1. Privatbloggen
  2. Renovera själv? Här får du bästa tipsen

Renovera själv? Här får du bästa tipsen

Förutom avkoppling är sensommaren och hösten är ett bra tillfälle att renovera, bygga om eller bygga ut.

renoveringslån Lendo tips om renovering

2023-08-21

Undersökningar visar att varannan svensk har ett byggprojekt igång på sommaren. Här är de bästa tipsen för att lyckas med ditt renoveringsprojekt. 

Vi svenskar är ett folk som älskar att bygga och renovera. Just nu kan det vara extra angeläget att fixa saker själv när ekonomin är lite kärvare. Ungefär varannan svensk har ett byggprojekt under sommaren, visar en undersökning från IF. Nästan var fjärde satsar istället på att anlita en hantverkare. 

De vanligaste sommarprojekten är bygga altan, måla om eller renovera fönster. Men mindre pengar att röra sig med är det projekt det lönar sig att göra själv. Nyckeln till att lyckas med dina gör-det-själv-projekt är enligt experterna planering. Det är viktigt att tänka på ritningar, bygglov, avtal, materialval och renoveringslån innan du sätter igång och bygger. 

Försäkringsbolagen kräver också att jobbet ska vara ”utfört fackmannamässigt” om en skada inträffar, annars kanske inte försäkringen gäller. När det gäller el och vvs bör de jobbet alltid utföras av en fackman.

Det gäller också att tänka på den personliga säkerheten. Varje år skadar sig 27 000 personer i gör-det-själv-olyckor enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Omkring 86 procent av de som skadas är män, och medelålders. Gemensamt bland både män och kvinnor är att man klämmer, skär eller sticker sig. Att falla från stegen är inte heller ovanligt.

När det gäller finansieringen har det tidigare varit populärt att utöka bostadslånet för att betala renoveringen. Efter prisnedgången kan det vara svårare och det kan krävas en ny värdering av din fastighet för att det ska vara möjligt. Behöver du ta ut nya pantbrev tillkommer dessutom en kostnad på två procent av lånesumman.

Det kan i vissa lägen vara mer förmånligt med ett privatlån, och du bör jämföra olika alternativ innan du tecknar en ny kredit. Hos oss på Lendo kan du jämföra erbjudanden på upp till 40 privatlån, du kan också jämföra räntor på olika bolån, både för köp av ny fastighet och omläggning av befintliga bostadslån

Tänk på detta om du anlitar en firma

• Vänd dig till flera hantverkare och be om skriftliga offerter som du kan jämföra, syna dem noga. En del lämnar pris för allt arbete – andra tar inte med allt och kan därför lämna en offert som verkar billigare. Fråga om det tillkommer något och kontrollera att moms ingår.  

• Be att få ett avtal som båda undertecknar där pris, omfattning och tidsplan är noga specificerat. Kontrollera vad som gäller för eventuella tilläggsarbeten och vem som står för material, el, resor och städning med mera.  

• Se till att firman har F-skattsedel, direkt eller via Skatteverket.  

• Kontakta Kronofogden för att ta reda på om företaget har skulder och om det har gått i konkurs tidigare. För detta behövs hantverkarens person- eller organisationsnummer.  

• Kontrollera att hantverkaren inte finns med på Råd & Röns ”Svarta listan” över företag som inte följer Allmänna reklamationsnämndens beslut vid tvister.  

• Fråga om hantverkaren har allrisk- och ansvarsförsäkring. Kontakta ditt försäkringsbolag om du undrar hur hem-, villa- och fritidshusförsäkringen gäller vid renovering. Fråga om hantverkaren är behörig, auktoriserad eller certifierad och be att få se intyg för att vara helt säker. Det gäller särskilt för el- och VVS-arbeten.

Källa: IF

Tänk på det här om du gör jobbet själv

Planering Planeringen är A och O vid ett byggprojekt. Hur ser väderstrecken ut? När ska ditt projekt vara klart? Och behövs ett räcke, belysning eller kanske ett utekök? Börja med att mäta upp och med ett snöre märka ut var du ska bygga. Mät ut plats för det du vill ha, matplats och solstolar. Då skaffar du dig en bra känsla och lägger grunden för en smidigare byggprocess.

Bygglov En uteplats, skärmtak eller en ordinär altan kräver sällan ett bygglov så länge du håller dig inom 4,5 meter från tomtgränsen. Det kan dock behövas ett bygglov om du bygger en altan på ett trädäck i marknivå eller på en altan som svävar en bit över marken. Då kan det räknas som tillbyggnad eller nybygge. Kontrollera vad som gäller hos boverket.se eller hos din kommun.

Långsiktighet Valet av byggmaterial sätter standarden för det kommande underhållet. Satsa på bättre material om du vill ha mindre underhåll. Det bästa är miljövänliga alternativ med lång hållbarhet.

Återbruk

Vad kan du återbruka och köpa begagnat? Golv kan både slipas och målas om, köksluckor och fönster likaså. Rostfria diskbänkar brukar hålla i decennier. Det finns flera vägar till återvinning och begagnat via Blocket och Byggvårdsbutiker. Försök att skänka bort fina saker istället för att kasta på soptippen.

Spara energi Välj energisnåla produkter och köp inte större maskiner än vad ditt hushåll kräver. I Sverige finns energimärkning som visas på en skala från A+++ till D, där A+++ är det bästa alternativet. 

Planera inköp

Gör noggranna materialspecifikationer innan du tar dig iväg till byggmarknaden. Se till att du inte köper för mycket material och färg. 

Källa: Mäklarhuset