1. Privatbloggen
  2. När vänder inflationen ner? Experternas prognos

När vänder inflationen ner? Experternas prognos

Inflationen blev rekordhög i november – men nu ser experterna ljuset i tunneln i sina prognoser.

när vänder inflationen ner - Lendobloggen

2022-12-20

Efter vintern tros inflationen vända ner på allvar och räntan bromsas upp. – Jag tror att inflationen kommer att börja gå ner från årsskiftet och avta än mer till sommaren, säger Lendos sparekonom Sharon Lavie. 

När vänder inflationen ner? frågar många just nu. Inflationen ökade i november till 9,5 procent jämfört med 9,3 i oktober. Trots att inflationen är rekordhög var ökningen lägre än många av experterna hade befarat. Det var första gången på länge som inflationssiffran var lägre än förväntat och det gör att analytiker och experter ser ljuset i tunneln. 

De flesta bedömare tror nu att inflationen ska bromsa ner efter nyår 2023 och sedan börja falla innan sommaren. Just nu har vi rekordhöga elpriser och det driver upp inflationssiffrorna då elen kostade mindre förra året. 

Prognos inflation Handelsbanken

Handelsbanken hör till dem som inte tror att inflationen är över ännu, men att vi kan börja se en avmattning av den snabba ökningen. 

– Vi räknar med att inflationen börjar falla om några månader. Vi tror inte att det är över än. Vi vet att december innebär något i stil med rekordhöga elpriser och det kommer att lyfta inflationssiffran igen, samtidigt som mycket talar för att även övrig inflation kommer att vara förhållandevis hög den närmaste tiden. Därför är det först under loppet av första halvåret 2023 som vi verkligen vågar säga att inflationen faller synbart, säger Johan Löf, senior ekonom på Handelsbanken till Expressen.

Prognos inflation Nordea

Nordea tror på en betydligt högre inflation än Riksbanken. Orsaken är den snabba uppstudsen i elpriserna som just nu driver på prisökningarna.  Penningpolitiken har gått från full gas förra året till full broms i år. Omslaget i de finansiella förhållandena leder till att tillgångspriserna faller, att efterfrågan på varor och tjänster minskar och att inflationen så småningom sjunker.

På kort sikt bedömer Nordea att inflationen i Sverige är fortsatt hög och kan vara högre än vad vi räknar med i vår prognos. Från och med mitten av nästa år och framåt, överväger istället riskerna för lägre prisökningar. 

Prognos inflation SEB

SEB bedömer att inflationen kan öka mer framöver innan den faller tillbaka. Terminspriserna på el har stigit kraftigt kommande 3-4 månader och det kan driva upp inflationen till över 12 procent i början av 2023, innan den gradvis sjunker. Högre boräntor drar upp KPI-inflationen till nästan 15 procent.

Prognos inflation Sharon Lavie, Lendos sparekonom

– Min spåkula säger att inflationen kommer att börja gå ner från årsskiftet och fram till sommaren, inte till magiska 2 procent, men så vi hamnar på runt fem procent. Styrräntan har höjts så mycket att folk har mindre i plånboken. Inget har blivit billigare. Även om inflationen dämpas, blir boendet dyrare, Så vi får ställa in oss på att ha mindre att röra oss med under 2023. Jag tror 2023 blir ett år som en puckel vi behöver komma över.