1. Privatbloggen
  2. Hetaste trenderna inför båtsommaren 2023

Hetaste trenderna inför båtsommaren 2023

Längtar du efter att komma ut på sjön i sommar?

båtsommar 2023 Lendobloggen

2023-05-26

Du är inte ensam. Suget efter en båt och det härliga båtlivet fortsätter att vara stort i Sverige. Segelbåtar har blivit allt populärare och elmotorbåtar kommer allt mer. Lendo har tagit tempen på årets hetaste båttrender. 

Många trodde att efterfrågan på båtar skulle rasa efter pandemin, men köparna har fortsatt att efterfråga både nya och begagnade båtar i större utsträckning än före pandemin. 

Vissa affärer bromsas av de höga räntorna, men intresset verkar vara fortsatt stort i år. Det tar längre tid för objekten att bli sålda enligt Blocket. 2020 såldes 28 procent av segelbåtarna inom en vecka, hittills i år är siffran 15 procent. För motorbåtar tar det dubbelt så lång tid som 2020 innan båten säljs. Medianpriset på Blocket har trots det gått upp från 95 000 kronor till 110 000 kronor i år. 

Det viktigaste att inför båtköpet är veta vad du kommer att använda båten till Ska du fiska mycket? Eller är det främst främst dagsutflykter?  Vill du ligga ute flera veckor och semestra i båten? Havet eller insjö? Hur många ska kunna vistas i båten? Genom att lista ner dina behov blir det enklare att hitta rätt båtmodell.

Nya båtmodeller

Många nya spännande båtmodeller har kommit ut på marknaden den senaste tiden. Till exempel har Aquador kommit med en helt ny generation båtar. De hakar på trenden med lågplanande skrov som gör att  det krävs mindre gaspådrag för att komma upp i marschfart, något som ger lägre bränsleförbrukning. De använder även en ny metod vid tillverkningen med vacuuminjicering vilket är en byggmetod som optimerar materialåtgången och ger minsta möjliga miljöpåverkan vid produktion. Två andra stora nyheter i år är Delta 48 Coupé och Glacier 48 Coupé.

Flera tillverkare rapporterar att de sålde många nya båtar på vårens mässor. 

Elbåtar 

Med ny teknik och ökad miljömedvetenhet har marknaden för elbåtar vuxit snabbt. Det finns också hybridbåtar som kan spara på dyra bränsledroppar. Det börjar komma många nya spännande modeller. Svenska Candela har till exempel lanserat en elbåt med batteri från elbilen Polestar. Med hjälp av avancerad teknik flyger den fram på vågorna.  Andra heta modeller är X Shore, Hwila, Mantaray samt elmotortillverkaren ePropulsion.

Segling på frammarsch

Ökad miljömedvetenhet och allt högre bränslepriser har gjort att segelbåtar har fått en renässans och blivit populärare igen. Många efterfrågar traditionella svenska segelbåtar som Hallberg Rassy och Maxi. 

Vattenskotrar allt populärare. 

Trots kravet på körkort för vattenskoter rapporterar Blocket att antalet annonser för vattenskotrar passerat segelbåtsannonserna, och det har heller aldrig hänt tidigare. Fler och fler väljer att doppa tårna i sjön och känna på lite av båtlivet via en vattenskoter. 

Ny teknik underlättar

Det kommer flera olika tekniktjänster som underlättar båtlivet. Den ledande båtdelningstjänsten är Skipperi, som genom ett abonnemang ger tillgång till alla Skipperis båtar i Sverige och världen. Eniro på Sjön har bytt namn till Skippo och är nu den ledande kartappen i Norden. Grundtjänsterna är kostnadsfria, medan mer avancerade saker kräver ett abonnemang. 

Jämför båtlån hos Lendo

Om du behöver hjälp med finansieringen av en båt kan du kostnadsfritt jämföra upp till 40 lån till båt via oss på Lendo. Oavsett vilken typ av båt du planerar köpa är det en god idé jämföra båtlån innan du lånar för att få lägsta möjliga ränta.

Mest sökta motorbåtarna på Blocket

Nimbus Aquador Flipper Yamarin Buster

Mest sökta segelbåtarna på Blocket Hallberg Rassy Bavaria Najad Maxi Linjett

Taggar:

BÅTLÅN