1. Privatbloggen
  2. Så gör du ett säkert köp av sommarbil

Så gör du ett säkert köp av sommarbil

Blir det en bilsemester i år? Missa inte våra tips!

röd sommarbil cabriolet Lendos tips för sommarbilen

2024-06-27

En sommarsemester med bil kan vara extra lockande i år, eftersom flygpriserna skjutit i höjden samtidigt som bränslepriserna kommit ned. Att köpa en sommarbil för att bara använda över sommaren kan faktiskt bli billigare än en hyrbil.

– Vi har aldrig tidigare sett högre priser på utrikesflyg under första kvartalet än i år, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

I takt med att kostnaderna för flygresor utomlands blivit allt dyrare, delvis på grund av den rekordsvaga svenska kronan, så har en bilsemester blivit ett allt mer lockande alternativ för många. Att kunna resa fritt under sommaren lockar många, men att hyra eller leasa en bil under sommarmånaderna kan snabbt bli dyrt. Då kan en sommarbil vara ett smartare val för den som vill njuta av en bilsemester under sommaren och inte vill äga en bil under resten av året.

Att hyra eller leasa en bil en månad kan verka praktiskt och enkelt, men räkna med att det snabbt kan kosta uppemot 20 000 kronor i månaden, och ha begränsningar för antalet kilometer du kan göra. Ett annat val kan då att köpa en sommarbil som du äger över sommaren, för att sedan sälja vidare efter sommaren. Det kan verka dyrt på förhand, men är oftast en bättre affär så länge du undviker att göra stora misstag, då du i allmänhet kan sälja bilen för nästan samma belopp som du köpte den för.

Om bilen skulle gå sönder eller kräva dyra reparationer kan det dock bli en kostsam historia, men vi på Lendo har satt ihop en lista med goda råd och tips så att din sommarbil blir en lyckad och säker historia.

Sätt upp en budget

Börja med att sätta upp en budget för din sommarbil. Fundera över hur mycket du vill lägga på en bil under sommaren. Med en tydlig budget i åtanke kan du undvika frestande erbjudanden från bilhandlare eller råka spendera mer än vad du har råd med. Välj inte heller den absolut billigaste bilen – en säker och tillförlitlig bil behövs om du ska köra många mil i sommar.

Hur ska du finansiera bilen?

Välj hur du ska finansiera din bil. Klarar du av att binda upp det kapital som bilen kräver över sommaren, eller behöver du låna till bilköpet? Om du behöver låna till din sommarbil kan du enkelt ansöka om ett billån hos oss på Lendo. Det är helt kostnadsfritt och du får snabbt erbjudanden om billån från upp till 40 olika banker och långivare.

Du kan dessutom låna upp till 100% av bilens värde genom Lendo då du inte tar ett traditionellt billån, utan ansöker om ett privatlån

Gå på säkra modeller

Se till att prioritera en krocksäker bil när du väljer en sommarbil. Enligt en rapport från Folksam är Volvo V60, V70, V40 och XC60, tillsammans med Toyota RAV4 och Mercedes E-klass, de allra bästa bilmodellerna på krocksäkerhet. Andra bilmärken som får höga betyg i pålitlighet- och säkerhetstester är Kia, BMW och Hyundai.

Välj en bil i bra skick

Se till att välja en bil som är i bra skick, och som kommer att orka med en hel sommar ute på vägarna. Det värsta tänkbara är att bli strandsatt mitt under semestern om bilen skulle få problem. Var kräsen från första början och välj en bil i fint skick. Att behöva lägga massa pengar på reparationer och underhåll kan annars snabbt göra sommarbilen till en dyr överraskning.

Enligt konsumentköplagen har du rätt till ersättning för ursprungliga fel i två år om du köper från en bilhandlare. Köper du från en privatperson saknas garantier, så var extra uppmärksam på bilens skick innan köpet. Kolla att däcken är i gott skick med ett bra mönsterdjup, att bilen är nyservad, har en fullständig servicebok och besiktningspapper, speciellt om det är en äldre modell.

Provkör alltid

Ett annat tips för att se bilens skick är att göra en provkörning och inspektion. Starta bilen och låt den gå på tomgång och lyssna så att motorn inte gör konstiga ljud. Under provkörningen accelerera och provbromsa även ett par gånger för att se till att växlingen och bromsarna funkar som de ska. Kontrollera att bilens elfunktioner och belysning funkar som det ska, inspektera under motorhuven och titta så att det ser rent och ordentligt ut, och kolla bilens bromsvätska och motorolja.

Dra även på luftkonditioneringen för att se till att den fungerar som den ska inför sommarvärmen. En trasig AC är inte bara jobbigt i värmen, utan även dyrt att laga.

Jämför försäkringar

Bilförsäkringen har blivit dyrare den senaste tiden, och kan faktiskt utgöra en betydlig del av totalkostnaden för en bil. Lägg därför lite extra tid på att jämföra och hitta den mest prisvärda bilförsäkringen. Det finns idag en uppsjö med olika jämförelsesajter där du enkelt kan jämföra olika försäkringsbolag och deras erbjudanden.

Jämför billån

Hos Lendo kan du låna till bilen utan säkerhet och till hela köpeskillingen. Jämför alltid så att du får den lägsta totala kreditkostnaden för ditt fordonsköp.