1. Privatbloggen
  2. Cab eller säker familjebil

Cab eller säker familjebil

- så hittar du bästa sommarbilen!

Sommarbil - så hittar du bästa sommarbilen - Lendo

2020-06-26

Många drömmer om att skaffa en sommarbil till ”Svemestern”. Ska du använda bilen under hela sommaren och köra långt kan det faktiskt bli billigare än en hyrbil. Och vill du ha en extra frihetskänsla kanske en cabriolet lockar?

Vi på Lendo har sammanställt goda råd och tips på säkra bilmodeller när du letar sommarbil.

Resebegränsningarna i kölvattnet av coronapandemin gör att extra många svenskar letar efter en sommarbil i år. Nybilsförsäljningen i Sverige halverades i maj, men begagnatförsäljningen ligger kvar på samma nivå som ifjol, enligt ny statistik. Flera bilhandlare som vi på Lendo har talat med vittnar om ökat tryck i bilhallarna. 

Sommarbil kan innebära flera saker: Det kan vara en tillfällig bil du köper för att använda för bilsemestern. Det kan vara en bil du äger hela året men bara använder på sommaren, kanske en klassisk veteranbil eller en cabriolet. 

För vissa kan inköpet av sommarbilen vara en impulshandling som man bestämmer sig för snabbt när familjen eller vännerna behöver ett färdmedel över sommaren. Men ta dig tid att läsa våra goda råd, det kommer att löna sig! Den allra billigaste sommarbilen kan faktiskt bli den dyraste i slutändan. Och ska du inte köra alltför mycket kanske en hyrbil är enklare och billigare?

Sätt en budget för sommarbilen - ordna lånelöfte

Bestäm dig för en ungefärlig budget för ditt bilköp innan du slår till. Annars är det lätt att falla för frestelsen att köpa en alldeles för dyr bil när du hör säljarens locktoner. Köp inte heller en för billig och risig bil, tänk på att bilen ska vara trygg och trafiksäker på vägen. Det går att hitta en relativt säker bil mellan 50 000 och 100 000 kronor. Om du behöver låna till bilköpet kan det vara klokt att ordna ett lånelöfte via oss på Lendo innan du slår till. Det är kostnadsfritt och du kan jämföra lån från upp till 40 långivare. 

Gå gärna på säkra modeller 

Det kan vara klokt att välja en relativt vanlig bilmodell då de är lättare att köpa och sälja, dessutom går det lättare att få hjälp om bilen går sönder. De vanligaste bilmärkena i Sverige i dag är Volvo, Volkswagen, Kia och Toyota. Det är också märken med modeller som säljs snabbast på Blocket. Tänk också på att bilen bör vara krocksäker. Enligt den senaste svenska statistiken är de säkraste bilmodellerna Toyota RAV4, Volvo XC90, Mercedes E-klass, BMW 5-serie och Audi A4.   Bland småbilarna är det bara Skoda Fabia och Ford Fiesta som uppvisar en relativt hög säkerhet. 

Välj en nybesiktigad och nyservad bil i fint skick

I dagsläget finns det över 100 000 begagnade bilar till salu på de olika köp- och säljsajter. Var kräsen när du väljer ut din bil och försök att hitta en bil i fint skick där allting fungerar felfritt. Det kostar flera tusen kronor att göra en mindre reparation på en bil. Kolla också att däcken har ett bra mönsterdjup på åtminstone tre millimeter. Om bilen är nyservad är det ett extra plus, bilen bör också ha en fullstämplad servicebok så du ser att den är väl underhållen. Om bilen behöver servas eller ha nya däck se till att du får prisavdrag. Om du köper hos en bilhandlare så har du en del garantier mot fel på bilen, köper du av en privatperson finns inga garantier alls. 

Provkör bilen innan du slår till

Som lekman kan det vara svårt att avgöra bilens skick utifrån en provkörning. Men du bör ändå försöka att göra en så noggrann kontroll som möjligt. Starta bilen och låt den gå på tomgång. Lyssna på motorn så att den går jämnt och inte slamrar. Öppna motorhuven och kolla så att det inte finns några läckor. Kolla gärna på motoroljan, den får absolut inte se ut som kaffe latte, då har topplocket gått! Ta en provtur i bilen, provbromsa och se till att det inte finns några vibrationer eller konstiga missljud. Och dra på AC:n på full kyla, alla vill ha en sval bil i sommar. 

Veteranbil eller cabriolet? Tänk på det här

Alla vill inte köpa en säker Volvo för att åka på bilsemester. En härlig veteranbil eller cool cabriolet kan ge ditt liv extra guldkant i sommar. Men det kräver kanske att du är lite mer bilkunnig. Tänk på att suffletten är en känslig punkt hos cabrioleter. Se till att den här tät, att bakrutan är fin och att det går att cabba upp eller ned utan problem. Om du inte kan alltför mycket om bilar finns det säkra nyare kort bland cabbarna hos  bland annat Volvo, BMW, Volkswagen och Audi. Ska du köpa en veteranbil som novis råder vi dig att ta hjälp eller läsa på noggrant innan du slår till. Det finns lika många fallgropar som det finns bilmodeller, men det kan också bli en fin och rolig investering på några års sikt. 

Jämför försäkringar

Försäkringen är en relativt stor kostnad i dag, så ta dig tid att jämföra flera olika försäkringserbjudanden. Det finns jämförelsesajter som gör det enkelt, eller så kollar du med ditt nuvarande försäkringsbolag om du kan få extra rabatt för att du samlat alla dina försäkringar. 

Jämför lån och försäkring 

Du kan spara en avsevärd summa på att jämföra olika låneerbjudanden om du behöver ha hjälp att finansiera din sommarbil. Vi på Lendo låter dig kostnadsfritt jämföra billån från upp till 40 långivare. 

Till sist: Kör försiktigt!

Var alltid utvilad och kör med ordentliga marginaler i sommartrafiken. Låt gärna resan ta lite extra tid så kommer du säkrare fram till slut. Glad sommar och trevlig resa!