1. Privatbloggen
  2. Oväntat låg inflation – experter spår sänkt ränta

Oväntat låg inflation – experter spår sänkt ränta

Inflationen i Sverige blev mycket lägre än väntat i november.

inflation november 2023 Lendobloggen privat

2023-12-14

Nu förutspår experter att räntesänkningar av den svenska styrräntan kan komma redan under första halvåret 2024 på grund av den lägre än förväntade inflationen.

– Trots att el- och räntekostnaderna steg i november ser vi att den totala inflationstakten avtar, säger Sofie Öhman, prisstatistiker på SCB.

Inflationstakten i Sverige bromsar kraftigt och inflationen mätt i fast ränta, även kallad KPIF, landade på 3,6 procent i november. Det var mycket lägre än analytikernas förväntningar som låg på 4 procent. Även inflationen mätt exklusive energi, den så kallade kärninflationen, kom in på 5,4 procent, som även där chockade analytikerna som på förhand hade tippat på 5,9 procent.

Det är en kraftig minskning jämfört med inflationstakten i oktober och september som då låg på 6,5 procent. Elpriser och höjda boendekostnader bidrog mest till inflationen under november, medan lägre priser på drivmedel och paketresor höll nere prisökningarna.

Experter och chefsekonomer menar nu att de lägre inflationsiffrorna innebär att Riksbanken får det svårt att höja räntorna, och att Riksbanken kanske till och med måste sänka styrräntan mycket snabbare än förväntat.

– Svensk inflationschock. Inflationstomten kom även till Sverige. Utfallet överraskar tydligt på nedsidan = 3.6% för KPIF och 5.4% för KPIF exkl energi. Nu ökar tempot för att nå tidpunkt för första sänkning även i Riksbanken, skriver Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB i en kommentar.

Torbjörn Isaksson, chefsekonom på Nordea, menar i sin tur att inflationen kan komma att öka igen under december, men att signaler om en duvaktigare finanspolitik från både Federal Reserve och Europeiska centralbanken sätter press på Riksbanken på att sänka räntorna.

– Sammantaget var novembersiffrorna svaga, men kanske mindre än vad det ser ut som eftersom inflationen i varor skulle kunna studsa tillbaka i december. Det kraftiga fallet i inflationen är inte förvånande med tanke på att kostnaderna och efterfrågan har sjunkit, men timingen i nedgången är knepig. Men signalerna från Fed och ECB har varit svaga den senaste tiden. Därmed närmar sig en räntesänkning från Riksbanken, menar Torbjörn Isaksson, chefsekonom på Nordea.

Lägre inflation än förväntat - press på Riksbanken

Att de svagare än förväntat inflationssiffrorna sätter press på Riksbanken är även något som Jens Magnusson, chefsekonom på SEB delar uppfattning om.

– Dagens siffror stärker oss i vår uppfattning att vi kan se räntesänkningar redan till sommaren, snarare än efter sommaren, säger SEB:s chefsekonom Jens Magnusson till TT.

Även i USA minskar inflationen kraftigt, och den amerikanska centralbanken Federal Reserve meddelande i veckan att centralbankens ledamöter planerar att behöva sänka den amerikanska styrräntan tre gånger under 2024. Nästa svenska räntebesked kommer den första februari 2024, och där en majoritet av finansmarknaden tror på att Riksbanken kommer att lämna räntan oförändrad. På finansmarknaderna har man dessutom redan nu prisat in att Riksbanken kommer att sänka styrräntan tre gånger under nästa år.

– Risken för att Riksbanken skulle höja räntan igen i februari är i princip noll, säger Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank till Privata Affärer.

Varor och tjänster som främst påverkade månadsförändringen enligt KPI

BenämningMånads-förändring,procentBidrag,månads-förändring KPI,procentenheter
El25,30,7
Räntekostnader, egnahem 2,40,1
Räntekostnader, bostadsrätt 3,00,1
Drivmedel ‑4,0‑0,1
TV- och datorspel ‑18,8‑0,1
Paketresor‑19,2‑0,3

Varor och tjänster med störst bidrag till inflationstakten enligt KPI


BenämningÅrsförändring,procentBidrag,årsförändringKPI,procentenheter
Livsmedel6,50,7
El ‑22,5‑1,0
Hyres- och bostadsrättslägenhet4,40,4
Räntekostnader, egnahem49,41,3
Räntekostnader, bostadsrätt57,71,1
Drivmedel‑6,8‑0,3
Rekreationstjänster och kulturella tjänster5,60,3
Paketresor17,90,3
Restauranger5,30,5
Logi3,00,3
Prisutvecklingen för varugrupper inom livsmedel och alkoholfria drycker


VarugruppPrisförändring sedan oktober 2023 (%)Prisförändring sedan november 2022 (%)
Bröd och övriga spannmålsprodukter-0,15,2
Kött0,14,1
Fisk0,912,8
Mjölk, ost och ägg0,0-2,2
Oljor och fetter-1,2-3,3
Frukt2,213,4
Grönsaker-0,312,0
Sötsaker och glass0,813,3
Övriga livsmedel-0,47,6
Kaffe, te och kakao-3,7-1,6
Mineralvatten, läskedrycker, frukt och grönsaksjuice0,08,6
   
Livsmedel0,36,5
Alkoholfria drycker-1,03,9
Livsmedel och alkoholfria drycker0,26,2
Källa: Statistikmyndigheten SCB