1. Privatbloggen
  2. Många vill ha arbetsrum hemma - då ökar bopriserna

Många vill ha arbetsrum hemma - då ökar bopriserna

Bostadsmarknaden är stark trots coronapandemin - en anledning är att många vill ha ett extra arbetsrum hemma.

bopriser arbetsrum hemma

2020-09-28

I augusti steg priserna med två procent - och hittills i år har villorna gått upp åtta procent. 

– Bostadsköparna ser ljusare på framtiden och efterfrågan är stark i hela landet. Vissa vill ta steget från lägenhet till en mer rymlig villa eller radhus, andra letar efter en bostad med plats för arbetsrum, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Bopriserna fortsätter uppåt

Den starka trenden på bostadsmarknaden håller i sig. I augusti ökade både villapriserna och borättspriserna. Hittills i år har villapriserna stigit åtta procent och bostadsrättspriserna fyra procent. Fritidshusen har ökat mest, hela nio procent, enligt nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. 

Villapriserna har ökat i nästan hela Sverige de senaste tre månaderna, allra mest i Västerbotten och Jämtland, som båda visar en uppgång med elva procent. I Dalarna och Jämtland har dock  priserna gått ned med åtta procent de tre senaste månaderna. 

– Redan innan pandemin såg vi ett ökat intresse för fritidshus, mycket kopplat till flygskam och klimathotet. Ett hus eller en lägenhet i Spanien och Thailand känns inte längre lika lockande. Vi bedömer att efterfrågan på fritidshus i Sverige kommer att vara ovanligt hög i höst, säger Marcus Svanberg. 

Även Fastighetsbyrån ser mycket positivt på marknaden i höst. De märker tydligt av att hemmet har blivit viktigare för svenskarna. Annat är det i Spanien där antalet affärer nästan har halverats.

– Nu har vi levt med Corona i ett halvår och vi kan konstatera priserna har stigit och antal affärer har legat på en hög nivå. Hemmet har blivit ännu mer centralt i våra liv och Sveriges hantering av pandemin har gjort det möjligt för säljare och köpare att fortsätta göra bostadsaffärer, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

HusmanHagberg märker av att hösten har rivstartat, och det efter en sommar som slog rekord i antal affärer. Under juni-augusti har omsättningen gått upp med 21 procent. 

- Vi förutspådde tidigt i våras att sommaren skulle bjuda på en aktiv bostadsmarknad, och det har infriats med råge. Trots pandemin så har marknaden en stor tilltro till fortsatt ökade priser, vilket både avspeglar sig i de faktiska prisökningarna som syns i Svensk Mäklarstatistik men också i SEBs Boprisindikator där vårens nedgång nu är helt återhämtad. Den här tilltron avspeglar sig i det stora intresse vi ser på visningarna och de budgivningar som är på bostäderna. Även förhandsköpen har ökat, vilket indikerar ett stort sug efter bostäder, säger Fredrik Kjell VD HusmanHagberg.

Taggar:

LÅN