1. Privatbloggen
  2. Köpa bostad i Spanien: ”Distansjobba är det nya"

Köpa bostad i Spanien: ”Distansjobba är det nya"

Fler och fler svenskar köper bostad i Spanien.

köpa hus i spanien guide Lendobloggen

2022-03-04

Nya siffror visar att svenskar är den sjätte största utländska köpargruppen, upp 72 procent på två år. Nya trenden är att distansjobb från Spanien.– Intresset för att köpa bostad i Spanien är enormt, nu ser vi plötsligt många barnfamiljer och yngre hushåll möjligheten att förverkliga utlandsdrömmen permanent, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Utland.

Här får du tips och råd hur det fungerar att köpa bostad i Spanien.

Genomsnittspriset på ett svenskt sommarhus har gått upp med över 20 procent på ett år till 2,4 miljoner kronor. Det gör att semesterdrömmen ligger utom räckhåll för många av oss. Då kan faktiskt ett semesterhus i Spanien vara ett mer överkomligt alternativ, även om du måste ta med resorna i kalkylen. Fortfarande går det hitta semesterlägenheter för under en miljon kronor och hus för under två miljoner. Men det finns naturligtvis de som är mångdubbelt dyrare. 

De svenska bostadsköpen i Spanien har gått upp kraftigt den senaste tiden. Svenskarna är nu den sjätte största utländska köpargruppen i Spanien. Det visar nya siffror från spanska inskrivningsmyndigheten Registradores. Den spanska bostadsmarknaden har återhämtat sig efter pandemin. I fjärde kvartalet gjordes 143 982 transaktioner. Det den näst högsta siffra för kvartalet sedan 2008, enligt en rapport från inskrivningsmyndigheten Registradores.

Svenskar köpte under kvartalet 952 spanska bostäder, en ökning med 16,4 procent jämfört med förra kvartalet, och hela 72 procents ökning på två år.. Av de utländska köpen stod svenskar för 5,2 procent.

– Intresset för att köpa bostad i Spanien är enormt. Vi har fortfarande en uppdämd efterfrågan efter lockdown, de som inte köpte då slår till nu. Sedan har vi dem som lockas av att kunna sitta på en solig balkong och distansarbeta. Förut bestod de svenska köparna mest av pensionärer och de som ville fly vintern, men nu ser plötsligt många barnfamiljer och yngre hushåll möjligheten att förverkliga utlandsdrömmen permanent, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Utland.

Bjurfors bedömer att priserna kan gå upp ytterligare och att säljarna har ett bra läge. Efterfrågan är som störst i städer och attraktiva kustområden. Sverige är nu sjätte största köparnationen i Spanien. En ny trend är att vi köper lägenhet i Spanien för att kunna jobba på distans i ett behagligt klimat, särskilt under den svenska vintern. 

– Intresset från svenskar är verkligen rekordstort. Fjärde kvartalet är normalt lite lugnare men nu ser vi en kraftig ökning jämfört med Q3. Många har avvaktat under pandemin men vill inte vänta länge. Fler och fler ser även möjligheter att jobba från Spanien under längre perioder vilket minskar snittåldern på köparna. Antal köp är nu högre än innan pandemin men även högre än 2018 och 2019 då efterfrågan minskade något, säger Martin Posch, affärsområdeschef för Fastighetsbyrån Utland.

5 tips för ett tryggare köp i Spanien

  1. Utgå från dina behov. En attraktiv bostad som möter vanliga behov är alltid populära.

  2. Köp i ett område som är expansivt och populärt med bra kommunikationer från Sverige och andra länder. Då kommer bostadsvärdet att bestå.

  3. Sätt en budget för vad bostaden ska kosta. Glöm inte att kostnader för jurist och inskrivning uppgår till cirka 10-15 procent av köpeskillingen. Utöver det bör du ha en kontantinsats på runt 30 procent av köpeskillingen.

