1. Privatbloggen
  2. Så lyckas du med bröllopet – bästa tipsen

Så lyckas du med bröllopet – bästa tipsen

Sommar är äntligen här - och med den är det bröllopssäsong.

bröllop och ekonomi brudpar med utsikt

2024-07-04

Sommaren är här och det innebär för många par bröllopstider. Att planera ett bröllop är en dröm men notan kan snabbt springa iväg och istället bli en mardröm. Det finns några sätt att hålla koll på kostnaderna – utan att kompromissa med festen.

För många är bröllopet en av de bästa dagarna i livet, men den ekonomiska baksmällan efteråt kan göra ont i plånboken. Kostnaden för ett bröllop kan snabbt bli över 100 000 kronor, och statistik visar också på att bröllop oftast blir mycket dyrare än vad man först planerat. 

Det gäller därför att vara ute i god tid och se till att planera och bestämma om ni vill ha ett lyxbröllop, ett mer budgetvänligt alternativ eller något däremellan. Skillnaderna kan snabbt innebära flera tiotusentals kronor, så det gäller att ha en gemensam plan, budget och prioriteringslista som ni båda står bakom för att bröllopet ska bli en succé. Och kanske är det här ett tillfälle i livet då du faktiskt inte vill spara på några kostnader alls. 

Men om du ändå inte har obegränsad budget så är antalet gäster, hur mycket ni väljer att lägga på lokal och mat är tre av de största faktorerna när det gäller bröllopskostnaden, eftersom dessa ofta utgör de största kostnadsposterna och antalet gäster fungerar som en multiplikator.

Genom att välja en mindre populär eller mindre lokal kan ni spara in mycket pengar bara på lokalhyran. Att välja enklare mat eller buffémat istället för att beställa lyxiga tre-rätters måltider till alla gäster kan också minska kostnaderna avsevärt. Har ni redan beslutat att ni vill ha en lyxig lokal och tre-rätters, kan det istället vara klokt att se över antalet gäster för att hålla nere kostnaderna.

Vi på Lendo har också tagit fram några fler tips över hur du kan klara av bröllopskostnaderna. Men glöm inte bort att det viktigaste är att ni båda blir nöjda med ert drömbröllop.

Så lyckas du med bröllopsnotan

Budgetera

Första och det allra viktigaste steget i att finansiera ert bröllop är att sätta upp en detaljerad budget. Skriv ner alla tänkbara kostnader, från lokalhyra och mat till blommor och kläder. Var realistisk och se också till att lägga på några procent för oväntade utgifter. Lista alla tänkbara kostnadsposter ni kommer ha och vad de kan tänkas komma att kosta.

Genom att ha en tydlig bild av vad allt kommer att kosta kan ni enklare planera hur ni väljer att finansiera bröllopet. Förväntar ni er massa gäster, eller är det ett mer intimt bröllop med bara ett fåtal gäster? Sätt upp en lista i samband med er budget som ni aktivt kan följa upp och checka av allt eftersom.

Hur ska ni finansiera bröllopet?

Det finns flera sätt att finansiera bröllopet, men de allra flesta väljer att finansiera bröllopet med sparade pengar, med hjälp av familjen eller med hjälp av ett lån.

Genom att börja spara tidigt, helst redan innan förlovningen, kan ett sparkonto hjälpa att finansiera bröllopet. Det är heller inte ovanligt att föräldrar eller andra nära släktingar bidrar ekonomiskt. Diskutera med era familjer om de är villiga att hjälpa till. 

Många väljer också att ta ett privatlån för att finansiera och förverkliga sitt drömbröllop. Med ett privatlån bestämmer ni självklart själva hur ni vill använda pengarna, oavsett om det är för lokalhyra, mat eller något annat.

Med en ansökan hos Lendo kan du inom 24 timmar få låneerbjudande på upp till 600 000 kronor från upp till 40 långivare.

Du är självklart välkommen att kontakta oss på Lendo via tel: 0771-131310 om du har frågor om hur du ansöker om ett privatlån eller vilka krav som gäller.

Vad kan ni prioritera bort?

Gå igenom er bröllopsbudget och se över om ni verkligen behöver allt som ni planerat för. Kanske går det att prioritera bort något eller minska kostnaden för vissa saker. Se till att ta in offerter från flera olika leverantörer i god tid för att få de bästa priserna. Våga förhandla och pruta för att pressa priserna ännu mer.

Kan gäster eller familj hjälpa?

Kanske finns det någon eller några i familjen eller vänkretsen som är villiga att hjälpa till? Det kan handla om allt från att hjälpa till att designa inbjudningskort och sätta upp dekorationer till att hålla i administrationen under bröllopsdagen, fotografera eller andra uppgifter. Även om det kan kännas som en liten insats kan många små insatser tillsammans göra en stor skillnad.