1. Privatbloggen
  2. Nyårslöften kan faktiskt fungera - Bästa tipsen!

Nyårslöften kan faktiskt fungera - Bästa tipsen!

Ge både privatekonomin och hälsan ett lyft inför 2021.

2021 nyårslöften - Lendo

2020-12-29

Nyårslöften kan faktiskt öka chansen till en nystart, om vi ska tro forskarna.  – Ett nytt år känns för många som en logisk nystart och ett oskrivet blad. Därmed är det ett bra tillfälle att reflektera över det gångna året och tänka igenom vad man vill förändra under det kommande, enligt professor Per Carlbring vid Psykologiska institutionen i Stockholm. 

Nyårslöften är inte så tokiga som många tror. Enligt forskningen ökar det chansen att lyckas åstadkomma bestående förändringar som kan förändra livet i en positiv riktning.

Om du till exempel bestämmer dig för att sluta röka är läkarna eniga om att hälsovinsterna är betydande. Även plånboken kommer att må bättre. Om du röker ett paket om dagen kommer du att spara över 20 000 kronor på ett år. Pengar som du kan använda till något riktigt trevligt, varför inte unna dig en resa som belöning?

Även din privatekonomi kan må bra av ett nyårslöfte. Kanske ska du spara några 100-lappar extra varje månad, eller samla dina lån och få ner den genomsnittliga räntan. Ett annat tips är att se över dina utgifter, till exempel för matinköp. Att jämföra olika abonnemang och byta försäkringsbolag eller elbolag kan också löna sig. 

Att börja motionera och äta nyttigare är också vanliga nyårslöften. Det kan innebära betydande vinster - för din hälsa. Enligt forskningen är det viktigt att ha en tydlig plan för hur du ska klara ditt nyårslöfte. 

Innan du sätter igång bör du formulera målet tydligt för dig själv. Skriv gärna ner det på ett papper. Var noga med att beskriva vad målet är och framförallt varför just det är ditt mål. Många är duktiga på att sätta upp mål men alla reflekterar inte över varför de har sina mål. Att tänka igenom varför du exempelvis vill börja träna är viktigt för att målet ska kännas meningsfullt.

Så här klarar du nyårslöften med SMART-modellen

Specifikt  (målet ska vara konkret. Exempel: att ha som mål att spara pengar är inte specifikt. Att ha som mål att spara 500 kronor varje månad är däremot specifikt) 

Mätbart (Det ska vara tydligt när du uppnått målet. Det kan vara t.ex vara att springa en sträcka på en viss tid eller att ha lyckats spara ihop en specifik summa pengar när året är slut) 

Attraktivt (Du måste själv vilja uppnå målet. Har du inte motivation att genomföra målet är sannolikheten låg att du lyckas) 

Realistiskt (Målet ska vara rimligt att uppnå. Är du helt otränad är det exempelvis inte rimligt att tävla i maraton på elitnivå) 

Tidsbestämt (målet ska vara tidsbestämt så du vet när du börjar sträva emot det och när du ska ha uppnått det) 

5 tips för att hålla nyårslöftet

Berätta för andra om ditt nyårslöfte Det är bra att berätta sitt nyårslöfte för andra och inte hålla det hemligt. Man brukar säga att detta dubblar chansen att uppnå sitt mål.

Var förberedd på motgångar   Det är även klokt att vara beredd på motgångar. Dessa kommer att komma förr eller senare och det är helt naturligt. Det viktiga är därför hur du hanterar dem. Man brukar säga att det tar 66 dagar att skapa en ny vana. Med andra ord behöver man kämpa ett tag innan det nya beteendet flyter på som ny vana.

Acceptera att det inte alltid är enkelt Oftast går det ganska lätt att hålla sina nya vanor i början när man är väldigt motiverad. Men förr eller senare kommer du till en punkt där träningen eller kosten bara kännas jobbig. Det gäller därför att redan på förhand vara beredd på att dessa perioder kommer.

Fundera på när du faller in i gamla mönster Notera när du faller in i gamla mönster och varför. Genom att bli medveten om när bakslagen kommer kan du lättare hantera dem och se till att inte hamna i situationer där dessa sker. Att göra dig själv uppmärksam på detta kommer vara en nyckel för att undvika att hamna där igen.

Gör det tillsammans med någon Att genomföra förändringar tillsammans med någon är oftast lättare än att göra det själv. Det gör att du tar dig iväg till det där träningspasset du kände för att hoppa över och att du väljer den hälsosammare maten hemma för att din partner ska slippa laga två maträtter. Dessutom kan ni dela glädjen vid framgång och peppa varandra när det känns motigare. En liten extra push kan alla må bra utav och behöva ibland.

Taggar:

SAMLA LÅN