1. Privatbloggen
  2. Fler bilaffärer ett säkert vårtecken - våra 7 tips

Fler bilaffärer ett säkert vårtecken - våra 7 tips

Nu när våren har kommit ökar bilköpen rejält.

Bilaffärer ökar i vår - Philip Hellqvist Lendo

2022-04-07

Våren är här (trots snön) och då ökar bilköpen. Det börjar på riktigt i april och den stora peaken kommer i maj-juni. – Ökningen för högsäsongen jämfört med lågsäsongen är ungefär 60 procent, säger Philip Hellqvist, Data & Analytics Lead hos Lendo. Men det finns en del att tänka på innan du köper din drömbil – här är tipsen som hjälper dig att lyckas med bilköpet.

Våren är här på allvar även om delar av Sverige drabbats av små bakslag av vintern. Ett lika säkert vårtecken som tussilago och vitsippor är bilaffärerna. När den varmare årstiden är i antågande är det betydligt fler som byter bil. Även vi på Lendo märker det tydligt, då betydligt fler jämför lån för att göra fordonsaffärer.

– Perioden då flest köper bil är under våren. Det börjar lite smått redan i mars men på riktigt i april för att peaka i maj-juni och sedan går det ned successivt till ”lågsäsongen” som börjar i oktober och håller sig stadigt till och med februari, berättar Lendos Data & Analytics Lead Philip Hellqvist.

Det är förstås många som tycker det är betydligt trevligare att titta på en ny bil när solen skiner och luften är ljummen istället för snö och iskyla. Och skillnaden mellan lågsäsong och högsäsong är verkligen påtaglig.

– Skillnaden mellan högsäsongen maj-juni mot lågsäsongen oktober-februari är att en ökning för högsäsongen jämfört med lågsäsongen på 60 procent, säger Philip Hellqvist.

För den som är ute efter att byta bil just nu så finns det en del att tänka på. Just nu råder det bilbrist vilket har gjort att priserna på begagnade bilar har ökat. Biltillverkarna har brist på olika delar, vilket gjort att väntetiden är lång på en helt ny bil. Då behåller många sina begagnade bilar och efterfrågan på fina begagnade bilar är större än tillgången, vilket gör att priserna stiger. Vissa begagnade bilar är till och med dyrare än nya bilar, enligt handelsplatsen Wayke.

7 tips att tänka på inför ett byte av bil

1. Ny eller begagnad?

Just nu är det inte säkert att det blir så mycket billigare att köpa en begagnad bil jämfört med en helt ny bil. Men många nya bilar har väntetid på uppemot ett år. Vill du ha bilen snabbt är dock en nästan ny begagnad bil en smidig lösning. Det finns också lagerbilar hos vissa bilhandlare, och ibland avbokas bilar, håll utkik!

2. Privatleasing eller lån?

Vad passar dig bäst, privatleasing eller lån? Med lån äger du bilen och kan byta när du vill, dessutom får du köra hur långt du vill. Med privatleasing binder du dig i tre år och får bara köra en viss sträcka som står i avtalet.

3. Köp inte större bil än du behöver

Nu när bränslet är dyrt kan det vara smart att köpa en mindre och mer bränslesnål bil. Var tredje såld bil är numera en suv, men de flesta bilister behöver inte en stor fyrhjulsdriven bil som kan ta sig fram i skogen. Bilen är både dyrare i inköp och drar mer bränsle.

4. Bensinbil, hybrid eller elbil? Laddhybrider och elbilar har blivit väldigt populära nu när bränslet är rekorddyrt. Om du har möjlighet att ladda vid bostaden kan en laddhybrid eller elbil vara en smart lösning. Här får du hjälp med att välja rätt bil.

5. Jämför billån innan du köper bilen Ska du finansiera bilen med ett billån? Genom en låneansökan hos oss på Lendo får du kostnadsfritt låneerbjudanden från upp till 40 långivare. Du finansierar då bilen via ett privatlån utan kontantinsats. Det förekommer också billån med bilen som säkerhet, då måste du lägga minst 20 procent kontant.

6. Testkör innan du köper

Det är en klok idé att testköra och göra en kontroll av en begagnad bil innan du köper den. Tittar du på flera bilar kan det vara bra att provköra dem på samma dag för att jämföra dem. Läs gärna på om modellen före provkörningen. När du är på plats så kontrollera bilens yttre efter bucklor, repor, rost och stenskott. Innan du kör i väg, så titta så att inredningen är hel och att säten och paneler inte har hål, slitage och fläckar. Provkör en längre sträcka och se att allt i bilen fungerar som det ska. 

7. Gör en bakgrundskontroll

Det är bra att göra en bakgrundskontroll innan du köper en begagnad bil. Kolla så att bilen är besiktigad, så att den angivna ägaren är bilens riktiga ägare och att det inte finns kvarvarande krediter eller restskulder. I så fall måste lånen lösas i samband med köpet.