1. Privatbloggen
  2. Så kan du förhandla om ett lån och sänka räntan

Så kan du förhandla om ett lån och sänka räntan

Äldre privatlån kan ligga högre i ränta än det du skulle kunna erbjudas i dag.

lånehandläggare - Amra Ahmetović Lendo

2021-09-27

Har du ett gammalt privatlån med en högre ränta än vad du kan få i dag? Precis som med bostadslån kan du ansöka om lånet för att få bättre villkor. – Det kan man absolut göra, det är vanligt att det går att omförhandla och spara pengar på räntan på ett lån med äldre villkor, säger Amra Ahmetovic, lånehandläggare på Lendo. 

Att samla dina lån och krediter och slå ihop det till ett enda lån är vanligt och det kan sänka månadskostnaden rejält. Att söka om sitt gamla blancolån eller privatlån för att förhandla om det och få en lägre ränta är inte fullt så vanligt. Men det är fullt möjligt att göra. 

Den som tog ett privatlån för 4-5 år sedan har sannolikt fått en högre ränta än vad de flesta får i dag. Dels har räntenivåerna fallit ytterligare, dels kan många ha fått en bättre ekonomi som ger högre kreditvärdighet och i sin tur lägre ränta. Dessutom är det vanligt att endast ta låneerbjudande från ett ställe, utan att jämföra räntor. Då är det lätt hänt att du får högre ränta än om du jämför många låneerbjudanden. 

– Många tolkar det här med att samla lån bokstavligt och tänker att man inte kan göra det med bara ett lån, men det kan man absolut göra. Du kan ha accepterat villkor tidigare som var ganska okej, men om din kreditvärdighet har förbättrats kan du söka om lånet och förhandla ner räntan, säger Amra Ahmetovic.

När du ansöker via Lendo om att lägga om ett gammalt lån så kan du få låneerbjudanden från upp till 40 olika banker och långivare som du sedan kan jämföra i lugn och ro. Räkna på månadskostnaden jämfört med ditt gamla lån och se hur mycket du eventuellt kan spara. 

– Det är ganska vanligt att ansöka för att förhandla om sitt gamla lån. Det är inte ovanligt att kunna sänka sina ränta en bra bit om lånet togs utan jämförelse och med en kreditvärdighet som inte var lika bra som den du har nu. Det går att göra något annat kul med pengarna du sparar, säger Amra Ahmetovic. 

Om du har flera äldre lån och du inte har möjlighet att få låna så mycket att du kan samla ihop alla kan det ändå vara en god idé att försöka lösa det största lånet och få bättre villkor än tidigare. 

Genom att ansöka om ditt lån via Lendo så får du låneerbjudanden från upp till 40 banker och långivare. Det tas bara en kreditupplysning, vilket gör att din kreditvärdighet påverkas mindre än om du själv skulle ansöka hos flera långivare.