1. Privatbloggen
 2. Elpriset just nu: därför har priser sjunkit i höst

Elpriset just nu: därför har priser sjunkit i höst

Positiva nyheter för din privatekonomi!

elpriser -spartips Lendo privatbloggen

2022-10-26

Här kommer äntligen en positiv nyhet för din hushållsekonomi. Elräkningen i oktober kommer bli lägre än vad många befarat. Det rörliga elpriset för månaden blir mindre än hälften jämfört med september. För en vanlig villa kan det innebära flera tusenlappar i sparade kostnader. 

Många husägare och företagare har legat sömnlösa över det rekordhöga elpriset nu och kommande chockräkningar för vintern. Men nu visar det sig att det blir en lättnad av bördan för oktober. Elpriset för oktober kommer inte att bli så högt som många befarat. 

Flera olika prognoser från elbolag och utifrån elbörsen Nordpools priser visar att det rörliga månadspriset för oktober ser ut att hamna på 55-90 öre per kWh före avgifter. Det är mer än en halvering jämfört med september då snittpriset låg på mellan 1 kr och 2,46 kronor. För SE1 och SE2 ser snittpriset i oktober ut att hamna på 55 öre, medan det för SE3 och SE4 hamnar på cirka 90 öre.

För en villa som gör av med 2500 kWh i oktober innebär det en besparing på cirka 5000 kronor jämfört med om priserna hade varit lika höga som i september. 

– Mycket beror på att hushållen har sparat så mycket el i höst. Alla har blivit medvetna om elkrisen och minskat sin konsumtion. Sedan är det även många elintensiva företag i både Sverige och Europa som stängt ner och det påverkar också. Det har också blåst mycket i oktober och Polenkabeln har varit nedslängd, säger Christian Kopter, råvaruanalytiker på Handelsbanken, till Dagens Ekonomi. 

En annan bidragande faktor är att gaspriserna i Europa har fallit, vilket i sin tur har viss effekt på exportpriserna på svensk el. Många har varnat för extremt höga elpriser senare i vinter på mellan 7 och 10 kronor per kWh. Men den akuta faran för så extrema priser tycks nu vara lägre. 

– In i vinterperioden känns det som att vi kan blåsa av det allra värsta scenariot, sedan finns det fortfarande en risk för väldigt höga priser om det blir väldigt kallt och inte blåser så att vindkraften står still, säger Christian Kopfer. 

Det är ändå viktigt att både hushåll och företag fortsätter att spara energi så att priserna kan fortsätta att hållas nere från de mest extrema nivåerna. Vi på Lendo har sammanställt 10 tips som hjälper dig att spara energi. 

Spara el - här är 10 tips

 • Sänk inomhustemperaturen.  Ett ungefärligt riktmärke är att varje grad minskar energianvändningen med 5 procent. Om du kan sänka tre grader kan du spara över 2000 kWh i vinter.

 • Duscha mer sällan, och kortare tid. Många har vant sig att duscha både en och två gånger per dag. Men ska vi vara ärliga är det varken det bästa för huden eller håret, och definitivt inte för plånboken. Genom att duscha kortare och inte varje dag kan du spara stora mängder el.

 • Stäng av golvvärme och handdukstork. Både golvvärmen och handdukstorken är riktiga energitjuvar som mest är till för din bekvämlighet. Om du använder tofflor och låter handduken lufttorka kan du stänga av dem.

 • Använd bara torktumlaren till det mest nödvändiga. Torktumlaren är faktiskt en av de största energitjuvarna i hemmet. Häng tvätten och låt den torka inomhus eller utomhus i stället. 

 • Sluta handdiska. Visste du att det går åt mer energi när du handdiskar än kör diskmaskinen? Ju mer du kan köra i diskmaskinen, desto mer el kan du spara.

 • Diska i diskmaskin och undvik att spola av disken före. Välj Eco-programmet. Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin.

 • Tvätta med full tvättmaskin och välj inte högre temperatur än nödvändigt. Väljer du eco-programmet får du både låg energianvändning och ren tvätt.

 • Vädra smart. Om du måste vädra: öppna mycket och vädra under kort tid, i stället för att vädra lite under lång tid.

 • Skippa standby. Stäng av apparaterna helt när du inte använder dem. Och dra ur laddare när de inte används.

 • Släck lampor i rum du inte är i. Det är onödigt att leva i mörker i vinter, för lågenergilampor drar otroligt lite ström. Men om du är i ett annat rum kan det ändå vara värt att släcka.