1. Privatbloggen
  2. 4 av 10 svenska firar alla hjärtans dag

4 av 10 svenska firar alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag är en viktig dag – och inte bara för kärleken. Även handeln och ekonomin får sig en skjuts uppåt av kärlekshögtiden.

fyra av tio svenskar ska fira alla hjärtans dag

2021-02-12

Fyra av tio svenskar tänker fira valentindagen – i snitt spenderar vi 500 kr. 

Firandet av Alla hjärtans dag den 14 februari kommer från att helgonet Valentinus började firas i katolska kyrkan på 400-talet. Under medeltiden blev dagen en fest för unga och förälskade i England och Frankrike och parbildningslekar var vanliga. På 1800-talet började vi trycka Valentinkort och i dag är det restaurangbesök, blommor och presenter som står högst i kurs. 

Fyra av tio svenskar uppmärksammar Alla hjärtans dag på ett eller annat sätt, enligt en undersökning från Svensk Handel. Det vanligaste sättet att fira är att gå på restaurang, vilket kan bli svårare i år, men en lyxig hemmamiddag är inte heller fel. I år infaller Alla hjärtans dag på en söndag. 

Den genomsnittliga Alla hjärtans dag-firaren lägger runt 500 kronor. För handeln innebär det försäljning för cirka 750 miljoner kronor, ett viktigt tillskott när många butiker är hårt pressade av covid-19-pandemin.

Försäljningen av chokladpraliner brukar fördubblas till Alla hjärtans dag och rosorna fördubblar blomsterhandelns försäljning. . 

Drygt fyra av tio, 44 procent, av de som uppmärksammar Alla hjärtans dag planerar att köpa en present till sin partner. Tre av tio, 33 procent, lagar en extra fin middag. 

Yngre uppmärksammar Alla hjärtans dag i större utsträckning än de äldre. Sex av tio bland 18-25 åringarna planerar inför dagen, jämfört med endast cirka tre av tio bland de som är över 50 år.

Fler män än kvinnor köper present till sin partner och fler kvinnor än män står för middagen hemma. Två av tio kvinnor, det vill säga 22 procent av kvinnorna, planerar att köpa en present till någon annan än sin partner, bland männen är motsvarande siffra en av tio.

Här är 5 små tips på Alla hjärtans dag-uppvaktning

Lyxiga chokladpraliner

En fin blombukett, gärna röda rosor

Spabehandling eller spadag (går även att ordna hemma)

Laga din partners favoritmiddag (eller beställ hem från favoritrestaurangen)

Lyxiga doftljus 

Taggar:

LÅN