1. Privatbloggen
  2. Hyr istället för att köpa - 9 tips

Hyr istället för att köpa - 9 tips

Ofta köper vi prylar som används ett fåtal gånger om året. I många fall kan de löna sig att hyra saker istället för att köpa. Vi på Lendo har samlat 9 tips här!

vattenskoter

2020-08-06

Hur ofta använder du egentligen dina prylar? Genom att hyra kan du göra en insats både för miljön och ekonomin. Här är bästa tipsen innan du hyr – och 9 saker du enkelt kan hyra. 

Ofta köper vi nytt när vi behöver en pryl för att klara av jobbet hemma på villatomten eller renoveringen av lägenheten. Kanske är det en ny häcksax, slipmaskin, skåpbil eller släpvagn du behöver. Men hur ofta kommer du egentligen att använda ditt nyförvärv? I vissa fall lönar det sig bättre att hyra sakerna än att köpa nytt. Ett annat alternativ kan vara att köpa och själv hyra ut, via sajter som Hygglo. 

– Släp är ett exempel på en otroligt underutnyttjad resurs. Skulle vi bara kunna använda ett släp 5 timmar i veckan så har vi i dagsläget producerat 20 gånger fler släp än vad vi behöver. Tänk vad detta har kostat i resurser. Det roliga är att vi har flera uthyrare på Hygglo som hyr ut sina släp en gång i veckan eller mer, så vi har redan visat att det går att använda släp betydligt mer än idag, säger Ola Degerfors, vd på Hygglo.

Det finns några saker som är viktiga att tänka på när du hyr saker. Du ska alltid se till så att det finns ett skriftligt avtal mellan dig och företaget eller personen du hyr av. Det är också viktigt att du är försäkrad om något skulle hända. 

Är det en dyr sak kan det vara bra med självriskreducering, som oftast kostar extra. Innan du tar emot prylen du hyr, kontrollera skicket så det inte finns skador eller brister som du kan bli ansvarig för. Och innan du sätter igång och använder saken, läs bruksanvisningen. 

Exempel på 9 saker du kan hyra

Båt

Hur många veckor per år använder du egentligen en båt? Ofta blir det billigare att hyra båten för den period du verkligen behöver den. Dessutom slipper du tänka både på båtplats och vinterförvaring. 

Vattenskoter

Det blir alltmer populärt att köpa en vattenskoter, men säsongen i Sverige är väldigt kort och det talas redan om hårdare regler och körkort för vattenskotrar. Då kan det vara säkrare att hyra en skoter. 

Husbil

Försäljningen av begagnade husbilar har varit rekordartad inför sommaren 2020 då många semestrar hemma i Sverige. Men att köpa husbilen direkt kan vara ett stort steg. Om du har sen semester går det fortfarande att hitta husbilar att hyra. 

Släpvagn

En släpvagn står oftast parkerad åtminstone 99 procent av tiden. Om du inte använder släpet väldigt ofta kan det löna sig bättre att hyra. Det finns gott om bensinstationer som hyr ut släp, men det går även att hyra från privatpersoner via olika förmedlare. 

Partytält

Hur ofta fyller du jämt och har en stor brakfest där du behöver ett partytält? Om du inte vill ha partytältet ligga nerpackat i förrådet lönar det sig oftast bättre att hyra. 

Verktyg

Ofta behöver du ett speciellt verktyg bara några gånger, eller kanske när du renoverar. I stället för att dra till byggmarknaden och köpa ett dyrt verktyg blir det betydligt billigare att hyra. 

Trädgårdsredskap

En gräsklippare behöver nästan alla som har en villatomt ha, men hur ofta behöver du häcksaxen? Eller använder du verkligen vertikalskäraren för gräsmattan varje år? Har du inte många träd lönar det sig nog inte att äga en motorsåg, då är det bättre att hyra. 

Byggställning

Det finns byggställningar att köpa för några tusenlappar, men oftast är de inte så höga och stabila. Ska du måla ditt hus är det säkrare att hyra en riktigt säker och stabil byggnadsställning eller skylift när du vill komma högt upp. 

Takbox

En ny takbox till bilen kan gå på uppåt 10 000 kr inklusive takräcket. Du kanske äger din bil i tre år och använder takboxen tre gånger om året. Det blir över 1000 kr per gång. Fundera på om det i stället blir billigare och enklare att hyra. Dessutom slipper du ha en skrymmande box i garagetaket eller förrådet. 

Taggar:

LÅN