1. Privatbloggen
  2. Julen 2020 blir lite annorlunda

Julen 2020 blir lite annorlunda

De flesta e-handlar och har köpt julklappar på Black Week för att undvika trängsel.

jultomten och julklappar 2020

2020-12-15

Julklappar och stress i all ära, men allra viktigast är det att få fira med nära och kära och äta julmat. Enligt en ny undersökning köper vi julklappar för 3 200 kr i år. 

Enligt de senaste rekommendationerna ska vi inte vara mer än åtta personer när vi firar jul tillsammans. Coronapandemin påverkar inte bara möjligheten att umgås med släkt och vänner. Även möjligheterna till att julhandla är förändrade med rekommendationer att inte trängas i butiker. 

En ny undersökning från Svensk Handel och Nielsen visar att visar att många e-handlar eller har köpt julklappar i förväg på Black Week. Nästan varannan person planerar att köpa majoriteten av julklapparna på nätet i år. Tidigare har det varit vanligast att köpa sina julklappar i butiker på orten där man bor. Andelen som köper majoriteten av julklapparna på nätet har ökat i alla åldersgrupper. Störst är ökningen i åldersgruppen 56-65 år där ökningen är 20 procentenheter jämfört med 2019. Näthandeln ökar kraftigt i år, och för första gången är nätet den vanligaste platsen att handla julklappar. 

Dyrare klappar 2020

Trots att vi handlar mindre i fysiska butiker kommer vi att lägga lika mycket pengar på julklappar som förra året, men varje klapp är lite dyrare. Vi väntas köpa julklappar för 3200 kr per person, totalt 21 miljarder kr. 

När det gäller maten säger svenskarna att det är det näst viktigaste som finns i julfirandet. Vi handlar mat för 1,3 miljarder mer än vanligt under julveckan.

Julskinka, choklad, fisk och skaldjur är några av de produkter som kommer att öka mest under årets julvecka, även om de kommer att avnjutas i mindre sällskap.

Fyra av tio personer anser i likhet med förra årets mätning att miljö och hållbarhetsaspekter är viktigt när de handlar julklappar. Särskilt viktigt är det när vi handlar julmat. Varannan person har miljö- och hållbarhetsaspekter i åtanke när de handlar julmat. 

Fler blir glada av att ge än att få julklappar. Nästan 8 av 10 blir glada av att ge julklappar samtidigt som cirka 6 av 10 uppger att de blir glada av att få julklappar.

Viktigast för en riktig jul

Vänner och familj 58%

Julmat 55%

Julpynt 40%

Julgran 31%

Snö 26%

Julmusik 24%

Julklappar 24%

Kalle Anka på tv 21%

Pepparkakor och Lussebullar 13%

Julpynt på stan 8%

Jultomten 7%

Firar inte jul 6%

Annat 2%

Källa: Svensk handel/Nielsen

Här är varorna som ökar mest i julhandeln 

Leksaker +21%

Böcker +14%

Elektronik +13%

Heminredning +12%

Kläder +11%

Dagligvaror + 10%

Ur optik, guld +10%

Sport +10%

Skor +9%

Möbler +9%

Järn, färg, bygg +7%

Källa: Svensk handel/Nielsen

Taggar:

LÅN