1. Privatbloggen
  2. Rekordstor prisökning på mat – så sparar du smart

Rekordstor prisökning på mat – så sparar du smart

Matpriserna har aldrig ökat så mycket som just nu.

matpriser spara pengar

2023-03-08

Enligt Matpriskollen ökade maten med 2,5 procent – bara i februari. Nu gäller det att spara smart när du handlar och lagar mat – här får du 7 tips som hjälper dig att hålla kontroll på hushållskassan. 

Nya siffror från den oberoende jämförelsesajten Matpriskollen matkollen visar att prisökningarna på mat slog rekord i februari. De tror heller inte att vi nått toppen, utan att priserna ska fortsätta stiga. 

– Så här höga tal har vi aldrig sett förut, säger sajtens grundare Ulf Mazur till TV4.

Matpriskollen började mäta matpriser 2015 och har under alla år aldrig uppmätt en större ökning på bara en månad. Totalt sett gick priserna i dagligvaruhandeln upp med 2,1 procent på en månad, och matvaror ökade ännu mer, med 2,5 procent. 

På ett år har dagligvaror ökat med 15,2 procent och matvarorna har ökat med 17,8 procent. För barnfamiljer kan det vara extra kännbart då barnmaten ökat med 10,8 procent och välling med 11,7 procent. Grönsaker har blivit ännu dyrare, paprika har ökat med 26,5 procent och ligger nu på omkring 100 kronor kilot i många affärer. 

Men det går fortfarande att handla smart och tänka klokt när du lagar maten – och på så vis hålla en del av kostnadsökningarna i schack. Vi på Lendo har sammanställt 10 tips som gör att du kan spara på dina matkostnader och få hushållskassan att räcka lite längre. 

Handla kampanjvaror

Jämför priser varje vecka och planera din matsedel utifrån butikernas kampanjvaror. Genom att handla mer varor som är på extrapris får du mer mat för pengarna. 

Planera inköp och matsedel 

Genom att göra en veckomatsedel och undvika impulsköp kan du pressa ner kostnaden. Försök att storhandla och handla i en affär som har lägre priser. I regel är större affärer billigare än små. 

Undvik det som är allra dyrast

Visst är det gott med paprika, och den innehåller mycket C-vitamin. Men morot, som är den grönsak som ökat minst i pris är minst lika nyttigt. Så här går det att tänka inom många områden. Frysta grönsaker är också betydligt billigare än färska och innehåller minst lika mycket näring som växthusodlade färska grönsaker. 

Dra ner på matsvinnet

Undersökningar visar att vi har ett matsvinnet fortfarande är stort i Sverige och att vi kastar ungefär en miljon ton mat varje år. Genom att försöka laga rätt mängd mat från början och äta mer rester kan du sänka din matkostnad kraftigt. Köp hem färre stora förpackningar där innehållet riskerar att bli dåligt.

Laga och baka mer själv

Genom att laga maten själv och undvika halvfabrikat kan du sänka dina kostnader rejält. Har du tid är det också mycket lönsamt att baka eget bröd. Färdiggjord mat kostar i regel betydligt mer än motsvarande hemmalagade mat, dessutom är det godare och nyttigare. Vissa rätter med dyra ingredienser kan dock vara billigare att köpa färdiglagade eller som take-away. Om du måste köpa hem många dyra kryddor som du sedan inte använder upp kan det hemlagade bli dyrare, det är en fälla som du ska undvika att gå i. 

Odla själv

Även om det är vinter kan du odla örter och kryddor på din fönsterbänk. Köp frön och stick ner i blomkrukor, så har du snart egen basilika eller andra örter som sätter piff på maten. En liten kruka basilika kan kosta 30 kronor i butiken, så besparingen blir stor. När det börjar våras kan du odla tomat, potatis och paprika på balkongen.

Plocka i skogen

I Sverige har vi allemansrätt och det innebär att det är gratis att plocka bär och svamp i skogen. Några timmar i skogen kan fylla din frys med blåbär, lingon och svamp när det är säsong. Skogens delikatesser innehåller betydligt mer vitaminer och mineraler än framstressade grönsaker från växthus. 

Matvarorna som ökade mest i februari 2023

Paprika – 26,5 procent

Riskakor – 14,4 procent

Tomat – 14,4 procent

Välling – 11,7 procent

Aubergine och zucchini – 11,6 procent

Fylld färskpasta – 11,6 procent

Melon – 11,5 procent

Källa: Matpriskollen