används. 

Taggar:

BILLÅN