1. Privatbloggen
  2. Så påverkas din semesterresa av svagare krona

Så påverkas din semesterresa av svagare krona

Den svaga kronan har gjort att du får betydligt mindre för pengarna på utlandsresan i år.

växla valuta semester - strand i Turkiet Lendobloggen

2023-04-18

Kronan har försvagats kraftigt mot de flesta valutor under det senaste året och vi får ställa in oss på att få mindre för pengarna på de flesta semesterresmål. Dollarförsvagningen har pågått i många år nu, och att åka till USA har blivit en riktigt dyr historia. En stor del av försvagningen beror på att USA:s centralbank höjt räntan mer än den svenska, och då investerar fler i dollartillgångar som kan ge högre ränteavkastning. 

Under det senaste året har dollarn blivit cirka 11 procent dyrare, dessutom har inflationen i USA gjort att alla varor och tjänster är dyrare än tidigare. Den som åker till USA bör se till att ha en rejäl reskassa med sig. För en svensk kan mat och annat just nu upplevas som chockerande dyrt, bensinen är dock fortfarande billig för den som ska bila i landet. 

Den som ska semestra i Europa får också räkna med att få mindre för kronan när du semestrar i euroländerna med populära semesterländer som Frankrike, Italien, Spanien, Tyskland, Grekland, Portugal och Finland. Under det senaste året har kronan försvagats med nästan 10 procent mot euron, även om en viss förbättring skett den senaste tiden. Även i euroområdet har inflation gjort att allting blivit dyrare. 

Men det finns länder där kronan inte försvagats alls, eller där den till och med har stärkts. Den som ska besöka vårt västra grannland Norge kan glädja sig åt att svenska kronan förstärks. För ett år sedan fick du 0,92 norska kronor för en svensk krona. Nu är kursen ganska precis en krona, en förstärkning med nästan tio procent av svenska kronan. En välkommen utveckling då prisnivån i Norge är högre än i Sverige. 

Den som åker Öresundsbron över till Danmark får dock mindre för den svenska kronan. På ett år har den svenska kronan försvagats med hela 14 procent mot den danska. 

Den som tar chartern till Turkiet får betydligt mer lira för kronorna i år. Kronan har förstärkts med 16 procent under det senaste året. Inflationen har dock varit hög det senaste året i Turkiet, så det är långt ifrån säkert att du får mer pengarna, räkna med att priserna blivit högre. 

Kroatien har blivit populärt som semesterland och där har kronan inte försvagats mot kuna under det senaste året, den ligger kvar på samma kurs som förra året. De senaste tio åren har däremot kronan försvagats ungefär 20 procent mot Kroatiens valuta kuna.

Thailandsresenärer får räkna med att få mindre baht för kronan i år. Under det senaste året har kronan försvagats med omkring åtta procent mot bahten. Under de senaste fem åren har kursen svängt kraftigt, och kronan är nu nästan lika svag som under sommaren 2019. 

Svenskarnas populäraste destinationer 2022

1, Gran Canaria (2)

2, Malaga (8)

3, Bangkok (1)

4, Barcelona (NY)

5, London (5)

6, Mallorca (6)

7, Alicante (NY)           

8, Paris (NY)

9, Berlin (NY)

10, Kreta (7) 

Källa: Tickets bokningsstatistik 1 januari 2022 – 14 december 2022.