1. Privatbloggen
  2. I år julhandlar vi mindre:

I år julhandlar vi mindre:

”Koppla av med nära och kära” - kanske med årets julklapp?

årets julklapp 2023

2023-11-24

Det blir en god jul i år också, men den kärva ekonomin gör att vi håller hårt i plånboken i julruschen. Julhandeln i år förväntas bli den mest återhållsamma på flera år. Det återspeglas även i valet av årets julklapp som är sällskapsspelet.

Årets julklapp ska bidra till att skapa glädje, gemenskap och få oss att koppla bort omvärlden.

– Sällskapsspelen står för trygghet men också för eskapism och utveckling, säger Emma Hernell, VD på HUI.

I mer än 35 år har HUI Research traditionsenligt utsett årets julklapp, där årets julklapp varje år ska återspegla och representera den tid vi lever i, vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse, samt ha ett stort försäljningsvärde. I år är årets julklapp sällskapsspel, där motiveringen lyder att sällskapsspel kan skapa en möjlighet att för en stund koppla bort omvärlden och skapa trygghet och samhörighet, där krig och ekonomiska svårigheter präglar vardagen.

– I en omvärld präglad av krig, våld och ekonomiska svårigheter blir sällskapsspelet en möjlighet att för en stund koppla bort världen utanför och istället uppleva samvaron med nära och kära, säger Emma Hernell, VD på HUI.

Sällskapsspel har gått från att bara vara klassiska brädspel i hemmet, till att också sprida sig till många platser som restauranger, barer, caféer och arbetsplatser, menar HUI. Sällskapsspelen har även anpassat sig och börjat kombinera digitala och fysiska spel, något som med hjälp av nya teknologier som AI drivit på intresset och utvecklingen av sällskapsspel.

– Sällskapsspel är en klassisk julgåva som nu återupptäcks av nya generationer, menar Emma Hernell, VD på HUI.

Det tuffa omvärldsläget är även något som återspeglades i 2022 års årets julklapp, där motiveringen löd att det hemstickade plagget skulle vara en varm kram i tider av hög inflation, krig i Europa och rekordhöga elpriser. Det är dock faktorer som fortfarande bromsar ner julhandeln, som i år förväntas bli den mest återhållsamma på över 10 år.

– Julhandeln 2023 förväntas minska. Det är ekonomiskt tuffa tider för många, samtidigt som hushållen vill fira jul som vanligt. Julmat och julklappar kommer att inhandlas, men mer planerat och till en billigare peng, substitutjulen är på ingång”, säger Joakim Wirén, analytiker på HUI Research.

Jämfört med förra året kommer julhandeln i december att minska med tre procent i löpande priser, enligt HUIs prognos. Men i fasta priser ser läget betydligt värre ut, och försäljningen i fasta priser förväntas minska med sju procent jämfört med förra året. Enligt prognosen ser sällanköpsvaruhandeln ut att drabbas värst med en nedgång på nio procent, medan försäljningen för dagligvaruhandeln förväntas att minska med tre procent.

En positiv effekt syns dock i gränshandeln, där den svaga svenska kronan har gjort att allt fler danska och finska kunder med starkare valutor gränshandlar i Sverige.

Mätt i kronor förväntas handeln att minska med 2,5 miljarder kronor, samtidigt som hushållens konsumtionsutrymme minskat med 6,7 miljarder kronor på bara ett år. Julinköpen är fortfarande en prioritet för hushållen, menar HUI. 

– Tillfällen där vi samlas är prioriterade bland hushållen. I år är dock plånboksfrågan än mer aktuell än föregående år, vilket gör att inköpen till jul i större utsträckning förväntas ske till rabatterade priser, säger William Lindquist, analytiker på HUI Research.

Årets julklapp de senaste 20 åren

2003 - Mössan

2004 - Den platta TV:n

2005 - Ett pokerset

2006 - Ljudboken

2007 - GPS-mottagaren

2008 - Upplevelsen

2009 - Spikmattan

2010 - Surfplattan

2011 - Den färdigpackade matkassen

2012 - Hörlurarna

2013 - Råsaftcentrifugen

2014 - Aktivitetsarmbandet

2015 - Robotdammsugaren

2016 - VR-glasögonen

2017 - Elcykeln

2018 - Det återvunna plagget

2019 - Mobillådan

2020 - Stormköket

2021 - Evenemangsbiljetten

2022 - Det hemstickade plagget

2023 - Sällskapsspel

Källa: HUI Research