1. Privatbloggen
  2. Så undviker du missarna på Black Friday

Så undviker du missarna på Black Friday

Fjärde fredagen i november - då är det black Friday. I år infaller shoppingdagen den 27 november.

black friday - Lendobloggen tipsar om hur du undviker missarna

2020-11-23

Förra året handlade svenska folket för 7,1 miljarder kronor under black friday. Vi på Lendo har sammanställt tipsen för att du ska slippa göra inköp du ångrar. 

Black friday är en amerikansk tradition som vi har anammat i Sverige. Den infaller dagen efter den urgamla amerikanska helgdagen Thanksgiving. Eftersom många amerikaner är lediga då så tjuvstartar julhandeln med extrapriser.

Köpdagen har numera vuxit till en hel vecka som kallas black week och börjar på måndagen. Och vissa butiker vill att vi ska fortsätta shoppa hela helgen och kallar den Black weekend. Som om det inte vore nog finns också Cyber monday som till största del är en förlängning av Black friday, även om en del unika erbjudanden förekommer. Numera är det inte bara elektronik och datorer som reas ut, utan till och med bilar säljs med Black friday-rabatter. 

Men det är lätt att ryckas med och handla sådana saker som du kanske inte behöver bara för att det är billigt. För att du inte ska göra inköp du ångrar har vi på Lendo ställt samman en del nyttiga tips. 

Gör alltid en prisjämförelse

Bara för att det är Black friday är det inte säkert att varan är billig. Priserna på olika varor förändras ständigt så det lönar sig verkligen att använda en prisjämförelsetjänst oavsett om du handlar i butik eller på nätet. Det har hänt att vissa butiker höjt priset innan Black friday för att de ska kunna hävda att det är rea. På de största prisjämförelsesajterna kan du se historiken över priserna, då slipper du gå på finter. 

Gör en kontroll av e-handlaren

Bara för att du googlat och hittat ett superpris på Black Friday så är det inte bara att slå till. Det händer att fejkade handlare tar betalt för varor som sedan aldrig skickas ut. Det finns dock certifieringar som Trygg E-handel som gör att handlaren kan anses trovärdig. Sajter som är populära hos prisjämförelsesajter brukar också vara pålitliga. 

Gör inga impulsköp

Det är lätt att du dras med i euforin runt Black Friday och köper något du inte planerat. Kanske blir det ett bra köp ändå, men ibland händer det att man ångrar sig. Visst finns det ångerveckor vid näthandel, men det är enklare att tänka igenom dina inköp i förväg. 

Köp helst inte på avbetalning

Det kan vara lockande att göra ett Black Friday-klipp du egentligen inte har råd med. Om du köper på avbetalning kommer köpet att bli dyrare än vad det står på prislappen innan du är färdig med avbetalningsplanen. Om du vet med dig att du redan sitter med flera små krediter eller avbetalningsköp som blir dyra i längden pga korta löptider och avi- och fakturaavgifter, fundera på om det kan vara läge att lösa dessa genom att samla dina lån i ett enda.

Håll coronaavstånd i butiken

Undvik trängsel under black friday, ser det ut att vara trångt i butiken, välj en annan butik, eller vänta. Och håll avståndet till andra kunder, minst 1,5 meter ska det vara. Använd handspriten som finns i butiken. Och när du kommer hem, tvätta händerna. Om möjligt, köp hellre varan online.  

Taggar:

SAMLA LÅN