1. Privatbloggen
  2. Så säljer du begagnat

Så säljer du begagnat

- varje svensk har 33 000 kr i förråden

sälja begagnat varje svensk har 33 000 kr i förråden

2023-05-03

Att sälja begagnade saker har sällan varit mer lönsamt än vad det är just nu. I tuffa tider är det både fler som vill handla begagnat och fler som säljer sina saker. Enligt Blocket kan genomsnittssvensken tjäna upp till 33 000 kronor genom att bara rensa ut saker hemma.

Det är inte bara på Blocket som försäljningen av begagnade saker ökar, även Tradera har sett en ökning under det senaste året. Förra året blev ett rekordår för Tradera, med en ökning på 53% sålda varor. För många har försäljningen av begagnade saker blivit ett sätt att både tjäna pengar och minska sin konsumtion.

Men det är inte bara ekonomin som påverkas av försäljningen av begagnade saker. Att sälja sina saker på nätet kan även ha positiva miljöeffekter. Genom att sälja gamla möbler, kläder och annat kan man förlänga deras livslängd och minska behovet av att köpa nytt, vilket i sin tur minskar påverkan på miljön. Dessutom kan man även minska sitt eget avfall genom att donera eller sälja sina gamla saker istället för att slänga dem.

Men att sälja sina begagnade saker kräver viss planering och förberedelse. För att saker ska säljas snabbt och till ett bra pris är det viktigt att de presenteras på ett tilltalande sätt. Att ta bra bilder och skriva en detaljerad beskrivning kan göra stor skillnad i kvaliteten av de svar man får på sin annons. Att bestämma ett realistiskt pris är också viktigt, eftersom kunder är mer benägna att köpa begagnat om de känner att priset är rimligt.

Av de saker vi äger använder vi inte 40 procent, det visar en ny undersökning som Kantar Sifo genomfört på uppdrag av Blocket. Varje svensk har 33 000 kronor i värde i saker som inte används och som kan säljas. Allra mest har vi i garage och förråd, men köket kommer inte långt efter. 

– Vår undersökning visar att man i snitt kan tjäna 5 000 kronor på att rensa ett enda rum hemma och sälja det man inte använder. Att saker ligger hemma och samlar damm är dåligt för både miljön och ens privatekonomi. I dessa tuffa tider letar många efter möjligheter att dra ner på utgifterna eller hitta nya inkomster. Och att ta sig an en rejäl förrådsrensning nu under påsken kan vara ett utmärkt sätt att få in några extra tusenlappar, säger Ebba Rosencrantz, pressansvarig på Blocket.

Så mycket är våra oanvända prylar värda

  1. Garage/förråd 8 700 kronor

  2. Kök 8 600 kronor

  3. Garderob 5 900 kronor

  4. Vardagsrum 3 700 kronor

  5. Barnrum 3 500 kronor

  6. Sovrum 2 600 kronor

Källa: Blocket