1. Privatbloggen
  2. Renovera på "hemestern" och höj värdet på bostaden

Renovera på "hemestern" och höj värdet på bostaden

Vi satsar mer på renovering när vi spenderar tid hemma under coronakrisen. Läs mer om renoveringstipsen som höjer värdet på bostaden!

Renovera-under-semester

2020-07-15

Vi satsar mer på att renovera bostaden när vi spenderar tid hemma på grund av coronakrisen. Nästan var tredje svensk planerar att rusta upp under semestern – men det är lätt att renovera så att du sänker värdet. Här är renoveringstipsen som gör att du både får det mysigare och höjer värdet på din bostad.

En ny Sifoundersökning som Nordea låtit göra visar att så många som tre av tio svenskar tänker rusta upp trädgården eller uteplatsen i år. Ja, det gäller att få det mysigt när semestern ska firas hemma i år. 

Byggvaruhuset har märkt av ett ökat tryck ända sedan tidigt i våras. Trenden förväntas bara bli starkare nu under ”hemestern”. Samtidigt som du får det mysigare hemma går det att renovera smart så att du också höjer värdet på bostaden. 

Mäklaren Pia-Lotta Svensson på Fastighetsbyrån har förmedlat över 1000 bostäder. Hon har sett många fina renoveringar som fått spekulanterna att slåss om bostaden, men också skräckexempel som gör lägenheten eller huset riktigt svårsålt. 

"En övervägande del av spekulanterna vill köpa bostäder i bra skick och betalar mer när de bara kan flytta in utan att behöva göra om så mycket. Samtidigt är många ganska kräsna och vet vilken stil de vill ha. Därför gäller det att vara smart när man renoverar", säger Pia-Lotta.

Här är renoveringstipsen som höjer värdet på din bostad

  • Renovera ofta så att din lägenhet eller ditt hus genomgående är i bra skick, då blir det mer lättsålt. 

  • Åtgärda alla uppenbara fel, till exempel läckande tak, trasiga dörrar, repiga golv och panel som behöver målas. 

  • Fall inte för modefärger och udda material. Även om du tycker det är snyggt just nu så blir det svårt att sälja din bostad om du valt kakel och klinker i skarpa färger, eller golv i udda material som inte alla gillar. 

  • Satsa på en bra planlösning. En effektiv planlösning höjer värdet i din bostad. Kanske finns det ett onödigt stort rum som du kan dela av, eller en korridor som du kan göra effektiv boyta av. Eller bygg en smart förvaring, det höjer också värdet. Dessutom gillar många stora öppna kök. 

  • Ha en enhetlig stil. Du kanske tycker det är kul att ha helt olika teman på dina olika rum i bostaden, men det kommer att avskräcka köpare. Försök att hålla en enhetlig stil och ett fint skick i hela bostaden. 

  • Strunta i att renovera. Kanske är ditt hus eller din lägenhet i ganska dåligt skick. Då är det onödigt att du lägger pengar på små insatser. Det kan i stället löna sig att sälja bostaden som ett renoveringsobjekt, eller ”oslipad diamant” som en del mäklare brukar kalla det.