1. Privatbloggen
  2. Elbilar slår rekord - 15 saker du nog inte visste

Elbilar slår rekord - 15 saker du nog inte visste

En elbil kan kosta mer i inköp - men är ofta billigare att äga

elbilar slår rekord - 15 saker du kanske inte visste - Lendobloggen

2021-10-01

Trots att en elbil kostar mer än en traditionell bil är den oftast billigare att äga. När allt vägts in betyder de låga driftskostnaderna mer än inköpspriset. Här är 15 saker som elbilar som många inte vet. 

Elbilar blir allt populärare i Sverige, och slår rekord i antal registreringar under september månad. Ungefär var tredje såld bil i Sverige är just nu elektrisk. Det gör oss till det ledande elbilslandet i EU. 

Många har väntat med att köpa elbil då bilen är betydligt dyrare än en traditionell bil. Men för de allra flesta är det faktiskt billigare att äga en elbil när alla ägarkostnader räknats in i kalkylen. 

Anledningarna till att elbilen blivit billigare att äga än en bensin- eller dieselbil är flera: 

  • Sverige har  infört ett nytt skattesystem som kallas bonus-malus med betydligt högre fordonsskatter än tidigare. 

  • Drivmedelspriserna har skjutit i höjden och gjort att elbilar och laddhybrider är mycket billigare att köra än bilar med enbart förbränningsmotor.

  • Dessutom har värdet på begagnade bilar gått upp de senaste åren, vilket gör att värdeminskningen inte längre är en lika tung post av ägarkostnaderna.

  • Elbilar har lägre servicekostnader. Tesla har till exempel frivillig service på sina bilar. 

Det är viktigt att ta hänsyn till ditt körmönster innan du väljer vilket drivmedel din nästa bil ska ha. Kör du mest kortare sträckor till vardags och har möjlighet att ladda hemma är ofta en laddhybrid eller elbil det mest ekonomiska bilvalet. Kör du däremot långa sträckor varje vecka och inte har möjlighet att ladda hemma kan en traditionell bil med snål dieselmotor ge ett mer kostnadseffektivt bilägande.

I tabellen här nedan hittar du två räkneexempel på hur du kan räkna ut de totala ägarkostnaderna för en elbil jämfört med en nyare traditionell bil, till exempel en suv. Skatt och bränsle gör att elbilen är förmånligare för de flesta. 

Funderar du på att byta till elbil och behöver ett billån kan Lendo hjälpa dig att jämföra olika lån. Ansök om ett lån till bil via Lendo och jämför låneerbjudanden från upp till 40 banker och långivare med bara en ansökan och en kreditupplysning via UC. Du kan låna upp till 100% av bilens värde genom Lendo då du inte tar ett traditionellt billån - utan ansöker om ett privatlån.

15 saker många inte vet om elbilar

En elbil är mer miljövänlig än en fossil bil

En elbil är alltid renare än en bensinbil, oavsett var den laddas. Det slår en ny rapport fast. Enligt den senaste genomgången från Internationella rådet för rena transporter, ICCT, orsakar en elbil alltid mindre koldioxidutsläpp än en motsvarande bensinbil under sin livstid – även om den laddas med ström från icke-förnybara källor när den används.I Europa, som har störst andel förnybar energi i sin elmix, orsakar en elbil 66–69 procent mindre klimatutsläpp under sin livstid än en jämförbar bensinbil. 

Det kostar mindre än 100 kronor att ladda fullt hemma. 

Om du laddar bilen hemma är det alltid billigare än att tanka en bensinbil. En elbil kostar inte mer än ett par kronor milen i elförbrukning. På vissa laddstationer längs vägen kan det dock vara dyrare att ladda. 

Du kommer uppemot 50 mil på en laddning

Många nyare elbilar har en teoretisk räckvidd på cirka 50 mil. Det brukar betyda knappt 40 mil vid motorvägskörning. Du bör planera in ett laddstopp efter knappt 30 mil är att ha lite marginal. Det betyder ändå att du kan köra omkring 60-70 mil med bara ett stopp. På vintern kan du behöva två stopp på samma sträcka. 

