1. Privatbloggen
  2. Rivstart på bostadsmarknaden under 2021

Rivstart på bostadsmarknaden under 2021

Den starka trenden på bostadsmarknaden håller i sig.

bopriser februari 2021 lendobloggen

2021-03-05

Allra mest steg priserna i Norrland – och nu säljs det även fler små lägenheter. - När man inte tror att priserna kan stiga så mycket mer sett till ekonomiska fundamenta som hushållens inkomster och räntor, så fortsätter de ändå att göra det, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Farten på den svenska bostadsmarknaden fortsätter att vara väldigt hög och nu stiger även omsättningen av smålägenheter under 30 kvadratmeter, enligt Danske Banks nya Boprisindikator. 

Det låga ränteläget och hemarbetet är, enligt experterna, fortsatt de faktorer som bidrar allra mest till den starka bostadsmarknaden. Enligt Konjunkturinstitutets senaste barometer har hushållen blivit betydligt mer optimistiska om synen på sin egen ekonomi.

-  Året har börjat med en rivstart för Stockholms bostadsrätter då priserna fortsatte att stiga med i det närmaste oförminskad takt även i februari. Vi noterar att omsättningen i den minsta storleksklassen upp till 30 kvm är högst, något som kan tyckas gå på tvärs med trenden mot större bostäder. Om detta är ett bestående inslag i bilden eller ej får vi återkomma till, säger Michael Grahn, chefsekonom på Danske Bank Sverige.

Även SBAB och Booli noterar kraftigt stigande priser i februari i sin nya marknadsanalys.  Bland storstadsområdena steg lägenhetspriserna med 3,5 procent i Stormalmö. I Storstockholm och Storgöteborg steg de med 1,5 respektive 1,2 procent.  Villorna steg ännu mer, 5,5 procent i Stormalmö och 4,0 i Storstockholm, i Storgöteborg var ökningen mindre, 0,8 procent.

- När man inte tror att priserna kan stiga så mycket mer sett till ekonomiska fundamenta som hushållens inkomster och räntor, så fortsätter de ändå att göra det. Det är tydligt att coronapandemin fortsatte att sätta avtryck på bostadsmarknaden även under februari, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Under året med coronapandemin har nu lägenhetspriserna stigit med mellan 4 och 11 procent och villapriserna med mellan 14 och 21 procent i Sveriges olika regioner. 

– Det är anmärkningsvärda siffror under ett krisår men kan till större delen troligen förklaras av det kraftigt ökade intresset av att bo ändamålsenligt under rådande situation. Risken är förstås att det kommer ett bakslag när pandemin är över, även om jag inte tror att den ska överdrivas, säger Robert Boije. 

Även intresset för att renovera bostaden har gått upp kraftigt det senaste året, vilket vi på Lendobloggen rapporterat om. För den som behöver ansöka om renoveringslån finns det möjlighet att göra en kostnadsfri lånejämförelse via oss på Lendo. Med en enda kreditupplysning kan du jämföra låneerbjudanden på privatlån från upp till 40 långivare.