1. Privatbloggen
  2. Så får du skattepengar tillbaka om du sålt bostad

Så får du skattepengar tillbaka om du sålt bostad

100 000-tals svenskar som sålt en bostad kan ha stora skattepengar att få tillbaka.

reavinst och Sharon Lavie Lendos sparekonom

2020-12-11

Nästa år tas räntan för uppskjutna reavinster bort - och det går att ångra sig om du redan betalat in reavinstskatt. 

– I de flesta fall är det förmånligt att begära omprövning, men du bör inte använda pengarna till konsumtion, säger Lendos sparekonom Sharon Lavie. 

Det låter nästan för bra för att vara sant. Men har du sålt en bostad mellan åren 2014–2019 och betalat in skatt på reavinsten kan du ha skattepengar att få tillbaka. 

Många som har sålt en bostad och köpt en ny har skjutit upp reavinsten och i stället betalat in en så kallad uppskovsränta till staten. 

Uppskovsräntan tas bort 2021

Men nästa år tas uppskovsräntan bort, och det innebär att den som redan betalat in sin  skatt på reavinsten kan förlora pengar. Men det finns en möjlighet att ångra sig och begära omprövning för dina tidigare deklarationer. Då går det att få reavinstskatten återbetald - helt eller delvis. Den som har uppskjuten reavinst kommer att ha ett räntefritt lån från staten på obestämd tid. Eller i alla fall tills den dagen bostaden säljs utan att du köper en ny. 

Men det finns flera saker du bör tänka på innan du begär omprövning av dina tidigare deklarationer. För det är ju inte säkert att pengarna är ”gratis” för all framtid. 

Till att börja med bör du fundera på vad du ska använda pengarna till, kan du amortera ett annat lån med högre ränta kan det vara en god idé.

– För de flesta är det förmånligt att förvandla reavinstskatten till ett räntefritt lån. Men ska du sälja ditt boende i närtid och inte köpa ett nytt är det onödigt. Det bästa är om du kan betala av på ett dyrt lån eller betala en renovering, säger Sharon Lavie. 

Att däremot omvandla reavinstskatten till ett räntefritt lån och sedan konsumera upp pengarna är inte att rekommendera. 

– Du bör inte bränna dem på konsumtion. Om du är högbelånad och bopriserna går ner kan du komma i ett läge där det kan bli svårt att betala tilbaka skatten när lånet också ska lösas. 

För den som gjort stora vinster på sitt boende kan det handla om mycket pengar. Den som gjort en vinst på fem miljoner kronor och betalat in skatten har över en miljon kronor att få tillbaka. För den som gjort en vinst på en miljon kronor handlar det om 220 000 kr. 

Det går ju också att att se de återbetalade pengarna som ett sparande. Eftersom det är räntefritt kan du sätta pengarna på ett räntekonto eller köpa säkrare räntefonder. Då får du en avkastning på pengar som är räntefria. 

– Och sedan kan du återinvestera avkastningen i fonder, säger Sharon Lavie. 

Om du planerar att överlåta delar av ditt hus till din partner eller ge bort det till barnen är det också onödigt att ompröva deklarationerna, för då måste du ändå snart betala in skatten.  Viktigt att tänka på är också att du fram till och med 2020 kommer få betala räntan på uppskovet efter omprövningen. 

– Och det är inga räntepengar som återbetalas, det är ett missförstånd, men de som har uppskov får en lägre skattekostnad när räntan försvinner. 

Den 16 december öppnar Skatteverket en e-tjänst där du kan räkna ut vilken ekonomisk effekt din omprövning har och sedan genomföra omprövningen. 

Taggar:

LÅN