Bilen tappar räckvidd på vintern, men kommer ganska långt ändå

Bilen kan tappa uppemot 30 procent av sin räckvidd på grund av kylan och att det går åt energi för att värma upp kupén. För en vanlig elbil kan det betyda 38 mil i stället för 50 mil i räckvidd. 

Batteriet håller i många år

Ingen vet ännu exakt hur länge ett elbilsbatteri håller, men de har visat sig hålla betydligt bättre än förväntat. Många batterier håller långt över 30 000 mil i Tesla-bilar som är de som gått längst hittills. 

En hemmaladdare underlättar

Det går att ladda bilen på en laddstation, men det är enklare och mer tidseffektivt i vardagen om du kan ladda när du är hemma. Även om vissa elbilsägare säger att det går alldeles utmärkt att alltid ladda bilen på en laddstation.

De snabbaste bilarna laddar på en kvart

Hur långt tid det tar att snabbladda på en laddstation beror på din bil och på laddstationen, men de snabbaste bilarna laddar upp till 80 procent på bara en kvart på en station med riktigt hög kapacitet. 

Det går att ladda bilen i vägguttaget

Det går bra, men det tar lång tid. Det är också viktigt att dina kablar är dimensionerade för att ha så hög belastning under långt tid. Bor du i ett äldre hus bör du låta en elektriker kontrollera dina kablar. 

Du får bidrag för halva laddboxen hemma

Ja, du får det så kallade ladda hemma-stödet. Privatpersoner som äger en fastighet eller innehar en fastighet med nyttjanderätt, kan ansöka om bidrag till laddstation för elfordon. 

Du får bidrag för hälften av kostnaderna för material inklusive. laddbox och arbetskostnaden för att installera laddstationen. Som mest kan man få 10 000 kronor i bidrag per fastighet. Med begreppet fastighet menar Naturvårdsverket beteckningen enligt fastighetsregistret.

Det kostar mindre att serva en elbil

Du slipper byta olja och kamrem, den saken är säker. Däremot måste du byta bromsklossar, bromsvätska och i vissa fall kylarvätska till batteriet. Har du en Tesla är servicen frivillig. 

Däck och försäkring blir lite dyrare

Elbilen är lite dyrare och därmed blir den en lite högre försäkringspremie, men skillnaden är relativt liten. De flesta elbilar har större hjul eftersom bilen är tyngre, det gör att det är dyrare att köpa nya däck. Dessutom blir vinterdäcken dyrare. Och däcken slits i regel snabbare än hos en bensinbil, så räkna med att däckkontot ökar. 

Många nya elbilar får dra släp

Jo, det börjar faktiskt komma allt fler elbilar som får dra tunga släpvagnar. De största suvarna får dra 1800 kg. Men vissa elbilar, som Volkswagen ID.4, får bara dra 1000 kg. Kolla noga om du ska dra tunga släp. 

En elbil är mer lättkörd

Elbilen har ingen växellåda, så du behöver aldrig tänka på att växla, det är nästan som att köra radiobil. Kan du köra en vanlig bil har du inga problem att köra en elbil. 

Elbilar brinner mer sällan

Elbilar brinner betydligt mer sällan än bensinbilar, även om det ofta blir tidningsartiklar när det väl händer. Däremot kan det utvecklas giftiga gaser om batteriet börjar brinna och det är svårt att släcka. 

Elen kommer att räcka

Även om alla svenskar köper elbil kommer strömmen att räcka.Däremot är kapaciteten i elnäten redan ett problem på många håll och den kan behöva byggas ut ytterligare när fler köper elbilar. 

Kalkylen - Så blir elbilen billigare

Exempel ägarkostnad elbil för 500 000 kr

Billån: Ränta och värdeminskning: 5000 kr/mån Skatt: 30 kr/mån Försäkring: 400 kr/mån Service, däck m m: 400 kr/mån Drivmedel: 300 kr/mån (hemmaladdning) Totalt 6130 kr/mån

Exempel ägarkostnad bensinbil för 400 000 kr

Billån: Ränta och värdeminskning: 4000 kr/mån Skatt: 1000 kr/mån Försäkring: 400 kr/mån Service, däck m.m: 1000 kr/mån Drivmedel: 2200 kr / mån Totalt: 8600 kr/mån