1. Privatbloggen
  2. Så här fungerar låneskydd

Så här fungerar låneskydd

”Jättebra skydd om något händer”

låneskydd - Lendo privatbloggen

2021-08-10

Allt fler som tar privatlån tecknar ett låneskydd via långivaren. Låneskydd är en försäkring som gör det möjligt att betala lånet även om du blir arbetslös, långtidssjukskriven eller avlider. – Många långivare rekommenderar att ta låneskydd, det är ett jättebra skydd om något händer, säger Viktoria Nilsson på Lendos kundtjänst

Låneskydd är en försäkring som är kopplad till lånet du tecknar och försäkringen erbjuds av långivaren. Försäkringen ska göra att du kan fortsätta betala lånet om något händer som påverkar din ekonomiska situation. 

– Låneskyddet går in om du blir arbetslös eller sjukskriven under längre tid, då kommer du inte behöva betala för lånet under den tiden, i upp till ett år. Skulle du avlida kan skulden strykas i vissa låneskydd, så att de efterlevande inte behöver betala den. Låneskyddet går via långivarna så villkoren kan variera, säger Viktoria Nilsson.

Lendo hjälper dig att jämföra lån och förmedlar låneerbjudanden, och det är inte vi utan långivaren som erbjuder låneskyddet. Hos vissa långivare kan du välja hur omfattande skyddet ska vara. Det är inte alla låntagare som har möjlighet att teckna låneskyddet. Banker och långivare har regler för om du har kvalificerad för att kunna välja till det. Läs därför igenom villkoren noga innan du tecknar låneskyddet.

– Du behöver vara fast anställd, och oftast jobba över en viss procent. Det handlar också om du är fast anställd, inte haft långtidssjukskrivning nyligen, det är det viktigaste, säger Viktoria Nilsson. 

Låneskyddet kommer med en kostnad. Premien är ofta kopplad till månadsbetalningen, amortering och ränta, för ditt lån. Ungefär åtta procent av månadskostnaden är en relativt vanlig premie, men det kan variera något mellan olika långivare. Ofta betalar du låneskyddet på samma faktura som du får för lånet.

– Ibland får vi frågor om låneskydd och trygghetsförsäkring, om det är samma sak och vad skillnaden är. Låneskyddet är kopplat till ditt lån och tecknas via långivaren. Trygghetsförsäkringen är oberoende av lånet och tecknas direkt via oss på Lendo, säger Viktoria Nilsson.