1. Privatbloggen
  2. Hemmafixandet slår rekord - 7 missar många gör

Hemmafixandet slår rekord - 7 missar många gör

Sommaren innebär ofta att man passar på att ta tag i olika renoveringsprojekt hemma. Se upp för de vanligaste missarna!

7 vanligaste renoveringsmissarna

2020-07-06

För många svenskar blir det semester hemma i huset eller i lägenheten i sommar. Ledigheten i hemmet har gjort att många satsar semesterpengarna på att renovera. Just nu är det bråda dagar på byggvaruhusen. 

- Vi får sällan uppleva en sådan här ökning i handeln, säger bygghandlaren Andreas Eriksson.

Men det är lätt att göra missar om man är ovan att bygga och snickra - här är de 7 vanligaste tabbarna du ska undvika. 

Två av vinnarbranscherna under coronapandemin är bygg och trädgård. Många vill ha det extra fint hemma när vi spenderar mer tid i bostaden. Inställda resor gör också att vi satsar extra pengar på att få det mysigare i bostaden när vi ska ”hemestra”. Många byggmarknader i Sverige vittnar om rekordökning. 

– Försäljningsökning på denna nivå får vi inte ofta uppleva i handeln vilket naturligtvis gör oss som dagligen jobbar med dessa frågor stolta, säger Andreas Eriksson, VD på Burträsk Järn och Färg och medlem i Bolist.

Vanliga projekt i sommar är ny altan, tillbyggnad på huset eller ändringar av fasaden. Men är du ovan är det lätt att det blir fel och att det står dig dyrt i slutändan. Vi på Lendo har sammanställt 7 vanliga fel som en del hemmafixare gör.

1. Glömmer att planera och budgetera.

Innan du sätter igång att renovera bör du ha gjort en plan för hur arbetet ska gå till och när det ska vara klart. Istället för att åka och handla byggvaror lite då och då bör du lista ner allt du behöver och göra en budget. Då får du kontroll över ditt projekt och ser till att det inte uppstår några oväntade utgifter som du inte budgeterat för. Självklart bör du också ha en ritning innan du gör ett större projekt.

2. Sätter i gång med flera rum och projekt på en gång.

Känner du också någon som har levt i ett avstannat renoveringsprojekt i flera år? Ett vanligt misstag är att starta ett större projekt än vad du klarar av och börja arbeta i flera rum eller projekt på en gång. Försök att göra klart ett rum i taget och göra arbetet i flera små etapper. Då är chansen större att gå i mål och att du sedan kan starta nya delprojekt.

3. Glömmer säkerhetstänket.

Bara för att du gör arbetet själv ska du inte strunta i säkerhetskraven. Eftersom du är mer ovan än en professionell hantverkare är det ännu viktigare att du använder säkerhetsutrustning som skyddskläder och säkerhetslinor.

4. Gör el- och vvs-jobb som kräver fackman.

Vissa arbeten med elektricitet och vvs får du faktiskt inte göra själv. Arbetena kräver utbildning och certifiering för att dina försäkringar ska gälla. Enligt elsäkerhetsverket har många svenskar installerat el på farliga och olagliga sätt. Ofta beror det på okunskap eller bristande respekt för riskerna med el. Varje år skadas 1500 svenskar i elolyckor i sina hem. När det gäller vatten och avlopp kan du gå miste om försäkringsersättning vid en vattenskada om du utfört arbetena själv på ett icke fackmannamässigt sätt. Säljer du huset kan du bli ersättningsskyldig i efterhand.

5. Fuskar med underarbetet.

Om du renoverar badrummet är underarbetet viktigast, så att du får ett tätskikt som stoppar vattenskador. Och ska du måla om kommer slutresultatet inte bli bra om du slarvar med underarbetet. Men proffsen fuskar faktiskt lika ofta som hemmafixare när det kommer till badrum. En undersökning av tio vattenskadade badrum visade att sex var proffsbyggda, fyra gjorda av hemmafixare. 

6. Glömmer bygglov.

Många utvändiga om- och tillbyggnader kan kräva bygglov. Reglerna kan dessutom variera från kommun till kommun och mellan olika områden. Innan du gör ditt projekt, gå in på kommunens hemsida och läs på noga vad som gäller för just ditt område. Att göra åtgärder utan att ha giltigt bygglov kan stå dig dyrt. Det kan ge både böter och innebära att du får riva bort det du har byggt.

7. Missar att jämföra.

Det är lätt att ta första bästa kredit för att det är enkelt och verkar bra när du köper byggmaterial för 100 000-tals kr. Men det som verkar vara räntefritt och billigt i början kan bli dyrt i slutändan om du inte har läst det finstilta. Jämför olika finansieringsalternativ innan du slår till. Vi på Lendo kan kostnadsfritt ge dig erbjudanden om renoveringslån från upp till 35 långivare som du kan jämföra i lugn och ro. Vi kan också slå ihop dyra smålån till en större kredit som nästan alltid får lägre ränta om du skulle välja att samla lån.

Lycka till med ditt byggprojekt!

Taggar:

LÅN