1. Privatbloggen
  2. Har du koll på dina lån? Här är några goda råd!

Har du koll på dina lån? Här är några goda råd!

Har du koll på dina skulder och kostnader? Många har fler än de tror.

Smålån

2019-05-10

Många svenskar har fler skulder än vad de direkt tänker på att de har. Bolån är vanligt att man har och kanske något lån på bilen eller ett båtlån. Det finns dock många lån som ofta glöms bort och som långsiktigt kan bli dyra. Betalar du exempelvis av månadsvis på produkter du köpt? Det är också en typ av lån. De flesta anser sig ha bra koll på vad ett privatlån innebär men när svenskar får frågan om de kan ge ett exempel, är det bara en tredjedel som kan förklara vad ett privatlån är. 

Smålån kan bli en kostnadsfälla

Mindre lån, privatlån tecknade för konsumtion såsom köp på kredit och avbetalningar ofta vanligt vid köp av produkter kan bli en dyr kostnadsfälla om du inte håller noga koll. Mindre smålån för att betala av exempelvis elektronik kan ofta medföra höga räntor som på sikt kan bli väldigt dyra. Många butikskedjor har idag även medlemskort med inkluderade rabatter och erbjudanden vilken är ett vanligt tillvägagångssätt för att locka kunder till att köpa på kredit.

Läs alltid noggrant igenom villkoren vid köp på kredit

Det är viktigt att du noga läser igenom villkoren när du köper produkter på avbetalning eller kredit. Den räntefria perioden är vanlig, men det man ska vara beredd på är att kostnaderna kan bli oväntat höga längre fram och det tillkommer ofta andra aviavgifter eller uppläggningsavgifter i samband med att man tecknar lånet. Gratis är sällan så bra som det låter. 

Samlingslån kan vara en lösning

Sitter du redan idag på flera smålån, avbetalningar och kreditlån för tidigare konsumtion kan det vara en bra idé att lösa dessa smålån och baka in dem i ett större lån. På Lendo.se kan du samla dina smålån och krediter i ett samlingslån, vilket ofta sänker din månadskostnad. Eftersom du endast får ett lån att betala av på blir det också lättare att få en överblick och kontroll över dina utgifter.

Taggar:

SAMLA LÅN