1. Privatbloggen
  2. Har du höjt din lön? Du kan få bättre lånevillkor

Har du höjt din lön? Du kan få bättre lånevillkor

Har du förbättrat din inkomst under förra året?

inkomstuppgifter UC

2021-07-14

Då kan det vara läge att förhandla fram bättre villkor på lånen. Högre inkomst leder automatiskt till att du får högre kreditvärdighet. 

Under våren och sommaren har miljontals svenskars inkomstuppgifter uppdaterats i kreditupplysningsföretaget UC:s databas. Om du är egen företagare kommer din inkomst från 2020 synas tidigast i augusti. För den som förbättrade sina inkomster under 2020 och har fått ett slutskattebesked finns det goda anledningar att se över sina lån och försöka förhandla fram bättre villkor. 

Många svenskar förbättrade trots pandemin sina inkomster under 2020 och eftersom inkomsten är en av faktorerna som ligger till grund för kreditvärdigheten är det många som har möjlighet att få lägre räntor på lånen om de gör en ny ansökan. 

En undersökning Lendo gjorde förra året visar att invånare i de län som höjt sin inkomst mest kunde få en räntesänkning på 0,51 procentenheter efter att inkomstuppgifterna uppdaterats. 

– För de som förbättrat sina inkomster kan en förändrad kreditvärdighet ge anledning att se över möjligheten att förhandla fram bättre villkor på sina lån. Höjd inkomst är ingen garanti för att kreditvärdigheten förändras till den grad att man får lägre ränta men det är definitivt värdefullt att alltid undersöka och konkurrensutsätta sin långivare säger Carl Brynielsson, VD på Lendo.

Om du vet med dig att din inkomst ökade förra året kan det vara ett bra tillfälle att försöka förhandla fram nya bättre villkor på lån du har. Det kan även vara ett bra tillfälle att samla flera mindre lån och slå ihop dem till en större kredit som vanligen ger lägre ränta. 

Hos Lendo kan du kostnadsfritt jämföra låneerbjudanden från upp till 40 banker och långivare. Då kan du enkelt se om din ränta har sänkts jämfört med den tidigare nivån. 

Ett populärt sätt att hålla koll på din kreditvärdighet är genom att kolla din UC-Score hos UC på minuc.se. Många banker använder upplysningsföretaget UC för att bedöma kreditvärdighet. Med UC-Score kan du se hur din kreditvärdighet utvecklas. Du kan även använda den för att  visa din kreditvärdighet och betalningsförmåga för andra, till exempel när du ska hyra bostad, köpa varor eller tjänster på avbetalning eller söka jobb.

Ju bättre ditt UC-Score är desto bättre är din betalningsförmåga, och desto större möjligheter har du att få bra villkor för nya eller omförhandlade lån. Ett alternativ till minuc.se är den kostnadsfria appen Kreddy på kreddy.se/som hjälper dig att hålla koll på din kreditvärdighet.