1. Privatbloggen
  2. Förverkliga ditt drömbadrum - trender och tips

Förverkliga ditt drömbadrum - trender och tips

Köket må kallas hemmets hjärta – men ett trivsamt badrum är minst lika viktigt.

inr-bohuslan-main-grand-classic-100-level-clamshell-night.jpg-sv-161246 - nio tips badrumsrenovering Lendo

2021-05-06

Fler än någonsin har renoverat sina badrum det senaste året – vi på Lendo har kartlagt de hetaste trenderna för 2021 och bästa tipsen för badrumslyftet. Sköna naturmaterial, modern retro och avskalad minimalism är tre tydliga influenser. 

Svenskarnas stora satsning på sina hem fortsätter – nu när vi spenderar allt mer tid i bostaden vill vi verkligen ha det fint runt omkring oss. Rot-avdraget har slagit rekord det senaste året – och allra störst är avdragen som går till badrumsrenovering. Många ser badrummet som husets viktigaste del – även om det är köket som brukar kallas ”hemmets hjärta”.

De rådande badrumstrenderna följer i stor utsträckning naturen. Många försöker anpassa sitt nya badrum efter miljön och känslan i huset. Naturmaterial och nordiskt minimalistiskt är starka trender.  

- Innan vi kastar oss in i ett badrumsprojekt ställer vi oss frågor som vilken stil på inredning som passar för just det här badrummet, i just det här huset och på just den här geografiska platsen. Längtan efter det nordiska har aldrig varit större, säger Maria Palm, Nordic Marketing Manager på Iconic Nordic Rooms. 

För många är det viktigt att renovera klimatsmart. Många som planerar sitt nya drömbadrum väljer material är bra för miljön. Trender som är heta är nordiskt, minimalistiskt och harmoniskt. 

- Vi ser egentligen två huvudriktningar. Den ena med inspiration hämtad från den nordiska naturen – den jordnära trenden. Den andra riktningen har mycket av det svarta och maskulina i sin ådra och som vi sett mycket av under de senare åren. Här står varje individuellt föremål i fokus och känslan ska vara dramatisk, säger Maria Palm.

När det gäller trenden för naturmaterial så ökar trä i popularitet i badrummet. Badrumsmöblerna får gärna vara gjorda i trä och många väljer detaljer med träkänsla. Linne och lin matchar perfekt till träet som gärna får vara grått eller vitlaserat. Sandsten kommer mer och mer som badrumsmaterial. 

inr badrum - badrumsrenovering 9 tips Lendo

Nordiskt och naturmaterial är fortsatt trendigt

Naturmaterialen skapar trivsel och harmoni. Sten har länge varit ett trendigt material, och det håller i sig. 

Tidigare kunde badrummet kännas som en isolerad del av huset med en färgchock när du gläntade på dörren. Nu ska badrummet passa in i en naturlig helhet för din bostad. Skapar du ett retrobadrum är det en klar fördel om du har ett äldre hus. En ultramodern minimalism passar bättre om din bostad är mer nybyggd. Tidigare skulle alla badrum till varje pris vara helkaklade, det har blivit allt populärare att ha målade väggar eller använda andra spännande material än keramik. Trevligt, men tänk på att det ska tåla fukt. 

Många tilltalas av den skandinaviska minimalismen i badrummet, och även om det är avskalat ser många det här som den verkliga lyxen. 

Funktionen är förstås lika viktig som designen när du planerar ditt nya drömbadrum. I dag finns det många energieffektiva och vattenbesparande lösningar som är bra både för hållbarheten, ekonomin och funktionen i ditt badrum. Det finns också många delar som är gjorda av återvunna material. Till exempel har Woodio ett handfat gjort av träflis. Kanske vill du inte gå så långt att du installerar ett helt cirkulärt duschsystem som återbruka allt vatten, men möjligheten finns. 

Stål och mässing har varit inne i flera år, men nu är det ännu trendigare med mattsvart i badrummet för den som vill ha en mer maskulin stil i badrummet. Allt från blandare till duschar och handdukshängare går att få i mattsvart. Men det matchar kanske inte helt om du i övrigt satsat på naturmaterial.

Även ett nybyggt badrum behöver städas, och det kan vara ganska mödosamt om ni är många i familjen. En trend är att satsa på större och släta keramikplattor vilket gör att antalet fogar som behöver rengöras blir färre. Den släta ytan gör också att det blir mer lättstädat. 