  4. Hade du tänkt att hyra ut bostaden bör du ta reda på uthyrningsmöjligheterna och vilka lagar och regler som gäller kring uthyrning i bostadsområdet, i staden och provinsen.

  5. Välj en mäklarbyrå som du känner dig trygg med och som kan erbjuda jurister som håller koll på att allt går rätt till under köpprocessen. Kom ihåg att mäklare kan hjälpa dig att köpa alla objekt på marknaden – även konkurrenternas.

Källa: Bjurfors

Fakta: Köpa lägenhet i Spanien

Att köpa lägenhet i Spanien skiljer sig på flera punkter från att köpa lägenhet i Sverige. En viktig skillnad är att även lägenheter räknas som fast egendom. Det betyder att det är samma regler som gäller oavsett om du ska köpa lägenhet eller hus i Spanien. Det är säljarens ansvar att lämna lägenheten i det skick och med de installationer och licenser som anges i köpeavtalet. Oftast ingår möbler, vitvaror och inredning när du köper en lägenhet på andrahandsmarknaden, men om du däremot köper en nyproduktion i Spanien är bostaden för det mesta helt tom.

Tänk även på att det inte är ett krav på flyttstädning i Spanien, vilket kan vara en stor överraskning för oss svenskar om du inte har koll på detta.

Generellt ingår alla olika typer av bostäder i en samfällighetsförening, Comunidad de Propietarios, som förvaltar alla allmänna utrymmen, som exempelvis trädgård, trappuppgång, poolområde, fasad med mera. Ni som bor i samfällighetsföreningen betalar oftast en månadsavgift för att täcka dessa utgifter.

Så fungerar det att låna till bostad i Spanien

Du kan inte ta ett bolån i Sverige med din nya bostad i Spanien som säkerhet. Om du behöver ta ett bostadslån bör det göras i Spanien. Vanligtvis lånar man upp till 50–70 procent av bostadens värde. Det innebär att när du köper lägenhet i Spanien måste du kunna betala minst 30 procent av köpesumman i kontantinsats.

Det är också möjligt att finansiera en del av köpet med ett privatlån. Via oss på Lendo kan du jämföra och få erbjudanden från upp till 40 olika banker och långivare. 

Utöver köpeskillingen tillkommer avgifter på  10–15 procent. 

  • Överföringsskatt (stämpelskatt) 6–11 % av försäljningspriset vid köp av begagnade bostäder.

  • Mervärdesskatt och stämpelskatt Bara vid nyproduktion, en bostad som säljs för första gången, ca 10 % av köpeskillingen utgörs av moms, tillkommer stämpelskatt om 1,5%.

  • Notarieavgift och registreringsavgift Oftast en kostnad på mellan 1. 000 – 2. 000 euro. Beror till viss del på köpeskillingen.

  • Juridiska avgifter och översättningsavgifter Varierar beroende på tjänster och omfattning, ca 1 % plus moms (21%).

  • Lånekostnader Om du tar lån till din lägenhet i Spanien tillkommer kostnader från banken; uppläggningsavgift på oftast 1 %

  • Avgifter för serviceanslutningar Bara om du köper en nyproduktion.

  • Kostnader för fastighetsägandet Oavsett om du är bosatt i Spanien eller inte, betalar du en kommunal fastighetsskatt på 0,5–1,2 % av taxeringsvärdet.

  • Inkomstskatt Alla som äger en fastighet i Spanien är skyldiga att betala denna statliga skatt, oftast en relativt liten kostnad på ett par hundra euro per år.

Källa: Svensk Fastighetsförmedling

Du kan välja bland tusentals lägenheter på Schibstedsajten Blocket.

På Blocket finns ett stort utbud av spanska bostäder från flera seriösa mäklarfirmor. Totalt sett kan du välja på nästan 12 000 objekt i Spanien. Den billigaste lägenheten kostar cirka en halv miljon och det dyraste huset ligger på 174 miljoner kronor.