1. Privatbloggen
  2. Så maxar du ledigheten 2024 – få 17 dar i rad

Så maxar du ledigheten 2024 – få 17 dar i rad

Planera semestern extra noga - få fler dagar ledigt!

maxa ledighet 2024 Lendo

2024-06-03

För den som kan strategiskt planera semestern runt årets röda dagar går det att maximera årets semester. Med jul i år mitt veckan ger fem välplacerade semesterdagar i december hela 17 dagars sammanhängande ledighet, och även årets andra röda dagar erbjuder fina möjligheter till långledigt.

– 2024 bjuder på många fördelaktiga röda dagar som går att göra om till semesterperioder med lite planering, säger Vincent Goodbrand, PR- och Kommunikationsansvarig på Ticket.

Att planera semestern runt årets röda dagar är ett smart sätt att få långledigt utan att använda upp alla semesterdagar på en gång. Förutom möjligheten till en lång semester under jul- och nyår finns det även flera tillfällen under året att förlänga helgerna till en semestervecka genom att ut en eller ett par extra semesterdagar runt årets röda dagar.

Julen i år erbjuder de allra bästa möjligheterna till långledigt med enbart ett få semesterdagar. Genom att ta ut fem semesterdagar i december och början på nästa år går det att få upp till 17 dagars ledighet. Alternativt går det även att få nio dagars ledigt genom att använda två semesterdagar kring jul. Även första maj, Kristi himmelsfärd och nationaldagen gav i år möjlighet till en långhelg eller en semestervecka genom att ta hjälp av en eller ett par semesterdagar.

Innan du tar ut dina semesterdagar är det klokt att kontrollera ditt kollektivavtal och fråga din arbetsgivare om vilka dagar du har rätt till ledighet på. Flera branscher och yrkesgrupper har inte automatiskt ledigt på helgdagar och högtider, särskilt på aftnar. I vissa fall kan även möjligheten till att vara ledig på och kring högtider vara begränsad. Då kan du till exempel bli kompenserad med en extra dag ledig vid ett senare tillfälle eller få extra ersättning.

Då ska du ta ledigt för att maximera ledigheten i sommar och jul!

Nationaldagen

Sveriges nationaldag den 6 juni infaller i år på en torsdag, och erbjuder chansen till att ta lite extra långledigt. Genom att ta ledigt på fredagen den 7 juni får du fyra dagars sammanhängande ledighet med bara en semesterdag. Även här går det att använda upp fyra semesterdagar för att få nio dagars sammanhängande semester. Då tar du ledigt från måndagen den 3 juni fram till nationaldagen, samt fredagen den 7 juni, och får på så sätt totalt nio lediga dagar i rad.

Jul och nyår

Julen och nyår erbjuder i år årets bästa möjlighet till långledigt. För enbart två semesterdagar går det att få nio dagars sammanhängande ledighet, och för den som har semesterdagar kvar att ta ut går det till och med att få 17 dagars ledighet med hjälp av bara fem semesterdagar.

Genom att ta två semesterdagar den 23 och 27 december före och efter julen får du hela nio dagar ledigt. Om du tar ut fem dagar istället går det att få imponerande 17 dagars sammanhängande ledighet. Då tar du ledigt den 23:e och 27:e december och den 30:e december, samt 2:a och 3:e januari. Då får du ledigt från den 21 december hela vägen in i det nya året fram till den 7 januari.