1. Privatbloggen
  2. Idrotten dyr utgiftspost för många familjer

Idrotten dyr utgiftspost för många familjer

Hösten är en intensiv period för barnfamiljer - med aktiviteter för barnen och ofta dyra inköp

ungdomsidrott dyr utgiftspost Lendobloggen

2021-10-20

Hösten är en intensiv period för barnfamiljer med idrottsaktiviteter och inköp av sportutrustning som kan gräva djupa hål i hushållskassan. Vissa sporter är så dyra att ensamstående föräldrar eller familjer med flera barn och lägre inkomster kan ha svårt att delta på lika villkor. Som tur är finns det goda råd som gör att du kan lindra den ekonomiska bördan. 

De senaste åren har det blivit allt dyrare med ungdomsidrott, inte minst i storstäderna, vittnar många föräldrar om. Både träningsavgifter och utrustning kan vara dyra utgiftsposter för ensamstående eller en flerbarnsfamilj. Även resor till cuper och turneringar kan kosta en rejäl slant. 

Många tycker förstås att barnen och deras utveckling är det viktigaste i livet och att det inte finns något tak för vad det får kosta. Men i realiteten måste många föräldrar förhålla sig till en budget och göra prioriteringar. 

Forskare vid Halmstads Högskola har studerat kostnadsutvecklingen för ishockey och funnit att mediankostnaden i dag ligger på 20 000 kronor per säsong. Men det finns föräldrar som betalar så mycket som 170 000 kronor för en säsong inklusive träningsläger utomlands. 

– Vi behöver verkligen fundera på vad vi håller på med. Det finns några som lägger otroligt mycket pengar på utrustning och resor. Då blir det snedvridet socioekonomiskt vilka som håller på med hockey. Det finns föräldrar som säger att det är enda sättet för mitt barn att bli bra. Annars kommer han inte hänga med, säger Krister Hertting, forskare på Halmstad Högskola till Aftonbladet.

Det finns flera sätt att hålla nere kostnaderna. Vi på Lendo tipsar om några sätt att spara på kostnaderna utan att idrotten blir lidande. 

Köp inte alltid det dyraste

Grupptrycket om att ha ett visst märke kan vara svårt att stå emot för både barn och föräldrar. Men oftast finns det alternativ som kostar mindre utan att du behöver tumma på säkerheten eller funktionen. Om du kommer överens med andra föräldrar i laget om att flera barn köper mindre dyrbara utrustningsdelar kan ni bryta grupptrycket. 

Köp begagnat

Barn växer fort och hinner oftast inte slita ut utrustningen. Ishockeyutrustning, skidor eller ridutrustning håller hög kvalitet och går utmärkt att köpa begagnat. Sök på Blocket, Facebook Marketplace eller via andra föräldrar i klubben efter sådant som känns för dyrt att köpa nytt.

Sälj begagnat

Låt inte utrustningen bli liggande när barnet vuxit ur den eller slutat med en viss idrott. Då kan den snabbt bli omodern och minska i värde. Sälj den på Blocket eller någon annan köp- och säljsajt om du inte hittar någon annan i klubben som vill köpa den. 

Använd Fritidsbanken

Ska ditt barn inte spela eller delta i sporten under en längre period kan det vara en god idé att låna utrustning på Fritidsbanken. De ger möjlighet att testa nya sporter och aktiviteter genom att vem som helst kan låna utrustning gratis i två veckor. Barnfamiljer som i vanliga fall inte hade råd att åka slalom eller göra andra dyra aktiviteter kan långa komplett utrustning helt gratis. Organisationen har tidigare fått priset Årets Peppare på idrottsgalan av Kronprinsessparets stiftelse.

Samåk till träningar och matcher

Att skjutsa flera syskon till träningar och  matcher kan bli en dryg utgiftspost, särskilt nu när drivmedelspriserna ligger på rekordnivåer. Om du försöker samåka med andra barn i laget eller föreningen så kan du minska kostnaderna rejält. 

Prioritera turneringar på nära håll

Visst är det roligt att åka på en cup eller turnering långt bort, men det är ju lika kul att spela närmare hemmet när ni väl är på plats. Att åka i väg långt kan bli dyrt med resekostnader, mat och övernattningar. 

Se över lån och krediter

Se över familjens mindre lån, krediter och avbetalningsköp. Dessa kan bli dyra i längden då de ofta har höga räntor och avgifter som påverkar den personliga ekonomin negativt. Märker ni att de äter upp en större del av inkomsten kan det gynna er att samla lån och krediter i ett större för att få mer pengar över till idrott och annat i familjen.