1. Privatbloggen
  2. Fem vanliga ekonomiska fällor – så undviker du dem

Fem vanliga ekonomiska fällor – så undviker du dem

Följ sparekonomens tips för hur du undviker fällorna!

Sharon Lavie - Lendo & Schibsted

2023-02-17

Med stigande räntor, höga elpriser och en inflation som inte vill ge med sig gäller det att ha koll på kronan. Det är lätt att göra misstag som gör att pengarna inte längre räcker till. Lendos sparekonom Sharon Lavie hjälper dig att undvika de fem värsta ekonomiska fällorna just nu. 

Även för den som har en välskött privatekonomi som är i god ordning och tidigare har fått pengarna att räcka varje månad är det lätt att bli orolig när räntan sticker iväg och mat och energi blir allt dyrare. Men genom att ha ordentlig koll på din ekonomi går det ända att få intäkterna att räcka till i de nya tuffare tiderna. 

– Om du inte har kontroll över din ekonomi idag är det stor risk att pengarna tar slut innan den 25:e i månaden, säger Sharon Lavie, som här listar fem vanliga ekonomiska misstag du ska undvika. 

1. Dålig koll på utgifter

Att inte ha full koll på vad man spenderar sina pengar på är ett stort misstag just nu när allt har blivit dyrare. Då är det stor risk att pengarna inte räcker till och tar slut före månaderna. Det är lätt att köpa saker du inte har råd på om man inte har koll på vart pengarna tar vägen till exempel gemensamma konton, då urholkar man kassan i rask takt. Om du inte känner att du har koll, skriv ner alla utgifter under månaden och summera vart pengarna tar vägen. 

2. Att du inte prioriterat

Det är lätt att bli påverkad av omvärlden när du ser att grannen eller vänner åker på semester eller köper ny bil. Men vad är viktigast för oss just nu? Ska vi åka på semester, byta bil, renovera eller spara? Om du prioriterar och bestämmer dig kommer du automatiskt ifrån att lägga pengar på saker som du inte behöver. Det blir också enklare att motivera sig att inte köpa saker man inte behöver. Gör en väldigt konkret prioritering för det kommande halvåret, så blir det lättare att motivera sig för att välja bort sådant som inte är nödvändigt. 

3. Betalar för onödiga abonnemang 

Tv-kanaler, gymkort, för stor surf, abonnemang på en telefon som inte används (det har jag själv haft) prenumeration på digital tjänst, magasin kryddboxer och strumpor.  Det är lätt att abonnemang rinner på och och det kan bli mycket onödiga pengar om de inte används. Det enklaste är att ta kontoutdraget och se vad som dras, det står varje månad. Gör en snabbkoll och se om allt är nödvändigt om du kan pausa eller säga upp. 

4. Glömmer att jämföra räntor, sparkonton, bolån och privatlån 

Många har ett sparkonto och låter pengarna stå kvar på slentrian utan ränta. Flytta pengarna till ett konto där du får så mycket ränta som möjligt. Jämför räntorna på bolån och privatlån, men man ska inte flytta lånen för ofta, men någon gång per år bör du ser över dina räntor. Kom ihåg att om du flyttar lånet bör du inte förlänga avbetalningstakten.

5. Betalar för mycket för dyra småkrediter

Många använder kreditkort och det kan lätt bli en fälla när du har andra utgifter som pockar på, då blir det 20 000 i kredit och då tickar det lätt en hög ränta. Det finns all anledning att jämföra olika krediter, räntorna skiljer sig. Säg upp kortet så det inte används igen. Om du inte har möjlighet att betala av direkt så går det att samla mindre krediter till ett större samlingslån som i regel ger dig lägre ränta och sänkta månadskostnader. 

6. Att inte se över sin elförbrukning

Att inte se över sin elförbrukning kan kosta tusenlappar. Genom att försöka spara på el genom att ha rörligt timpris och ladda elbil och köra värmepumpen på natten kan du spara stora pengar. Ett snabbt sätt att spara el är att sänka värmen och ta kortare duschar. Gör du investeringar i grön teknik som till exempel solceller kan du få 20 procent i grönt skatteavdrag.