1. Privatbloggen
  2. Hemester 2021 - tips för härlig sommar i Sverige

Hemester 2021 - tips för härlig sommar i Sverige

Trots vaccin och öppna gränser – många väljer den tryggare ”hemestern” till slut.

Liseberg - ett tips för din hemester 2021

2021-06-30

Och äntligen har nöjesfält och parker öppnat igen. Om du inte hunnit ordna bil, stuga, husvagn, båt eller bokat boende så finns chansen fortfarande. Här är sista minuten-guiden för att lyckas med Sverige-semestern. 

Folkhälsomyndigheten och UD avråder inte längre från icke nödvändiga resor till europeiska länder, men det är viktigt att tänka på en rad saker innan du bokar, bland annat behöver du ta ett prov som visar att du inte har covid-19. WHO har gått ut i en kampanj och uppmanar oss att inte åka på semester utomlands i år, något som inte fått UD att ändra sig. 

Många tänker nog ändå till en gång och satsar på en hemester eller svemester här hemma i Sverige även i år. En av städerna som ser ett ökat tryck från turister är Göteborg, även om bokningarna är långt ifrån vad de var innan pandemin. 

- Göteborg är en fantastisk sommarstad. Med ett öppet Liseberg, lättade restriktioner för restauranger och besöksmål så är vi övertygade om att besökarna hittar hit. Det märks redan att fler människor har börjat röra sig i staden jämfört med tidigare, säger Peter Grönberg, vd för Göteborg & co.

Trots att det bara är några veckor kvar till den sköna sommarledigheten finns det gott om möjligheter att planera in aktiviteter, boende eller hyra båt och husvagn. Men det kan vara en god idé att boka snabbt, för snart är det ”sista minuten”. Lendo har kollat upp bokningsläget och tipsar dig om vad du behöver tänka på.

Boka besöksmål

Äntligen kan vi gå på nöjesfält, djurparker och sommarland igen! Men helt som vanligt är det inte ändå. Men för dig som inte gillar köer och trängsel är det nästan bättre än vanligt. Nöjesfälten har ett begränsat antal platser som du måste förköpt innan ditt besök. Dessutom står du i virtuell kö till många åkattraktioner. Det börjar redan bli fullbokat på de hetaste parkerna som Liseberg och Gröna Lund. Juli är snudd på fullt på Liseberg, men det går att få platser kvällstid. Skara Sommarland har mer besökstider lediga än storstadsparkerna. Djurparker som Skansen och Kolmården är fortfarande möjliga att boka även i juli. När du förköper biljett bokar du även en tid när du ska gå in i parken. 

Populära museer tar också emot mindre besökare än vanligt, men eftersom det fortfarande väntas betydligt färre utlandsturister till Sverige är det sällan något problem. 

Hyra bil 

Att uppleva Sverige med bilen kan göra semestern lite enklare och mer flexibel. Sverige har massor av underbara badplatser, vandringsleder, fornminnen och sevärdheter att erbjuda. Mycket går att ta sig till med kollektivtrafik, men bilen gör att du och familjen upplever en annan frihet och flexibilitet. Du kan också bila genom vårt vackra land och se nya städer och platser. Men många har i dag valt bort bilen av olika skäl. En lösning kan vara att hyra bil under de dagar eller veckor du har behov. Du kommer att lämna ett betydligt lägre klimatavtryck än om du äger en bil, och det finns gott om laddbara bilar att hyra. 

Förra året var bokningstrycket högt på hyrbilar under högsäsongen, i år finns det fortfarandegott om fina hyrbilar att boka i Sverige under de mest intensiva veckorna i juli. Vänta dock inte för länge om du vill kunna välja en passande bilmodell. 

Det är i regel tryggt och säkert att hyra bil i Sverige om du vänder dig till en stor och seriös uthyrare, men det finns några saker som är viktiga att tänka på. 

Kontrollera noga vad som ingår i hyran, ska du köra mycket är fria mil viktigt. Körkort är förstås en självklarhet, och ofta kan du behöva ett kreditkort och inte ett betalkort för att betala hyran och lägga deposition. Vissa kreditkort har självriskeliminering, och då slipper du köpa till det. Tänk på att det ska finnas utrymme för deposition på kreditkortet. Planera ditt försäkringsskydd för hyrbilen i förväg, om du köper till självriskeliminering på plats kan det bli dyrt. Kontrollera alla skador på bilen innan du drar i väg, ta gärna bilder. 

Tänk på att lämna tillbaka bilen fulltankad och med skräpet bortplockad så att du inte åker på extra städavgift. 

