1. Privatbloggen
  2. Nya lagar från 1 juli 2025

Nya lagar från 1 juli 2025

– så påverkas din ekonomi

nya lagar

2025-07-09

Under sommaren börjar flera nya lagar gälla och många av dem påverkar dig som privatperson direkt: vissa ger bättre skydd, andra innebär nya möjligheter – och några påverkar din plånbok. 

Här får du en förklarande genomgång av vad som händer – och hur det påverkar dig.  

Enklare att förtidslösa bolån

En ny schablonregel gör det billigare att lösa bundna bolån i förtid. Tidigare har många mötts av en dyr ränteskillnadsersättning – nu får vi en mer förutsägbar modell. 

Hur påverkar det dig?

Du får större frihet att byta bank, omförhandla räntan eller anpassa ditt lån till din livssituation – utan att betala oskäligt mycket. 

Höjt högkostnadsskydd för läkemedel

Från 1 juli höjs taket i högkostnadsskyddet för läkemedel från 2 900 till 3 800 kronor per år. 

Hur påverkar det dig?

Du som har regelbundna läkemedelskostnader – till exempel vid kronisk sjukdom – får betala mer innan du når taket. Det påverkar främst pensionärer, långtidssjuka och barnfamiljer.  

Ny modell för a-kassan – och höjda nivåer

Från 4 augusti höjs taket i a-kassan från 1 200 till 1 236 kr per dag. Från 1 oktober införs dessutom en helt ny modell där ersättningen baseras på din inkomst – inte antalet arbetade timmar. 

Hur påverkar det dig?

Systemet blir mer rättvist för dig med oregelbundna jobb eller flera arbetsgivare – men det ställs också krav på dokumenterad inkomst. Ersättningen trappas ner ju längre du är arbetslös. 

Höjt aktivitetsstöd i program

Från 1 oktober höjs det lägsta aktivitetsstödet från 223 till 365 kronor per dag. För inkomstbaserade belopp införs ett tak på 1 364 kronor per dag, med nedtrappning var hundrade dag tills det når 365 kronor. 

Hur påverkar det dig?

Du som deltar i exempelvis jobb- och utvecklingsgarantin får en tydligare ekonomisk trygghet – men också en ekonomisk morot att gå vidare i arbetslivet.

Skärpta krav på utlåning

Från 1 juli 2025 skärps reglerna för företag som erbjuder snabblån och andra konsumentkrediter. Företag som idag har tillstånd som konsumentkreditinstitut får inte längre fortsätta med sin verksamhet om de inte ansöker om ett nytt tillstånd. För att få erbjuda eller förmedla lån framöver måste de bli bank eller kreditmarknadsbolag

Syftet med de nya reglerna är att skydda konsumenter och minska risken för att människor lånar mer än de klarar av att betala tillbaka. Myndigheterna vill också stoppa oseriösa aktörer från att erbjuda snabba och dyra lån utan tillräcklig kontroll.

Även företag som jämför lån, som till exempel Lendo, påverkas av förändringen och måste också söka tillstånd som bank eller kreditmarknadsbolag. 

Hur påverkar det dig?

Du som konsument får en tryggare och mer reglerad lånemarknad. De nya reglerna bör också leda till färre mindre aktörer på marknaden, vilket kan försämra konkurrensen. Dessutom kan en konsekvens bli att färre lån bli beviljade. Företag som redan är verksamma får fortsätta tillfälligt, men måste ansöka om ett nytt tillstånd senast 31 juli 2026.

Asylsökande får nya skyldigheter

Från 1 juli måste asylsökande bo på Migrationsverkets boenden för att ha rätt till ekonomiskt bistånd under asylprocessen. De måste även delta i samhällsintroduktion.

Hur påverkar det dig?

Om du själv är asylsökande – eller jobbar med mottagande – behöver du veta att den som inte följer reglerna kan förlora både ersättning och rätten att få sin ansökan prövad. 

Ny avgift för elberedskap

Från 1 juli får Svenska kraftnät ta ut en ny avgift av elbolagens balansansvariga för att finansiera så kallade kapacitetsmekanismer – alltså avtal som garanterar att el finns tillgänglig i krissituationer. 

Hur påverkar det dig?

Den här kostnaden kan föras vidare till dig som konsument, till exempel genom höjda elnätsavgifter. Det är en försäkring för att elen ska räcka – men den har ett pris. 

Höjd skrotningspremie – 25 000 kr vid bilbyte

Premien för att skrota en gammal bil och köpa/leasa elbil höjs från 10 000 till 25 000 kr. Den gäller retroaktivt från tidigare i år och fram till oktober 2025. 

Hur påverkar det dig?

Du som funderar på att byta bil får ett extra incitament. Premien gör omställningen till elbil mer ekonomiskt tillgänglig – särskilt för hushåll med äldre fossilbilar.

Sänkt alkoholskatt för småbryggerier

Små oberoende bryggerier får sänkt alkoholskatt på öl från 1 juli. Ju mindre volym de producerar, desto större blir nedsättningen – upp till 50 % rabatt.

Hur påverkar det dig?

Du som gillar lokalproducerad öl kan märka något lägre priser. Reformen gynnar också den växande hantverksöl-branschen och stärker landsbygdsnäringar. 

Gårdsförsäljning av alkohol införs – i liten skala

Från 1 juli blir det tillåtet för små producenter att sälja alkohol på plats, under vissa villkor. Försäljning får ske i samband med ett kunskapshöjande arrangemang, och mängderna är begränsade. 

Hur påverkar det dig?

Vill du köpa vin eller öl direkt från ett gårdsbryggeri eller en vingård? Nu är det möjligt – men i begränsad omfattning: max 0,7 liter sprit, 3 liter vin/starköl per person och besök. 

Flygskatten avskaffas

Flygskatten slopas helt från 1 juli 2025. 

Hur påverkar det dig?

Efter att flygskatten slopats 1 juli 2025 betalar du:

  • 66 kronor mindre för en inrikes eller Europaresa

  • 277 kronor mindre till t.ex. Turkiet eller Nordafrika

  • 430 kronor mindre till långväga destinationer som Asien eller USA 

Det här gäller per person och per resa. För en familj med fyra personer som reser till Thailand tur och retur innebär det t.ex.: 430 kr × 4 personer × 2 resvägar = 3 440 kronor billigare