1. Privatbloggen
  2. Muskelbil eller cab? Våra tips inför bilköpet!

Muskelbil eller cab? Våra tips inför bilköpet!

En entusiastbil kan förgylla sommaren och samtidigt vara en bra investering.

röd Mustang - guiden till att köpa entusiastbil Lendo

2023-04-06

Muskelbilar, veteranbilar, cabbar, youngtimer eller en sportbil – det finns massor av fina bilar att välja på för olika budgetar. Här får du tips inför köpet av en hobbybil. 

Allt fler svenskar har idag en hobbybil. Det finns 100 000-tals klassiska bilar runt om i de svenska garagen. Nu när det börjar våras är det många som tar fram bilen  efter vinterdvalan och många blir sugna på att förgylla livet med en entusiastbil. Att ha en samlar- eller entusiastbil behöver inte kosta skjortan. 

De senaste åren har klassiska bilar gått upp kraftigt i värde och slagit många andra investeringar. En Volvo Amazon som för 15 år sedan var värd 20 000 kronor kan idag vara värd 200 000 kronor. Fortfarande går det att göra fynd och hitta bilmodeller som kommer att öka i värde. Även om bilen inte ökar i värde får du oftast tillbaka pengarna du satsat när du vill sälja, förutsatt att du tagit hand om bilen på ett bra sätt. 

Den som idag satsar på en billig youngtimer, en bil från 1990-tal eller tidigt 2000-tal, kan för så lite pengar som 20 000 kronor hitta en blivande samlarbil, som sannolikt kommer att öka i värde. Det handlar om bilmodeller som nyligen var vanliga på våra gator, men som blir allt mer sällsynta. Den som hittar ett fint exemplar och sparar på kan se fram emot en fin värdeökning. När bilen blir 30 år gammal klassas den som veteranbil och slipper skatt och får billigare försäkring. 

Många svenskar drömmer om en amerikansk muskelbil, och en av de allra populäraste modellerna är Ford Mustang. Modellen lanserades i mitten av 1960-talet och tycks bara bli mer och mer älskad. Det är en robust och lättmekad bil som är väldigt rolig att äga och köra. Priserna på klassiska Mustanger har ökat kraftigt, och idag får du räkna med att lägga minst 300 000 kronor för att få ett relativt fint exemplar. Det finns också en nyare modell av Mustang som kostar från 100 000 kronor. 

muskelbil vit ford mustang Lendobloggen

Cabriolet-säsongen i Sverige är visserligen kort, men få saker slår upplevelsen av att köra nercabbat en fin svensk sommardag. Och det behöver inte bli särskilt dyrt. Det går att hitta fina cabrioleter från cirka 50 000 kronor. Lägger du omkring 150 000 kronor kan du få en sportigare modell med V8-motor från till exempel Mercedes-Benz. 

När det gäller äldre veteranbilar är det omtyckta bilmodeller som är allra hetast. Den som ägde en Volkswagen Bubbla eller Volkswagen Amazon för 30 år sedan vill gärna återuppleva bilmodellen och känna nostalgin flöda. Det har gjort att de modellerna är hetast, och en fin Amazon kan idag kosta över 200 000 kronor. Men det finns gott om andra fynd att göra för den som kan tänka sig en lite ovanligare modell. Priserna på riktigt gamla veteranbilar har inte ökat lika snabbt som på 50- och 60-talsbilar.

5 populära biltyper

Muskelbilen

Många fascineras av amerikanska muskelbilar med V8-motorer. De kanske inte är optimala för miljön, men de flesta hobbybilar rullar ett fåtal mil per år. Populära modeller är Ford Mustang, Chevrolet Camaro och Pontiac GTO. Väljer du en Shelby Mustang som i bilden längst upp blir det dock extremt dyrt. Just denna bil är från Classic Recreations och gjord i kolfiber. 

Veteranbilen

När en bil fyller 30 år klassas den som veteranbil och slipper betala fordonsskatt. Men en verklig veteranbilar är ofta äldre än 30 år. Populära veteranbilar i Sverige är Volkswagen Bubbla, Volvo Amazon, Volvo 140 och Saab 96. 

veteranbil pärlemorvit volvo Lendobloggen

Cabrioleten

En bil med nedfällbart tak kallas cabriolet, numera finns det både tyg- och plåttak som kan fällas ner. Många cabbar fungerar dessutom lika bra på vintern när taket är uppfällt. Populära cabbar i Sverige är Peugeot 206, Mercedes SLK, Mazda MX-5 och BMW Z4.

Youngtimern

Bilar som är från 90-talet och 00-talet kallas idag youngtimers. Det är ofta modeller som nyss var vardagliga, men nu börjar bli sällsynta. Här går det att hitta en billig hobbybil. Populära youngtimers idag är Volvo 850, Saab 9-3 och 9-5, BMW 3-serie, BMW 5-serie och Mercedes AMG-modeller. 

Sportbilen

Motorstarka bilar med litet eller inget baksäte är att betrakta som sportbilar. Här kan det bli nästan hur dyrt eller billigt som helst. Det går att hitta en rolig  Fiat eller Alfa Romeo för 50 000 kronor likväl som en Porsche eller Ferrari för långt över en miljon kronor. Populära modeller i Sverige idag är Porsche 911, Chevrolet Corvette, Audi TT och Porsche Boxster/Cayman. 

sportbilen svart porsche Lendobloggen

Tips när du ska köpa entusiastbil 

Gå med i en entusiastklubb

Genom att vara med i en märkesklubb kan du komma i kontakt med andra som äger samma modell, umgås och byta erfarenheter. Dessutom får du ofta rabatt på försäkring och bildelar. 

Satsa på en bil i bra skick

De flesta kan varken svetsa eller renovera motorer – därför är det oftast bäst och mest lönsamt att satsa på en bil i bra skick som du kan använda direkt, utan alltför mycket mekande. Är du däremot svets- och mekaniskt kunnig kan ett renoveringsobjekt både vara roligt och lönsamt. 

Se upp för rost

Nästan alla bilar som rullat i Sverige rostar, på grund av att det används mycket vägsalt på svenska vägar. Leta efter pedantskötta bilar som är så rostfria som möjligt. I norra Sverige och på Gotland används lite eller inget vägsalt. 

Leta modeller som inte upptäckts ännu

Det går att göra extrema fynd på lite nyare bilmodeller. Om du köper en bil som är 15-20 år gammal och sparar den några år kan den mångdubblas i värde. Det handlar om bilar som nyligen var vardagsbilar, men nu skrotas bort från vägarna. Leta i första hand efter välvårdade bilar, gärna i sportiga och motorstarka varianter. 

Tänk på underhållskostnaden

Att köpa bilen behöver inte bli särskilt dyrt, men många äldre bilmodeller kräver ett årligt underhåll som kan bli kostsamt. Se till att du har en rejäl budget över till underhåll och reparationer. Ju dyrare och mer komplicerad bil du köper, ju större är risken för höga reparationskostnader. 

Om du hittat entusiastbilen och är redo att slå till, glöm inte att du med en ansökan på Lendo kan jämföra billån från upp till 40 långivare. Eftersom du ansöker om ett privatlån kan du låna upp till hela bilens värde, det handlar alltså inte om ett traditionellt lån till bil med säkerhet.