Hyra stuga

Sverige är ett land med miljontals stugor och hus och fortfarande finns det gott om objekt ute både på olika stugsajter och Blocket.se. De allra mest attraktiva boendena börjar bli uppbokade, men än finns chansen att hitta ett semesterboende både för längre eller kortare period. För den som nöjer sig med ett mindre hus finns det campingstugor att hyra på många campingplatser. 

När du hur hittat stugan är det viktigt att du får en skriftlig bekräftelse på bokningen och att du kollat upp så att uthyraren verkligen finns, bedrägerier förekommer. Kolla noga upp hyresvillkoren innan du betalar eller signerar ett kontrakt. Ofta ska du ha med lakan och handdukar, ta reda på vad som gäller för stugan du hyrt. Kontrollera vilken standard som finns i stugan, du kanske blir besviken om el, vattentoalett och rinnande vatten saknas. Vill du vara på den säkra sidan kan det vara tryggt att hyra av en förmedling, vid hyra direkt från en privatperson gäller inte Konsumentverkets regler. 

Hyra husvagn och husbil

Det är fortfarande fullt möjligt att köpa en husvagn eller husbil och få den till semestern, och det finns gott om både nya och begagnade objekt ute. Men är du nybörjare är det ofta bättre att hyra en husvagn för att se om denna semesterform passar för dig och familjen. Det finns fortfarande en vissa vagnar och husbilar som ännu inte är bokade. Men under de hetaste veckorna börjar det nu bli ont om vagnar och husbilar. 

Det är möjligt att hyra både av företag och privatpersoner. Ofta är det billigare att hyra privat, men det är i regel mindre tryggt och servicen om något händer är inte lika stor. Oavsett vad du väljer bör du ha ett hyresavtal där allt är noga reglerat. Läs igenom avtalet noga, och besikta husvagnen och husbilen så att du inte får betala för någons gamla skador. Ta gärna kort på skador du hittar. Innan du drar i väg bör du gå igenom alla viktiga funktioner med uthyraren. 

Hyra båt

Visst är det dyrt att hyra båt – men det är ännu dyrare att äga båten hela året. Och kanske utnyttjar du inte båten mer än ett par veckor i alla fall när det kommer till kritan. Då är det faktiskt rena fyndet att hyra båten och slippa arbete och kostnader för underhåll och vintervarv. Intresset för att hyra båt beskrivs som enormt i år, men det finns fortfarande många fina lediga båtar. Det går att hyra både på dagsbasis och under hela veckor. Är du okunnig går det att hyra en båt med skeppare. 

Det är viktigt för både uthyrare och den som hyr att det finns ett ordentligt skriftligt avtal om båthyran. Kom överens om när båten ska hämtas och lämnas, vilka farvatten som är tillåtna och dokumentera båtens skick och utrustning. 

Du som hyr båten behöver ha både nautisk kompetens och referenser om det handlar om en lite större båt.

Om båtuthyraren begär betalt i förskott bör du ta både legitimation och referenser, bedrägerier har förekommit. Dokumentera båtens skick innan du lättar ankare så du inte får betala för någon annans gamla grundstötning. 

Innan du ger dig ut på öppet vatten så bör du kontrollera att båten är sjösäker och har korrekt säkerhetsutrustning som brandsläckare, kikare, lanternor, flytvästar, navigationsutrustning, nödradio och nödsignaler. 

Bo på vandrarhem / hotell

Du behöver faktiskt inte ha husvagn eller husbil för att göra en riktig roadtrip och uppleva Sverige. Fortfarande är det få gäster på hotell och vandrarhem i Sverige, men det kan du som sommarturist dra nytta av. Det är lätt att hitta lediga rum om du ska göra en turné i Sverige. Vissa hotellkedjor som Scandic har lanserat ett roadtripkoncept som gör att du kan boka flera övernattningar på olika hotell i en och samma bokning, perfekt för bilsemestern i Sverige. För visst är det ganska lyxigt att få sängen bäddad och frukosten serverad? 

- Vi är alla vana vid att kunna köpa flera olika produkter när vi handlar på nätet och nu finns möjligheten även när man bokar hotellrum på webben. Med ett knapptryck kan man boka boende för hela sin roadtrip och kanske mellanlanda hos svärmor på vägen. Det innebär enklare planering och stor flexibilitet då alla vistelser är ombokningsbara, säger Anna Spjuth, Chief Commercial Officer på Scandic Hotels.

För den som vill ha det lite enklare så finns det gott om mysiga vandrarhem i vårt avlånga land. Många ligger naturskönt i nära anslutning till naturnära upplevelser som vandring och nationalparker. Sverige är underbart på sommaren!