1. Privatbloggen
  2. Inflationen faller tillbaka

Inflationen faller tillbaka

- första gången sedan januari

inflation 2022

2022-08-18

Inflationstakten i juli blev 8,0 procent enligt nya siffror från SCB. Det innebär att den föll tillbaka något jämfört med tidigare och ökade mindre än väntat.

– Lägre priser för el samt drivmedel bidrog till att inflationstakten sjönk för första gången sedan januari, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

Efter att ha ökat under hela året bröts trenden med stegrande inflationstakt i juli. Enligt SCB beror den minskade inflationstakten på lägre priser på el och drivmedel. 

Både el och drivmedel sjönk i pris under juli i år, det var det som bidrog mest till att inflationen mattades av. Däremot fortsatte den snabba prisutvecklingen på mat. Mejeriprodukter ökade med 5,8 procent, grönsaker med 4,3 procent och livsmedel och alkoholfria drycker hade en prisökning på 3,2 procent.

– Matprisinflationen skenar. Priserna steg med 3,2 procent jämfört med månaden innan, vilket är en mycket kraftig ökning, säger Torbjörn Isaksson på Nordea till TT.

Flyg- och charterresor ökade rejält i juli, men det är normalt för månaden. Tandläkare rasade i pris, men det är en säsongseffekt som beror på att färre personer gör dyra lagningar mitt i sommaren. Även kläder minskade i pris på grund av sommarreor.

Men enligt experterna är det för tidigt att andas ut. Det finns stor risk för att inflationen tar ny fart i höst om energipriser går upp igen. 

Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, var inte förvånad över beskedet.

– Vi räknade med att den skulle backa tillbaka. Det handlar mycket om energipriser, vilket är en komponent som rör sig uppåt och neråt. Vi tror att vid årsskiftet kommer inflationen att ligga runt 10 procent., säger SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist till SVT. 

Robert Bergqvist spår att styrräntan snart kan ligga på två procent istället för dagens 0,75 procent. Det kan göra att de rörliga boräntorna som gått upp kraftigt under våren och sommaren kan öka ytterligare vilket kommer leda till dyrare bolån för många svenskar.

Inflation i juli - varor och tjänster som ökade och minskade

Utrikes flygresor+39,4%
Paketresor+24,8%
Mejeriprodukter +5,8%
Grönsaker+4,3%
Livsmedel & alkoholfria drycker+3,2%
Bilar+1,1%
Inventarier & hushållsvaror-1,2%
Kläder-1,9%
Drivmedel-5,6%
El-8,3%
Tandläkararvode-17,3%
Livsmedlen som ökade mest i juli

Kaffe+39%
Gurka+37%
Honungsmelon+38%
Hushålls- & lättmargarin+35%
Färsk lax+35%
Citroner+34%
Blomkål+32%
Fjäderfän (kyckling)+31%
Mat- stek- & grilloljor+31%
Vitkål+28%
Mjöl+27%
Hårdost+25%
Lammkött+26%
Mjölk+24%
Filmjök & yoghurt+23%
Ägg+22%
Gul lök+22%
Smör & annat smörgåsfett+21%
Ris+20%

Källa: SCB