Färgsättningen på keramik ska vara jordnära just nu för att matcha naturmaterialen. Det är mycket grått, beige och vitt som gäller. En del färgmatchar med naturnära nyanser av blått eller grönt. Den som satsar på retro kan kosta på sig att vara mer vild, där är det skarpa färger och dramatiska mönster. 

Oavsett vad du väljer – tänk på att badrummet ska hålla i många år utan att du tröttnar på det. Så tänk igenom noga innan du hakar på trenderna. Kommer du tycka att det är snyggt om 10 år också?

9 tips för din badrumsrenovering

1. Låt inte stilen gå ut över funktionen

Oavsett hur snyggt det blir - är det inte funktionellt kommer du inte trivas med ditt nya badrum. Försök att hitta den perfekta balansen mellan stil och funktion. 

2. Förverkliga dina drömmar

Har du drömt om ett badkar bör du förverkliga drömmen så att du verkligen blir nöjd i slutändan. Genomför det som är viktigast så att du verkligen får det badrum du drömmer om. 

3. Planera noga

Att renovera ett badrum med kakel och klinker är ett ganska omfattande projekt och en stor investering. Det är därför viktigt med en god planering. Planera efter hur badrummet ska användas. Om ni trängs i badrummet kanske det kan vara värt att dela upp det i två delar med dusch och wc. 

Fundera till exempel på om du vill ha golvvärme, hur elen ska dras, hur belysning ska utformas. Har du golvbrunnar före 1990 måste de bytas ut. Tänk på att det kan vara bra att uppgradera badrummets ventilation. Även rördragningen måste anpassas till modern standard. Gamla rör och kopplingar kan behöva bytas ut. River du ett gammalt badrum från 1980 och tidigare kan fäst-/ fogmassan innehålla asbest (vanligast förekommande 1960-70). 

Nu under pandemin jobbar många hemifrån, tänk på att det kan bli besvärligt med hantverkare hemma, och om du inte kan använda badrum och andra delar av bostaden som du tänkt dig på dagtid. 

Tänk också på hur det nya badrummet ska finansieras. Hos oss på Lendo kan du kostnadsfritt jämföra renoveringslån och erbjudanden från upp till 35 olika banker och långivare. Men det kan också gå bra att utöka ditt bolån om det är möjligt att skriva upp värdet på ditt hus. 

4. Gör offertförfrågningar

Se till att entreprenören har samma bild av slutresultatet som du. Gör en lista med allt som ska göras vid offertförfrågan, var noggrann och ha planen klar innan du begär in offerter. Den billigaste offerten är inte nödvändigtvis den bästa utan det är viktigt att få en utförlig specifikation på vad som verkligen ingår. Ta gärna referenser från de olika hantverkarna. 

5. Använd hantverkare som är behöriga enligt Byggkeramikrådets regler

För att alla garantier och försäkringar ska gälla är det viktigt att anlita hantverkare som är behörig och har en legitimation utfärdad av Byggkeramikrådet. Även underentreprenörer ska vara behöriga inom sin bransch.

6. Gör ett skriftligt avtal

För att undvika missförstånd ska du upprätta ett skriftligt avtal med entreprenören innan du sätter i gång med renoveringen. Ett formulär kan laddas ner hos Byggkeramikrådet. 

7. Se till att få intyg

När badrummet är renoverat får du ett kvalitetsdokument av entreprenören. Det är beviset på att arbetet är gjort enligt Byggkeramikrådets regler och därmed uppfyller myndighetskraven. Detta ska sparas i minst 10 år och lämnas över till eventuell ny ägare av fastigheten. Tillsammans med kvalitets- dokumentet får du också monteringsanvisningen för det godkända tätskiktssystemet som använts. 

8. Undvik att skruva i tätskiktet

För att inte förstöra tätskiktet ska du helst limma upp badrumstillbehören istället för att punktera tätskiktet med skruvar. Det finns numera ett stort sortiment badrumstillbehör som kan limmas. Ska det borras, bör en fackman göra det. 

9. Bada, duscha och njut! Nu är det dags att börja använda ditt nya härliga badrum. Inred gärna med snygga handdukar, matchande badrumsmattor och växter. 

Källa: Byggkeramikrådet och Badrumsdrömmar Bilder: INR