1. Privatbloggen
  2. Nymålat! Bästa tipsen när du ska måla om ditt hus

Nymålat! Bästa tipsen när du ska måla om ditt hus

Du har mycket att vinna på att hålla ditt hus friskt och fräscht med en nymålad fasad.

Fasad DEMIDEKK 1105 Villavit Foto: Jotun

2021-08-02

Huset håller sig fint och du slipper mögel och röta – dessutom ökar värdet ordentligt. Här har vi samlat de bästa tipsen för att du ska lyckas med målningen av ditt hus. 

Nu när sommaren är här är det dags för många att fräscha upp huset med en ommålning. Kanske har du till och med ett helt nytt hus och då är det viktigt att skydda det från första början och måla det på rätt sätt. I år är det fler än tidigare som satsar på att måla om med klimatsmarta färger. 

– Vi ser ett stort intresse för hållbara lösningar, kanske särskilt från fastighetsägarhåll som har intresse för fossilfria byggmaterial. Men också från privatpersoner. Det är ingen fråga om, utan när, efterfrågan ökar ännu mer, säger Per Törnqvist, marknadschef på färgföretaget Caparol.

Att måla om huset själv är ett ganska stort och kostsamt projekt. Om du planerar ommålningen rätt från början är det dock ganska enkelt att lyckas och du sparar stora pengar jämfört med att anlita en professionell målarfirma. Dessutom höjer det värdet på ditt hus att måla om. Undersökningar visar att värdeökningen är mellan 75 000 och 100 000 kronor för ett nymålat hus. 

Som vanligt när det gäller målning är underarbetet det viktigaste för att få ett lyckat slutresultat. Det går inte att fuska med rengöring och skrapning av löst sittande färg. Se till att ta bort påväxt och begynnande mögel, oavsett om du har en trä- eller putsfasad. Den extra tiden du lägger ner på förarbetet kommer att löna sig. 

Att välja färg och kulör är kanske mer lustfyllt än att skrapa ett helt hus. Vi svenskar är traditionella i våra färgval utomhus. Det handlar mindre om trender mer om estetik och hållbarhet. Visst är det häftigt med rosa eller orange, men de flesta husägare vill att utomhuskulören ska passa med skandinavisk arkitektur, omgivningen, naturen och kulturlandskapet.

– När vi ska måla utomhus vill vi skapa en harmonisk helhet där fasadfärgen passar väl tillsammans med kulörerna på husets olika detaljer som fönster och dörrar, samt grundmur och terrass. Att välja färg till ett helt hus är därför ett stort beslut för de flesta, säger Nina Klæboe Mørkve, skandinavisk kulörchef på Jotun.

Funderar du på att byta färg kan en rundvandring i kvarteret vara en bra idé. Där hittar du kanske en kulör som du gillar och denna är lättare att se uppmålat på en fasad i stället för ett litet kulörprov. Ett annat bra tips att provmåla på en stor pappskiva och ställa den mot fasaden. I vissa områden kan du behöva bygglov innan du byter färg, så var noggrann när du planerar vilken kulör du ska använda. 

När det kommer till valet av färg är det oftast bäst att fortsätta med samma typ av färg som man målat med tidigare. Om du nyligen köpt huset och inte vet vilken typ av färg som sitter på huset kan en färghandlare hjälpa dig att fastställa det. Det går till exempel inte att byta från Falu Rödfärg till en modern långtidsfärg. 

Om det är ett nytt hus som ska nymålas för första gången finns det i dag särskilt framtagna system som gör att du får en fasad som håller över lång tid. Då är det viktigt att du följer färgtillverkarnas instruktioner och inte hoppar över något steg. 

När du kommit så långt som att du valt kulör, färgtyp och gjort ett omsorgsfullt underarbete är det dags att börja måla. Tänk på att använda bra redskap så kommer målningen gå snabbare och slutresultatet bli bättre. Om du har ett hus med två eller flera våningar kan du behöva stegar och ställningar eller kanske till och med en skylift. Sätt säkerheten främst och använd bara lösningar som är 100 procent säkra när du ska klättra på höga höjder och måla. 

