1. Privatbloggen
  2. Så sparar unga i Sverige – 8 tips

Så sparar unga i Sverige – 8 tips

Den nya tuffare ekonomin har gjort att var tredje ung vuxen har minskat sitt sparande.

spartips unga Julia Hofvendahl, Swedbanks ungdomsekonom - Lendobloggen

2023-04-25

Men fortfarande sparar fyra av tio över 2000 kronor i månaden, visar en ny undersökning från Swedbank. 

– Senaste året har varit ekonomiskt tufft och trygghet är en stark drivkraft hos många unga sparare. De flesta sparar för att få ihop en buffert, många sparar också till en framtida bostad, säger Julia Hofvendahl, Swedbanks ungdomsekonom (bilden ovan).

Många yngre svenskar har fått en tuffare ekonomi under det senaste året med stigande inflation, högre räntor och ökade matpriser. Enligt en ny undersökning från Swedbank har många dragit ner på sparandet och tydligare börjat prioritera vad de sparar till. 

De tre vanligaste anledningarna till att unga sparar är för att ha en buffert för oförutsägbara händelser, ekonomisk trygghet och till en framtida bostad. Sparandet till resor har ökat mest efter pandemin. Många sparar för att få en tryggare ekonomi och drömmer om att äga sitt boende i framtiden.

Var tredje ung vuxen har minskat sitt sparande det senaste året, enligt undersökningen där 1219 svenskar mellan 18-29 år intervjuades av Kantar-Sifo på uppdrag av Swedbank. 

Trots neddragningen har unga svenskar ett relativt stort sparande. Fyra av tio sparar upp till 2 000 kronor per månad, ungefär lika många sparar mer än 2 000 kronor. De flesta unga vuxna föredrar att spara pengar på ett vanligt sparkonto, närmare 80 procent sparar där. Det är främst buffertsparandet som finns här. Sparande i fonder är också ett populärt alternativ, det är det näst vanligaste alternativet unga väljer för sitt sparande. Cirka 70 procent uppger att de sparar i fonder. 

Sparande i aktier kommer på tredjeplats som vanligaste alternativet bland unga vuxna. Fler män jämfört med kvinnor sparar i aktier, 46 procent män jämfört mot 32 procent kvinnor. Det fjärde vanligaste alternativet är fasträntekonto, 14 procent uppger att de sparar på detta vis. Kryptovaluta är det väldigt få som har, fyra procent av de tillfrågade placerar pengar i kryptovaluta.

Många unga oroar sig över sin privatekonomi

Mer än 80 procent, är oroliga för något kring sin privatekonomi. Att man sparar för lite, sin framtida pension och att inte ha råd att köpa bostad är de vanligaste orosmolnen bland unga vuxna. En del oroar sig även för att deras sparande ska minska i värde.

– Att spara för lite är det som oroar unga vuxna mest. Fastna inte vid beloppet, det är bättre att komma i gång med ett litet sparande tidigt, och i stället öka sparandet i takt med att inkomsten ökar. Då ger du dina pengar möjlighet att växa över tid, säger Julia Hofvendahl.

Nästan varannan yngre person  uppger att de har liten eller ingen kunskap om olika sparformer och vad de innebär. Många har också svårt att förstå vanligt förekommande begrepp om sparande och placeringar, som avkastning och ränta-på-ränta.

– Med grundläggande kunskap om vilka sparformer som finns och deras för- och nackdelar blir det lättare att lyckas med sparandet. En sparbuffert bör placeras där man lätt kan komma åt pengarna, medan det långsiktiga sparandet bör placeras där det finns möjlighet för avkastning. Fundera på när du planerar att använda pengarna så blir det lättare att fatta beslut om hur de bör placeras, säger Julia Hofvendahl.

8 spartips för yngre 

1. Starta ett sparande. 

Försök att sätta av tio procent av din inkomst efter skatt. En automatisk överföring varje månad är ett bra sätt att sparandet faktiskt blir av. 

2. Börja idag - även om du bara sparar lite. 

Det är bättre att komma i gång med ett litet sparande tidigt, i stället för att vänta till senare. 

3. Spara ihop en buffert. 

Spara först ihop till en buffert på två-tre månadslöner efter skatt för att skydda din ekonomi mot oförutsedda händelser. Den bör placeras på ett konto där du snabbt kommer åt pengarna när du behöver dem, till exempel ett vanligt sparkonto. 

4. Spara långsiktigt. 

Försök sedan att spara långsiktigt till exempel din pension och dina framtidsdrömmar. Det långsiktiga sparandet bör placeras där det ger avkastning, till exempel i fonder. 

5. Ta rätt risk

Hur lång tid du sparar, s.k. sparhorisont, avgör hur hög risk du bör ta. Ju längre sparhorisont, desto högre risk kan du ta. Pengar som placeras på börsen bör ha en sparhorisont på minst fem år. 

6. Spara med Ränta-på-ränta. 

Ränta-på-ränta innebär att den avkastning du får på ditt sparande ligger kvar och ger ytterligare avkastning år efter år. Med hjälp av ränta-på-ränta-effekten får dina pengar möjlighet att växa över tid. 

7. Tänk på avgifternas storlek

Jämför olika fonders avgifter, de spelar stor roll när man sparar på lång sikt. 

8. Minska din oro

Med ett sparande på plats minskar oron för din privatekonomi. 

Källa: Swedbank