1. Privatbloggen
  2. Elbil nu billigare än bensin & diesel

Elbil nu billigare än bensin & diesel

Ny forskning visar på att elbil nu lönar sig för de som kör lite längre

elbilsrekord

2020-11-05

Nu börjar elbilarna bli billigare att köra än bensin- och dieselbilar, visar ny forskning. Många tittar bara på inköpspriset för bilen - men den som äger en elbil behöver varken tanka bensin eller betala de nya höga bilskatterna.

– Det har blivit mer gynnsamt för elbilarna när det kommer till totalkostnaden. Så är det definitivt. Den höga skatten som finns på ”Malusdelen” för bensin- och dieselbilar påverkar också, säger Jens Hagman, doktor i maskinkonstruktion med fokus på elbilar, till SR Ekot.

I dagarna har det kommit en ny avhandling från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) där forskarna jämför hur mycket det kostar att äga elbilar jämfört med bensin- och dieselbilar i samma storleksklass. Forskarna har räknat in allt som ska betalas för bilen, det vill säga inköp, service, skatter, reparation, däck, försäkring, drivmedel och annat. 

Många tror att en bensin- och dieselbil alltid är billigare att äga än den miljövänligare elbilen, men så är det inte längre. Men det gäller att du kör minst 1500 mil per år. 

– I det fallet såg vi att en elbil faktiskt kan vara billigare att ha under tre år än en bensin-, diesel- eller hybridbil. Det trots att inköpspriset var betydligt högre, säger han till Ekot.

Forskarnas jämförelse är gjord med några år gamla siffror och nu har elbilen blivit ännu mer fördelaktig när bensin- och dieselbilar fått högre skatter. Redan tidigare var elbilen 10 procent billigare för många, men det är individuellt och värdeminskningen på bilen spelar stor roll. 

Enligt forskarna tittar de flesta bilköpare för lite på den totala ägarkostnaden och för mycket på inköpspriset.

– Det betyder att man fokuserar väldigt mycket på inköpspriset när man köper bil. Totalkostnaden är en ganska liten del av nybilsköpsprocessen. Det kan leda till att elbilar anses dyrare än vad de faktiskt är, säger Jens Hagman på KTH till Ekot.

Under september slog elbilar rekord i Sverige och stod för ungefär 13 procent av bilförsäljningen. Den mest sålda elbilen var Tesla Model 3 tätt följd av Polestar 2. 

Om du behöver jämföra billån till en elbil går det att få en kostnadsfri jämförelse via Lendo där du kan jämföra upp till 35 långivare med endast en enda kreditupplysning (UC). Observera, att om du ansöker om ett lån så får du hem omfrågandekopior från de olika långivarna, det betyder inte att de alla tagit en upplysning utan de delar allihop på samma.