1. Privatbloggen
  2. Rekordlåga elpriser - så länge kan de stanna

Rekordlåga elpriser - så länge kan de stanna

Äntligen låga elpriser igen.

elpriser prognos vindkraftverk Lendobloggen

2023-06-06

Maj blev den billigaste elmånaden på två år. I norra Sverige har det till och med varit minuspriser under stora delar av månaden. Men fortfarande finns det risk för att de höga elpriserna återkommer. 

Maj blev en bra månad för alla oss som är trötta på höga elräkningar. Inte på två år har priserna varit så låga i södra och mellersta Sverige. 

I södra Sverige ser snittpriset ut att landa på ungefär 73 öre per kilowatt, sedan tillkommer energiskatt och moms på närmare en kona ovanpå det. I norra Götaland och Svealand hamnade snittpriset i maj 2023 på omkring 40 öre/kWh, sedan tillkommer moms och skatt för den som har rörligt elavtal. 

Orsaken till de låga priserna är flera. Dels har det varit en våldsam vårflod i norra Sverige som gör så att vattenmagasinen är välfyllda, dels har låga energipriser i resten av Europa sett till att hålla ner de svenska priserna. 

Vårfloden har till och med gjort att det under slutet av maj varit minuspriser i elprisområde 1 och 2 i norra Sverige. Norra Sverige får ett snittpris i maj på endast 28 öre per KWh. 

Hur länge de låga elpriserna stannar är det ingen som vet, sannolikt kommer minuspriserna försvinna när vårfloden ebbat ut. Men just nu verkar energisituationen stabil i hela Europa och de låga priserna verkar kunna stanna ett tag till. Men det kan räcka med att ett kärnkraftverk får problem så kan priserna sticka iväg igen.

Enligt de elkontrakt som handlas för sommaren väntas elpriserna ligga mellan 42 öre i norra Sverige till 67 öre i södra Sverige per kilowattimme för skatt och moms. Marknaden tycks tro på lägre priser för hela året, så den värsta elkrisen kan vara över för nu. 

– Så även om läget ser betydligt mycket ljusare ut än förra året finns det några varningstecken att hålla utkik efter. Till exempel hur varmt och torrt det blir i Europa, eftersom en het sommar innebär att elförbrukningen ökar när luftkonditioneringarna får jobba på högvarv. Underhåll eller driftstopp på vår inhemska kärnkraft och huruvida Europa kan bibehålla välfyllda gaslager är också avgörande för hur priset på el utvecklas under den andra halvan av 2023, uppger GodEl i sin analys.