Den allra bekvämaste lösningen är förstås att anlita ett professionellt måleri för din målning. Om du ska anlita en målerifirma rekommenderar vi att du jämför firmor och hantverkare, det gör du enkelt på Servicefinder som liksom Lendo är en del av Schibsted.

Trots allt kan det ta flera veckor av semestern att måla om huset och kanske är du själv bättre på annat än att måla. Tänk på att ta in offerter från flera målare och ta referenser. Alla är inte så professionella som de utger sig för att vara. När du väl hittat en målare som du har förtroende för är det viktigt att ni skriver ett avtal så ni vet vad ni kommit överens om. 

Här får du tips för målningen - steg för steg

1. Vänta inte för länge med att måla om ditt hus.

Om du målar om huset innan det blivit angripet av påväxt och mögel blir underarbetet och målningen enklare.

2. Planera jobbet med färg, redskap, maskering och material som behövs.

Jämför priserna i olika butiker och för olika färger. Att måla ett stort hus kan kosta över 50 000 kronor enbart för materialet. Om du behöver hjälp av en expert för att veta hur du ska gå till väga med måleriarbetet brukar det gå bra att fråga en färghandel om hjälp.

3. Tänk på säkerheten.

Se till att du har ordentliga stegar och byggnadsställningar innan du sätter i gång. På höga höjder kan en skylift vara mer effektiv än att bygga en hög ställning.

4. Gör ett grundligt underarbete.

Ta reda på vad som krävs för att ditt hus ska få det bästa resultatet med de förutsättningar du har. Tvätta fasaden för att få bort eventuellt mögel och påväxt innan du målar. Har du löst sittande färg kan du behöva skrapa och slipa hela eller delar av fasaden. Om du värmer din fasad som är målad med olje- eller akrylfärg går det lättare att skrapa. Det finns speciella IR-lampor att hyra i färghandeln. Var försiktig så det inte blir för varmt och ha en brandsläckare till hands.  Har du skrapat trärent kan du du behöva impregnera med ny grundolja.

5. Maskera noga.

För ett lyckat resultat är det viktigt att du täcker över ytor som inte ska målas. Maskera med tejp och använd skyddspapper. Altaner och markytor kan också behöva täckas med speciella målarfiltar som du enkelt kan flytta.

6. Använd smarta tipsen. När du väl börjat måla finns det en del smarta tips att tänka på. Till att börja med ska du försöka undvika måla i direkt solljus, vilket kan vara lättare sagt än gjort under sommaren. För målar du när det är mulet finns det ju risk för regn. Men försök att börja med de väggar som ligger på skuggsidan och flytta dig under dagen. Anledningen till att undvika solen är att färgen torkar för snabbt och fäster inte ordentligt på fasaden. Rätt redskap gör jobbet enklare och roligare. Du behöver flera penslar av olika bredd. Försök välja penslar som har rätt bredd för den panel du ska måla. Ett annat smidigt tillbehör är förlängningsskaft som gör att du kommer åt bättre och får en mer ergonomisk arbetsställning.  

När du tar kortare pauser kan du hänga penseln på målarhinken. Tar du längre pauser kan du behöva ha en plastpåse på penseln så den inte torkar. Och när du målat färdigt är det viktigt att du gör rent redskapen så att de är lika smidiga nästa dag. 

Arbeta uppifrån och ner, stryk ut färgen flödigt och jobba ut den så att det säker ordentligt. Det är lättast att börja med panelen och sedan ta knutar, fönster och foder. 

7. Jämför finansieringen.

Att måla ett stort hus är ett kostsamt projekt. Om du inte har besparingar att ta av kan det vara möjligt att utöka huslånet, men det kan kräva en ny värdering och att du betalar avgift för att ta ut nya pantbrev. Hos oss på Lendo kan du snabbt och enkelt göra en kostnadsfri jämförelse av privatlån för renovering och få låneerbjudanden från upp till 40 långivare.

Foto: Jotun/Demidekk