1. Privatbloggen
  2. Vi bjuder på uppläggningsavgiften när du samlar

Vi bjuder på uppläggningsavgiften när du samlar

Passa på att se över dina dyra smålån i höst.

samla lån, ett omstartslån kan sänka din månadskostnad

2022-09-16

I år är det extra viktigt att ta grepp över ekonomin efter att inflationen rusat i väg och räntorna höjts. Just nu är det extra förmånligt – Lendo bjuder på uppläggningsavgiften när du samlar ihop smålån och krediter. 

Under sommaren och semestern händer det lätt att vi har mer utgifter än vi tänkt oss och kanske handlar på kredit under en resa. I år har semestern varit dyrare än vanligt på grund av inflationen med höga priser på bränsle, mat och annat. Många har också fått högre boendekostnader efter att räntor och elpriser dragit iväg. 

Då kan det vara extra viktigt att sätta sig ner när semestern 2022 är över för de flesta. Småkrediter som du dragit på dig under sommaren kan bli dyrare än vad du tänkt dig när hösten kommer. Räntefria köp på avbetalning förvandlas lätt till en dyr konsumentkredit, och e-handelsfakturor tickar hög ränta om du inte betalar dem snabbt. 

– Det kan vara så enkelt att du valt att betala en faktura på avbetalning för att det just då var räntefritt, och sedan börjar den ticka ränta, det är väldigt lätt att man tar krediter utan att det är meningen. Många har  i dag småkrediter utan att man tänker på det. Det finns numera flera brevlådor med fakturor du måste hålla kolla på, Kivra, den vanliga brevlådan, mejlen och olika appar, till exempel Klarna, säger Lendos privatekonom Sharon Lavie. 

Sensommaren efter semestern och hösten är ett bra tillfälle att gå igenom ekonomin och till exempel samla dyra smålån och krediter. Genom att lägga ihop dem till ett samlingslån kan du oftast sänka både räntekostnad och månadskostnad. 

Just nu bjuder vi på Lendo långivarnas uppläggningsavgift när du tecknar ett samlingslån. Kampanjen gäller fram till den 2 oktober 2022. En ansökan tar bara två minuter och är kostnadsfri, det tas endast en kreditupplysning.  Genom att samla dina mindre lån till ett privatlån kan du sänka din månadskostnad och spara pengar. En ansökan tar bara ett par minuter. 

Flera mindre lån blir en dyr historia

Det är inte ovanligt att svenska hushåll betalar 5000 - 6000 kronor i månaden i räntor på olika smålån. Det är lätt hänt att tappa överblicken på smålån och krediter som drar stora pengar i ränta. 

Vissa kreditkort har i dag en beloppsgräns på 100 000 kronor och en effektiv årsränta på omkring 24 procent. När krediten är fullt utnyttjad kan räntekostnaden bli 2000 kronor i månaden. E-handelslån kan ha effektiv årsränta över 20 procent. Med e-handelskrediter på 50 000 kronor blir månadskostnaden över 800 kronor. 

Allra dyrast är snabblånen. Den som har lånat 30 000 kronor kan få betala en effektiv årsränta på 69 procent hos vissa kreditgivare. Trots det relativt låga lånebeloppet blir månadskostnaden över 1700 kronor. 

Även äldre  privatlån med högre ränta som är högre än vad de de skulle kunna få i dag om kreditvärdigheten förbättrats. När alla krediterna summeras kan räntekostnaden landa på över 5000 kronor – varje månad. Men det finns goda möjligheter att få ner räntekostnaden genom att slå ihop dina småkrediter och äldre lån till ett samlingslån. 

Steg för steg - så samlar du ihop dina lån

1. Gå igenom alla smålån

Lista alla dina smålån innan du gör en ansökan för att samla lån. Ta fram alla räkningar där du har en avbetalning, kreditkort, fakturaköp, e-handelslån, billån eller andra utgifter där du betalar av.  

2. Gör en summering

Gör en lista och skriv ner alla skuldbelopp, ränta och månadskostnad. Summera och se hur mycket du betalar i ränta och avgifter och hur mycket du skulle behöva låna i ett samlingslån för att lösa skulderna.

3. Gör en kostnadsfri ansökan om att samla lån

Hos Lendo kan du kostnadsfritt ansöka om samlingslån och jämföra låneerbjudanden från upp till 40 långivare. Just nu bjuder vi på uppläggningsavgiften. 

4. Jämför din totala ränta med den nya räntan

Du bör inte låna mer än du behöver för att lösa krediten. När du fått dina låneerbjudanden bör du jämföra den nya månadsräntan med den totala räntan du betalar för alla smålånen som du löser bort. Skillnaden är din besparing per månad. 

5. Undvik att dra på dig nya smålån

En bra regel är att aldrig låna till konsumtion. När du samlat lån och sänkt din ränta bör du undvika att dra på dig nya smålån.