1. Privatbloggen
  2. Gör en månadsbudget för att klara alla utgifter

Gör en månadsbudget för att klara alla utgifter

Det kan vara svårt att hålla koll på utgifterna, här är våra vardagsknep som kan hjälpa dig spara pengar.

2020-02-07

Oavsett lön kan det vara svårt att ha koll på månadens utgifter.  Men det finns några knep som gör det lättare att hålla koll på vart kronorna går. Här har vi listat några av de enklaste.

Med hjälp av en månadsbudget som du uppdaterar varje månad är det enklare att få koll på hur mycket pengar du kan lägga på olika saker. Försök att ha all fakta om din ekonomi tillgängliga, till exempel räkningar, kontoutdrag och lönebesked.

Här får du några enkla knep:

Fundera gärna när du gjort månadsbudgeten: Finns det något du kan spara in på? Och vad vill du använda de pengarna till i stället?

Ett bra sätt att få koll på kronorna under månaderna är att ha en kassabok. Det finns i dag gott om appar där du kan föra gratis kassabok och logga alla utgifter. Att ofta, kanske varje dag, logga in på sitt bankkonto är ett annat bra sätt.

Om du planerar din mat för den kommande veckan och storhandlar blir det också lättare att få kontroll över matpengarna. Laga gärna lite extra varje gång du lagar mat så behöver du inte äta ute så ofta. På nätet finns det massvis med billiga matlagningstips. Gör regelbundet en digital städning bland dina digitala abonnemang. Idag är det lätt att dra på sig betaltjänster från tidningar och tv-kanaler som du glömmer bort när gratisperioden är över.

Hur ser dina lån ut? Kanske kan du få ner räntan på ditt bostadslån? Har du kanske flera små blancolån går det att spara en hel del pengar på att samla dem till ett enda lån med lägre ränta. Hos Lendo får du kostnadsfritt förslag från upp till 35 banker.

Saker du köper varje dag – kan kosta dig mycket på helt ett år

Det är inte de stora inkomsterna man blir rik av, det är de små utgifterna som gör det.

Så lyder det kända ordspråket. Stämmer det tycker du? Saker du köper varje dag får stor inverkan på din ekonomi på ett helt år, även om det just där och då kan kännas som småpengar.

Om du till exempel är rökare och köper ett paket cigaretter varje dag för 64 kronor är det över 23 000 kronor som går upp i rök på ett helt år. Att snusa är också dyrt, en dosa vanligt portionssnus om dagen blir nästan 17 000 kronor när det är dags för årsbokslut.

Vissa utgifter är mer nödvändiga än snus och cigaretter, men att äta dagens rätt på restaurang varje arbetsdag kostar också omkring 20 000 kronor om året. En sak som blivit dyr på senare år är tuggummin och kaffe. Om du varje dag köper tuggummi och en hämtkaffe blir det 18 000 kronor på ett helt år, en månadslön efter skatt för många svenskar.

Du kanske har möjlighet att spara in en bilresa om dagen, många tar bilen i onödan utan att tänka på det. Om du sparar in 5 km per dag blir det en årsbesparing på cirka 20 kronor om dagen, eller över 7000 kr om året. Dessutom gör du miljön en vinst.

Kanske känns tillvaron lite tristare om du ska dra in på restaurangbesök, kaffe och tuggummi exempelvis men fundera gärna på vad du istället kan göra för pengarna du sparar. Kanske räcker det till den där resan du velat åka på?