1. Privatbloggen
  2. Fars dag 2021 - glöm inte fira pappa

Fars dag 2021 - glöm inte fira pappa

Det här vill han helst ha!

fars dag 2021 - det här ska du köpa Lendobloggen

2021-11-11

Glöm inte att fira din pappa på fars dag nu på söndag 14 november. Skippa slipsen och strumporna – pappa vill helst ha en middag, något drickbart eller en bok. I genomsnitt lägger vi 270 kronor på Fars Dags-presenter. 

I år firar Fars dag 90-årsjubileum i Sverige och har blivit en kär tradition där vi hedrar våra pappor. Men som så mycket annat  kommer seden egentligen från USA. 

En kvinna vid namn Sonora Smart Dodd ville hedra sin far William Smart för att han ensam fostrat henne och fem syskon på en farm i Washington. Initiativet spred sig över hela USA och redan 1924 uttalade president Calvin Coolidge sitt stöd för firandet. Seden kom Fars Dag till Sverige 1931 och dagen firades till en början i juni även i övriga Norden.

Efter önskemål från det nordiska handelssamfundet senarelades tidpunkten för Fars dag till november för att ligga bättre i förhållande till Mors dag. I Sverige finns närmare tre miljoner pappor att fira, så det kommer att köpas många presenter. 

En undersökning från Svensk Handel visar att pappor helst vill ha en middag, en flaska vin, böcker eller verktyg. I genomsnitt lägger vi 270 kronor på Fars dags-presenter. 

Att en slips är vanligaste presenten är en myt, middag är faktiskt vanligaste gåvan. Därefter kommer choklad och blommor som säkert också gör pappa glad. Ungefär 45 procent av de som har en pappa att fira kommer att köpa en present. 

Gåvor i alla ära, men det är tanken som räknas mest. Så om du inte köper en present så kan du alltid glädja pappa med en fin teckning eller frukost på sängen på söndag. 

Det här vill pappa helst ha

Middag 29%

Vin eller annat drickbart 20%

Böcker 9%

Verktyg 8%

Choklad 8%

Kalsonger / strumpor 7%

Blommor 6%

Rakvatten 6%

Slips/skjorta 4% 

Slipsnål 2%

Källa: Svensk Handel