1. Privatbloggen
  2. Risk för ny elprissmäll i vinter – spara smart

Risk för ny elprissmäll i vinter – spara smart

Spara smart med våra tips

höga elpriser katt på element - Lendobloggen

2023-12-13

Det såg länge ljust ut för elpriset denna vinter - men nu rusar elpriserna, och fler prischocker kan komma att vänta i vinter. Dyrare blir det dessutom efter nyår, när energiskatten höjs kraftigt och nya EU-regler träder i kraft.

– Elpriserna fortsätter att svänga, men som alltid när det blir kallt, så ökar elkonsumtionen och elpriserna, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning.

Under stora delar av sommaren och hösten såg det ut som att elpriserna skulle bli låga i vinter. Starka vindar, välfyllda vattenmagasin, god produktion av kärnkraft och stora gaslager ute i Europa gjorde att prognoserna för elpriset i vinter var goda. De gynnsamma förutsättningarna gjorde till och med att spotpriset på el blev negativt flera gånger. Men trots det har nu elpriset stigit kraftigt, och spotpriset för en kilowattimme kan nu emellanåt kosta uppemot 4 kronor i flera av Sveriges elprisområden. Det innebär att elpriset nu har stigit till den högsta nivån sedan februari i år.

Den stora uppgången i elpriset har att göra med att Sverige och stora delar av Europa har drabbats av väder som är mycket kallare än normalt. Det kalla vädret gör att elanvändningen ökar, vilket i sin tur tvingar Sverige till att importera stora mängder el. Även oplanerade kärnkraftsstopp i både Sverige och Finland och isbildning på vindkraftverk har bidragit till att elpriserna har ökat kraftigt.

Men även om elpriset just nu är högt förväntas elpriset i december att slutligen landa på under en krona per kilowattimme i alla elprisområden, en kraftig nedgång från över 2,50 kronor per kilowattimme i december förra året. Elprisexperter tror fortsatt på att risken för att priserna skulle förbli höga under en längre tid är låg.

– Elpriset i december väntas bli runt en tredjedel av fjolårets rekordpriser. Även resten av vintern ser ut att bjuda på stabila elpriser, även om vissa perioder kan bli högt prissatta, säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på elbolaget Bixia.

Även om elpriserna kommer att gå ner från den höga nivån som råder nu, så kommer priset på el att stiga markant vid nyår. Då införs en höjning av energiskatten samt en ny EU-förordning träder i kraft. Den nya EU-förordningen strävar efter att jämna ut elpriserna i Europa och öka tillgången på el i hela EU. Men för Sveriges del kan de nya reglerna få elpriserna att stiga med upp till 20 procent enligt beräkningar gjorda av Svenska kraftnät. Energiskatten stiger i sin tur med 4,5 öre per kilowattimme, en rekordstor ökning trots löften att pausa indexeringen av energiskatten.

Fem tips för att spara in på elförbrukningen

Byt elbolag

Det finns flera onlinetjänster som gör det enkelt att byta och jämföra elbolag. Har du ett kontrakt idag som är väldigt dyrt kan du enkelt spara in flera hundralappar varje månad bara genom att omförhandla ditt nuvarande kontrakt eller byta till en billigare aktör.

Sänk värmen

Att värma upp huset eller lägenheten står för en stor del av elkostnaden, och genom att sänka temperaturen inomhus med en eller flera grader kan du kraftigt minska din elförbrukning med tiotals procent. Se även till att täta alla fönster med hjälp av tätningslister för att minska på mängden kall luft som kommer in i bostaden.

Spara på vatten

Försök att duscha kortare tid, sänka vattentemperaturen, och se till att stänga av vattnet när du schamponerar håret eller tvålar in dig själv. Om du badar mycket så fundera på att byta ut ett bad mot en dusch emellanåt för att spara på vatten. Ett annat tips är att maskindiska istället för handdiska, det minskar faktiskt vattenåtgången, men se till att köra diskmaskinen full.

Släck lampan

Släck alla lampor i rum som du inte vistas i. Se även till att byta ut äldre glödlampor mot mer energisnåla LED-lampor för att spara in på elförbrukningen.

Byt till effektivare vitvaror

Nyare vitvaror är mycket mer energisnåla än äldre modeller. Har du väldigt gamla vitvaror kan de vara riktiga eltjuvar. Det gäller vitvaror i både köket och badrummet. Se även till att ställa in rätt temperatur i kyl och frys, det kan göra stor skillnad på ett år även om det är en liten justering.