1. Privatbloggen
  2. Så blir bomarknaden 2021 - stor prognos

Så blir bomarknaden 2021 - stor prognos

Bostadsåret 2020 blev ett av de starkaste någonsin. Priserna på villor gick upp med 13 procent och borätterna ökade med sju procent.

bostadspriser 2021 spås öka - Lendo privatbloggen

2021-01-18

Under 2021 tror mäklarpanelen att villorna kommer att fortsätta öka, medan borätterna står still.  – Efterfrågan på villor och större lägenheter är väldigt stark medan försäljningen av mindre bostadsrätter är lite trögare, säger Johan Engström vd på Fastighetsbyrån.

2020 avslutades med oförändrade bostadspriser på riksnivå i december. Sett till hela 2020 steg priserna på bostadsrätter med 7 procent och 13 procent på villor. I storstadsområdena ökade villorna med ända upp till +15%. Fritidshusen ökade med 12 procent. Det visar den senaste statistiken över bostadsförsäljningar från Svensk Mäklarstatistik.

– I 19 av 21 län i Sverige ökade priserna under 2020 medan de minskade i Dalarna och var oförändrade i Västernorrland, säger Hans Flink Affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

På årsbasis ökade villapriserna i Stor-Stockholm och Stor-Malmö med +15% och i Stor-Göteborg med +10%. Totalt bytte bostäder för 510 miljarder kronor ägare under förra året.

Trots pandemin präglades 2020 av såväl prisökningar som stora försäljningsvolymer. Under året såldes 120 000 bostadsrätter vilket var över 8 000 fler än förra året, som då var rekord. Även villaförsäljningarna nådde en ny toppnotering 2020 med nästan 57 000, vilket var drygt 1 000 fler än förra året som även det var ett rekord. 

2021 spås bli ett starkt år på bostadsmarknaden

Utvecklingen ser ut att bli fortsatt stark under 2021. Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel visar att en majoritet av mäklarna tror stigande villapriser medan drygt 6 av 10 tror på stillastående bostadsrättspriser. 

425 mäklare från Fastighetsbyrån runt om i landet svarat på frågor om läget på bostadsmarknaden. Den här gången har mäklarna fått förutspå hur priserna kommer att utvecklas under nästa år. På frågan ”Vad tror du om prisutvecklingen på villor i ditt område under 2020?” svarade 50 % stigande priser, 48 % svarade stillastående priser och endast 2 % tror på sjunkande villapriser. Motsvarande siffror för bostadsrätter är att 29 % tror på stigande priser, 64 % på stillastående och 7 % på sjunkande.

– Under 2020 har vi sett att bostadsmarknaden har fortsatt att fungera trots pandemin och många svenskar har haft stort fokus på sina hem. Det har gett en stark efterfrågan. Överlag tror våra mäklare att det kommer att hålla i sig även nästa år. Låga räntor och bostadsbrist på många orter ger förutsättningar för stabila eller stigande priser, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Riksbanken hoppas dock att bostadsmarknaden ska lugna ner sig. Riksbankschefen Stefan Ingves skulle vilja se en större vilja ”att skapa god ordning på den svenska bostadsmarknaden”, uppger han för Sveriges Radios program Plånboken. 

– Om räntan åker upp rejält är det första gången som hushållen kommer att få stora svårigheter att hantera sina lån, säger Stefan Ingves.

Januari är vanligtvis en väldigt visningsintensiv månad med många nya objekt till försäljning efter årsskiftet och andra helgen är en av årets största visningshelger. I år har pandemin ändrat förutsättningarna. Istället för en traditionell visningshelg satsar istället många mäklare på livesända digitala visningar.

Taggar:

LÅN