1. Privatbloggen
  2. Goda nyheter: Midsommarmaten som blivit billigare

Goda nyheter: Midsommarmaten som blivit billigare

Nu kommer goda nyheter till årets midsommarfirande.

midsommarmat Lendobloggen

2024-06-17

 Enligt färska siffror har prisutvecklingen på midsommarmaten normaliserats, och vissa varor har till och med blivit betydligt billigare. Den som väljer oxfilé och vaniljglass kan komma billigare undan än tidigare år.

– Det ser ganska bra ut, säger Ulf Mazur på Matpriskollen till TV4.

De senaste två åren har vi haft en enorm prisökning på midsommarmaten. 2022 var den genomsnittliga prisökningen på midsommarbordet över 11 procent, och förra året var den hela 16 procent baserat på SEB:s midsommarindex. I år ser det ut som vi äntligen kan slippa en prischock på midsommarbordet.

Enligt de senaste siffrorna har de stora uppgångarna i matpriserna avtagit, och vi ser nu mindre prisökningar än tidigare år. Det finns dock fortfarande enstaka varor som sett stora prisförändringar. Siffror från Matpriskollen visar att priset på 800 typiska midsommarvaror bara har ökat med 0,8 procent i genomsnitt de senaste tolv månaderna. 

Det är lägre än matpriserna i snitt som ökat med 1,3 procent under samma tidsperiod. Varor som vispgrädde, gräddfil, vaniljglass och oxfilé har blivit billigare, medan priset på matvaror som skivad lax, köttbullar och potatis blivit dyrare det senaste året menar Matpriskollen.

Sedan 1949 har SEB följt prisutvecklingen på några av de mest älskade midsommarfavoriterna, och i år säger SEB att vi kan förvänta oss en prisökning på drygt fem procent. Det är ned från hela 16 procent förra året. Framför allt är det sill och potatis som blivit dyrare, medan mejerivaror gått ned i pris det senaste året, säger banken och hänvisar till egna beräkningar.

En bidragande faktor till de högre priserna på just potatis är att förra årets skörd redan har tagit slut. Men SCB påpekar att sill är en av varorna som brukar gå att fynda under midsommarhelgen.

– Potatispriserna har stigit med över 15 procent det senaste året. Sillpriserna har gått upp med nästan 4 procent. Men sillen brukar bli billigare i juni, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

Enligt officiella siffror från SCB har de breda matpriserna ökat med 1,3 procent sedan maj förra året, medan alkoholfria drycker blivit 2,8 procent dyrare. I synnerhet är det godis som blivit dyrare det senaste året, uppger SCB.

– Sötsaker och glass har stigit mest i pris bland varugrupperna det senaste året. De har ökat med 4,8 procent. Därefter följer grönsaker som stigit med 3,3 procent i pris. Under samma period har priserna på mjölk, ost och ägg sjunkit med 1,8 procent, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

Prisutveckling på utvalda midsommarprodukter senaste året

ProduktPrisförändring sedan maj 2023 (%)
Potatis15,4%
Lättöl8,6%
Folköl5,4%
Saft4,3%
Starköl4,1%
Sill3,8%
Brännvin2,9%
Hårt bröd2,0%
Läsk2,0%
Färska bär2,0%
Mineralvatten0,9%
Glass-1,1%
Grädde-3,4%
Gräddfil/crème fraiche-8,6%

Källa: SCB